Bähähähähä

Hej,

Lite uppdateringar och så. Vet inte vad som är helt klart och vad ni bryr er om men det skiter väl jag i som ni vet. I min värld har följande hänt eller kommer att hända. Vi har skrivit och bestämt oss för att spela in ungefär tio låtar med BQ. I mitten av april är det klart, upplägget funkade sist: att läcka några låtar inför sommaren och så kommer skivan efter densamma. Vi kör på det. Det blir bra.

Har spelat in lite med samma människor jag gjorde Nerverna med, eller, Mats och Fredrik var inte med, Joel Modin spelade in låtarna. Det var helg och vinter vi satt i b-salen på Blackis och det blev bra. En session vi tänker fortsätta med lite eftersom.

Båda de här grejerna är lite mer avancerade än vad det varit tidigare, lite mer arty. Inte för att de påminner om varandra. Med Bear Quartet är det tekniskt avancerat på ett sätt jag inte kan minna mig att vi gjort grejer tidigare. Men hårt och svängigt. Sololåtarna är snarare enklare än på Nerverna, fast de innehåller mer, mycket mer, vad gäller ljudbild och texter. Allt är så bra att jag blir galen när jag tänker på det.

Annars har jag lyssnat mycket på Al Wilson, Billy Paul, Billy Stewart, Nina Simone, Burzum och Darkthrone; krånglat med turnédatum och varit rätt frustrerad över det senare. Men månaden maj börjar verka bli den då vi spelar i en lokal nära Dig. Soloprojektet alltså.
BQ har EN spelning till i sommar, mer än de som kan står uppräknade här till höger. Den är bokad men av någon anledning får jag inte säga något om den ännu. Det är inte i Sverige och det ska bli roligt.

Några grejer jag tänkt på, mer allmänt: att somliga i min egen generation har media som uttrycksmedel. Alltså, istället för att skriva låtar eller böcker eller måla sig ångestfri gör man teveprogram eller skriver krönikor i dagspress. Jag talar om de som inte riktigt bara och endast bloggar, utan de som har ingångar i den världen som när jag var barn var förbehållen journalister och underhållare. Jag vet inte hur bra jag tycker att det är, inte så särskilt antagligen, men det är intressant som fenomen betraktat. När Killingar producerar underfundigheter om hur de använder sina dyra japanska knivar för att sprätta upp plasten till Denniskorven med (eller för den delen putslustiga krönikor i svenskan om, ja vad som helst) blir jag fundersam. Det de, jag menar i princip alla i den klicken och deras själsfränder, gör känns så grunt och meningslöst. Jag menar inte att förringa dem. Det är säkert stora grejer för dem, grejer som tar upp mycket tid. Men jag saknar en tid när kunskap snarare än tillgång till offentligheten var makt. Jag kanske bara är gammal, fast i en gammeldags klassanalys. Läser Jutta Ditfurths Ulrike Meinhof-biografi, Guillous memoarer, Noréns dagbok, till och med Brett Callwoods bok om Stooges och slås av hur dessa är människor faktiskt arbetat ihop sitt material. Jag menar, de här jag inte nämner vid namn, de gör ju ingenting längre; ingen research, ingen analys bara någon slags introspektiv resa om hur de uppfattar saker i stort, hur de reagerar på vardagliga fenomen (ungefär som alla andra). De recenserar ju inte ens, bara reflekterar. De kommer ingenstans med det, det är tankar som varenda tänkande människa tänkt en miljard gånger bara sedan i morse utan att ha känt ett behov av att göra mediahändelse av det. Jag vet att jag kastar sten i glashus här, att det jag gör kanske, till och med antagligen, är obetydligt i jämförelse med. Och själv skriver jag krönikor på löpande band. Men jag gör ju det här andra med. Till syvende och sist kanske de bara handlar om smak, att det de här specifika stockholmarna gör inte faller mig i smaken. Men fenomenet är intressant i sig.

Jaja, det blev för långt som vanligt. Hade tänkt skriva om lite teveprogram jag gillar eller har gillat. Caprica, Big Love, Survivors och annat. Men det är tveksamt om någon skulle orka läsa längre än, om ens, hit.

Lämnar er med en gammal b-sida, en kalejdoskopisk text om arbetandets och ensamhetens betingelser och villkor, satt till 50-tals inspirerad melodi, ackordsväxling samt rytmmatta.

Hohoho. Gick ni på det? Rätt grym låt i alla fall, finns/fanns i en helt annan version där Nils spelade acke som den nedstigna gud han faktiskt är. Men jag hittar inte den versionen, den här återfinns på Politixsingeln och är inspelad samtidigt som vi gjorde Jag ska bli en bättre vän.

Hörs

02 – Om du vill (dö)

778 kommentarer

Skriv en kommentar
  1. FRANS skriver:

    älskar sthlmare…

  2. FRANS skriver:

    Älskar charliehttp://www.youtube.com/user/firedies?feature=mhw4#p/f/11/v1PKA2tn1Ms

  3. skräddarn skriver:

    vilka goda nyheter!

  4. david skriver:

    Hatar bassister

  5. Erika, Olov och Nila skriver:

    Välli kul att det blir nya skivor i vår. verkligen.

  6. matti skriver:

    Alltså, det lär inte komma ut några skivor i vår, men de spelas in då.

  7. Benny skriver:

    Ska inte Neuronerna vara med och spela på torsdag?

  8. matti skriver:

    Benny: No. klubkonceptet är: jazztrio spelar egna låtar samt några av en inbjuden artists låtar. På torsdag är det jag.

  9. Love Boy skriver:

    Tusen tack Matti!

  10. FRANS skriver:

    Sug på denna supernerdar.. http://www.youtube.com/watch?v=z-5wRviAG5w

  11. Viita skriver:

    Staffan Björkman är en bra hater när det gäller de oreflexiva reflekteringsprogrammen, särskilt när det gäller ”svenskheten”: http://staffan.blogg.se/2010/january/mellanmjolk.html

  12. Skamsen skriver:

    Blev väldigt glad över alla nyheterna. Blev vår-ep:n med Nerverna en kommande fullängdare i stället?

    Men sen blev det ledsamt:
    http://pitchfork.com/news/38114-rip-sparklehorses-mark-linkous/

  13. matti skriver:

    Skamsen: 1. Ja, typ så. 2. Ja, herregud, ja.

    Kristoffer: Jag tycker inte det är så dåligt som alla säger, det där programmet. Det är roligt när han från Hassan säger sånt som: ”äh va säger ni, ska vi gå och märka om lite köttfärs?”
    Det jag tycker är uppseendeväckande är snarare det där med att ha media (eller kanske snarare offentligheten i sig) som uttryckssätt, inte bara plattform utan verkligen som verktyg, medel och mål. Som jag har musiken och dikterna. Inte för att det jag gör är mer värt eller bättre (jo, jag tycker ju det förstås, men det är absolut inte poängen här), men jag vet inte. Om det är slöseriet med resurser eller om det helt enkelt stör mig att innehållet bara är just brunsås (enligt deras definition, jag är mer inne på Staffan Bs). DEt irriterar mig och jag vet inte varför, troligen, som Staffan skriver, att de förväntar sig att det de gör är bra tv, att folk kommer kolla, bara för att, ja de gör det helt enkelt. Varken info- eller -tainment. Det är nog en riktig analys.
    Och än en gång, jag har inget emot det i sak, inget emot programmet i sig. Det är en halvtimme (eller om det är en timme?) i veckan jag inte vill ha igen. Som sömn eller nåt. I väntan på nästa viktiga grej, liksom.

    Fan, det är irriterande att jag knappt kan skriva en mening utan att tvångsmässigt kommatera överallt. Så känns det i alla fall. Jag är stilistikskadad. Note to self: jobba bort.

  14. skräddarn skriver:

    är ambitionsnivån för låg i ”landet brunsås”? är det det som är kritiken? jag är trög.

  15. matti skriver:

    Nej inte ambitionsnivån, men det faktum att de tror att de gör nåt viktigt. Att det här var deras ambitioner. Det är obegripligt. Grundare än your average vattenpöl.

  16. matti skriver:

    Alltså enda anledningen till att de får göra programmet är ju att det är just de som gör det. Det är ”snyggt” och lite ”roligt”. Duger åt alla. Televisionens Trabant. Fast de tror att det är nåt annat. En sportbil kanske. Eller kanske snarare en sån där stationwagon familjen Griswald har i Ett päron till farsa, ironiskt liksom.
    Eller jag väljer en annan analogi: De tror de är Sex Pistols, dvs lagom subversiva men omöjliga att inte gilla för andra än typ farmor och då är det för att de svär, men det är bara lördagspunk.
    Det är själva genomslagskraften som är provocerande, inte innehållet eller ens upphovsmännen.

  17. Love Boy skriver:

    ”Det är själva genomslagskraften som är provocerande, inte innehållet eller ens upphovsmännen.”

    Ja men liksom Genomslagskraften- tänk Anna Anka, då känns det ju som att det enda vettiga som går att göra är att inte ens snacka om det, för då har det ju fått det det var ute efter. Jag vet inte om jag behöver säga mer än så. Alltså har jag aldrig ens skrivit det här inlägget. Dövörat. Programmet har jag f.ö. inte heller sett.

  18. stalle skriver:

    ”enda anledningen till att de får göra programmet är ju att det är just de som gör det” är nog så nära en sanning man kan komma.

  19. vp skriver:

    ett bättre program om mat (för det är väl fortfarande ett matprogram ni debatterar) ät mauro och pluras kök. det är jävligt bra teve.

  20. skräddarn skriver:

    det allra bästa är ju att äta mat.

  21. stalle skriver:

    ja, Fläsk.

  22. vp skriver:

    jag tror nog man kan förvänta sig en del Fläsk i kommande program hos plura. i första programmet var det visserligen fisk (det är ju egentligen alldeles för magert för att klassas som människoföda) men det kompenserades med tårta med stora mängder Grädde.

  23. FRANS skriver:

    Tycker plura programmet var tråkigt, sjön suger är tusen gånger bättre , och dom behöver inte ens tönta sig och säga vin i varannan mening.
    kolla originalet istället.

  24. matti skriver:

    Såg inte Plura, men jag älskar Sjön suger. Feel good-teve på högsta nivå. Som med En annan del av Köping.

    Nä, fisk, det är knappt föda det. Inte som Fläsk. Fläsk. Jag blev tvungen att skriva det igen.

  25. FRANS skriver:

    Måste tipsa om detta igen.. http://www.youtube.com/watch?v=z-5wRviAG5w

    blir inte bättre,, kolla tandställningen, 2 dog i överdos. dom är typ 17 här.

  26. skräddarn skriver:

    det där är fan sjukt bra! men det är inte sjön suger. skulle lätt kolla en hel säsong av landet brunsås före ett avsnitt av sjön suger.

  27. klasericsgata skriver:

    Frans: Vadå kolla tandställningen? Vadå 2 av dom dog i överdoser. Vad var så förbannat intressant med det?

  28. FRANS skriver:

    klasklättermus : ,,, visa nåt som är bra , och jag lovar jag sätter in 500kr på ditt konto. men ja just det,, det kommer aldrig hända.

    brunsås ,? dom pratar för idioter och behandlar människor som att dom inte fattar någontinf exakt som hon i kulturnyheterna som var på musikbyrån oxå.. fy fan,

  29. Le KBoi skriver:

    I Frankrike heter Flask FLASK. Fattar ni, med versaler. FLASK.

  30. Le KBoi skriver:

    Och ja, jag har emigrerat. Vad ar det med det da?

  31. matti skriver:

    Meh, har du ingen egen dator där då du kan skriva på? Med Ån och andra riktiga bokstäver?

    Jag tycker inte Sjön suger suger.

    Jag är annars för att ta in och modifiera franska ordet för Fläsk. FLÄSK kan det faktiskt mycket väl heta här i norden med.

  32. Le KBoi skriver:

    Det heter inte FLÄSK, det heter FLASK. De har inte ä i Frankrike heller.

  33. Le KBoi skriver:

    Men jag är givetvis för att man kallar det FLÄSK i Sverige.

  34. matti skriver:

    På engelska är det FLESH.

  35. matti skriver:

    Föråt, FLESHK. Eller om det var på rånemål.

  36. matti skriver:

    Festivalen i sig är ju inget jag utgör målgruppen för men fan att jag missar minus 30 i år igen. hade verkligen velat se 1349. Frost, liksom. Det är ju rätt coolt.

  37. matti skriver:

    Grymt extraknäck han har, Opie i Sons of Anarchy. Basist i The Fall.

  38. Benny skriver:

    Ja, om det är någonstans du ska söka praktikplats Matti så är det ju där.

  39. skräddarn skriver:

    heja mes, ner med bouncers.

  40. Marco skriver:

    Tre spelningar på Södra?

    Kommer alla vara den förra lik?
    Ja skit i det. Lär ju hamna där alla tre gånger ändå.

  41. En vän i Köpenhamn skriver:

    Nya Fall skivan är hur bra som helst.

  42. skräddarn skriver:

    kul! hur låter den då?

  43. Benny skriver:

    Den låter rock, jävla rock! kanske lite punk också. Svinbra.

  44. Bennyboxare skriver:

    Jag lämnar min slsk på över ett dygn nu, för den som vill ladda hem grunkor. T.ex. Falls nya.

  45. erich skriver:

    google vill inte alls bekräfta opie/the fall-infot. var kom det från?

  46. Joachim skriver:

    Ja jävlar vad vad jag gräver i autenticitet för tillfället. Långt nere i kulturvetargruvan, och allt är cult of lunas ljugboks fel.

    Förresten vet jag inte om anders intervju i puls dykt upp här, så jag lägger den här nedanför, c-c-cyberstyle.

    http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/program/amnessida.asp?programID=276&Nyheter=&grupp=3541&artikel=3464223

  47. Bruchowski skriver:

    Bennyboxare: Alla system går för mig också. Du kan ju hämta de där grejerna du skulle hämta så slipper jag skicka. Ligger under clipse.

  48. vp skriver:

    igår åt jag Fläsk till lunch. och till middag. asiatisk Fläskgryta till lunchen och Fläsk med löksås till middag. fan vad det var gott.

  49. Le KBoi skriver:

    FLÄSK heter det.

  50. En vän i Köpenhamn skriver:

    Fall – slå en sväng förbi ställen som sordomusic.com eller magiska.tk

  51. matti skriver:

    Opie i The Fall, kolla livegrejerna från Norge som Benny länkade till här uppe.
    Jag tyckte det var roligt igår, att det gick bra också. Kul att träffa så många också: ÖSDarna, Anija, Conny, Pontus, Benny, Fredde Fredde, Forsling och Niklas.

  52. skräddarn skriver:

    ja, det var bra igår. sjöng fint. med spöken var bäst.

  53. jergen skriver:

    fotografiskt minne var stenhård. värsta hardbopen.

  54. matti skriver:

    Jazz i all ära, nu lyssnar jag på Mononofu. Fan vad det är bra.

  55. matti skriver:

    Vilken film på ettan nyss! Mean Creek, varför har ni sagt nåt om den innan?

  56. david skriver:

    Klockan är mycket. Sista dansen: http://www.youtube.com/watch?v=RQUndBG6hFU

  57. FRANS skriver:

    PLURA : hah ha ha ha ha ha ha ha ha…

  58. matti skriver:

    david: . Det där är världens bästa låt. Bästa versionen också.

  59. david skriver:

    Ja, det verkar finnas ett myller av nyinspelningar som gjorts helt i onödan. Säkert nån dåre som inte tyckte att originalet var nog slickt eller så. Sjukt fin är den i all sin skev- och enkelhet.

  60. matti skriver:

    Hon gjorde en singel till i samma veva som den där som heter Oh, How It Hurts. Finns också i tusentals olika versioner, men originalet är lika bra som Yes I’m Ready.

    Mason gjorde också några grymma grejer på 70-talet, men det är en helt annan grej då. Hon liksom visksjunger ”sexigt” över långsamma philly-grooves/tung pre-disco. Jävligt bra ändå. Bland annat en fantastisk version på Billy Pauls stora (enda?) hit Me and Mrs Jones, självklart omdöpt till Me and Mr Jones.

  61. Le KBoi skriver:

    Är det någon som ska med och ta en bärs? Ses på Place Gutenberg om tio.

  62. matti skriver:

    Det här är en sån text som gör att man tänker: fan, kanske krönikor har ett existensberättigande ändå.

    http://www.pastan.nu/bloggen/inlagg/benkes-kronika-vik-roliga-hattar-och-batar-av-lasplattan.2621

    Fem plus.

  63. stalle skriver:

    han är ofta lysande. detta var en sån dag.

  64. FRANS skriver:

    luleå hockey , klapp klapp klapp.. ha ha ha

  65. matti skriver:

    Ov Hell – The Underworld Regime är inte alls dum. Den är bättre än senaste Gorgoroth. Men den är ju inte ens i närheten av Darkthrone eller Burzum.
    Circle The Wagons, fan det är en underlig skiva. Ni som vill ha er black Trve och Kvlt bör nog undvika. Men om ni gillar Darkthrone för vad de är så är den femstjärnig – mycket bättre än FOAD och Dark Thrones and Black Flags. Det är metal, pur metal. Hör spår av det mesta från tiden innan 90-talet. Men inte som exempelvis The Sword och så, snarare som Tank, A II Z, Motorhead, Blitzkrieg, Atrophy, Slayer, Discharge, Conflict etc. En helt egen röst bestående av en massa andra röster, som en kör. I Am Legion, typ. Om ni kan er bibel. Faith into Flesh.

  66. erik skriver:

    Blir det bara ny BQ på Umeå Open?

  67. kilotin skriver:

    neo-BQ

  68. matti skriver:

    erik. yepp.

  69. teg skriver:

    jag har en fråga angående benke. Alltså bengt ohlsson. Jag gillar honom, har läst tre av hans böcker och då och då är krönikorna briljanta. Men han verkar vara lite i skottgluggen, främst av yngre feministiska humorister. Men också rent allmänt. Liv Strömkvist passar ofta på att skämta om ”Bengt Ohlssons författarskap” som något självklart anskrämligt och avlidet. Dött. Det är nog inte bara där i bang-sammanhang som han är lite hatad. Jag förstår om han kan framstå som gubbig. Jo, det är han ju, i sina krönikor, väldigt gubbigt ibland. Men ändå, böckerna är ju annorlunda. Typ som den här kommentaren:

    ”Bengt Ohlsson skriver inte kvalitetslitteratur och
    därför hör han naturligtvis inte till de bästa författarna.
    Långt ifrån.
    Den senaste krönikan om läsplattorna avslöjar brist
    på inspiration, men också att han betraktar litteratur
    som ett förbrukningsmaterial, som en slit-och släng-
    vara som t ex hushållspapper är.”

    Jag förstår det inte riktigt. Inte att jag är upprörd eller tänker försvara honom. Men jag vill bara veta, vad är dåligt med honom? Är det bara att han inte skriver kvalitetslitteratur så hade inte strömkvistarna brytt sig om honom. Är det bittert i leden för att han fått Augustpris? Är han ett pervo? Är han en slags Per Hagman?

  70. Bennyboxare skriver:

    Our clutter, your clutter!!

  71. Bennyboxare skriver:

    Your future, our clutter!

  72. Bennyboxare skriver:

    Our clutter, your future!!

  73. matti skriver:

    Jag har inte läst Bengt Ohlssons böcker. Jag tänker att hans publika framtoning (viket jävla uttryck!) är väl att han är sådär gammeldags Stockholmskt tråkig, förutsägbar och punkkonservativ. Lite som KSMB och Tompa Eken, typ. En sån där som tycker att Lust For Life är världens bästa skiva och att Clash var världens bästa liveband och så var det med det. Hans krönikor är för det mesta välskrivna och roliga och det är svårt att invända mot dem som text betraktat.

    Han betyder i princip ingenting för mig men inte i principiell mening: jag har bara aldrig tänkt på honom särskilt mycket.

    MEN vad jag gillar med den där krönikan är inte vad han tycker om läsplattor. Jag skiter personligen helt i läsplattor. Tänker att jaha. Jag sitter väl med en sån själv om några år som att jag aldrig hade gjort annat. Eller inte.
    Däremot är det en exemplarisk krönika i form, längd och innehåll. Det där med att inte med en min röja om man skämtar eller inte. Surt fast roligt, eller kanske skenbart icke-surt, utan en massa ursäkter och förklaringar och förtydliganden. Utan en pragmatisk hållning åt det ena eller andra hållet. Han låter bara texten stå för sig själv och så är det bra med det. Det är lite omodernt men det var så länge sedan jag såg en sådan hederlig gammal krönika, där själva mediet, alltså krönikan i sig, är det viktiga. En hyllning till krönikan som journalistisk/konstnärligt medel. Så länge sedan att jag nästan hade glömt vad man faktiskt kan ha den till: uttrycka en åsikt, med ett språk och en retorik som egentligen bara fungerar i just det sammanhanget. Utan att dra in sig själv och teoretiska, bärande resonemang. Det är en klassiker och de enda jag kan komma på i skrivande stund som i modern tid gjort något liknande är Mats Olsson (även om det är långt mellan gångerna nuförtiden) och Anette Kullenberg (även om det är tio år nånting sedan hon var riktigt vass).
    Så här måste det varit på den tiden krönikörerna var personligheter och hade mystiska alias som Jolo, Redtop etc. Bengt Ohlssons text ingöt hopp i mig som krönikör, fick mig på bana igen. Jag hade glömt hur roligt det kunde vara. Vattentät text, sig själv nog. Bitterfittor och andra kan kiss my ass den här gången. De söker polemik bara för att de är så vana att gräla och vara emot gubbslem och varandra. Låt dem. Den här gången har de inget att säga.

  74. matti skriver:

    En annan grej. Min bästa vårbild är ”mina fötter, mina fötter trampar asfalt igen”, med Brända Barn. Du, det är låååångt dit nu. Solen skiner visserligen men det är tio grader kallt. Och snön och snön.

  75. kilotin skriver:

    Det står lite och väger just nu, årstiden. Ett steg mot sommaren på dagen, ett tillbaka igen på natten. Nog så härligt i sig tycker jag, man vet att toppen på berget är nådd. Resten är nedförsbacke med fötterna på framgaffeln.

    matti: Precis därför var Ohlssons krönika bra, men jag hade aldrig kunnat förklara det lika bra själv.

    Det händer sinnessjuka saker på mitt jobb dagligen. Idag satt en äldre man och bajsade i busskuren.

  76. Rasmus skriver:

    Att bajsa i busskuren kännetecknar väl vår om något!

  77. Conny skriver:

    Hej Matti och stort tack för senast!

    Så det är här ni lever era liv! Frans är Frans förstår jag. Fläsk är internt förstår jag.

    Ang Bengt Ohlsson; Benke är en utmärkt kvalitetsförfattare. Alla andra åsikter måste betraktas som udda. Jag känner en feminist som avgudar hans romaner.
    Hon som var arg på Läsplatte-krönikan förefaller mest vara arg för att han är så dryg i den där krönikan. Hon kanske jobbar på ett läsplatteföretag?

    Jag läser att Marcus Birro ska vara gäst i Pluras och Mauros TV-program. Jag ska inte titta.

  78. Le KBoi skriver:

    Conny – det heter FLÄSK!

  79. Conny skriver:

    Skräddaren – M. Birros åsikter kan jag tycka både bu och bä om. Men en människa som vill vara med i a-l-l-a TV-program kan ju inte må bra…

  80. Conny skriver:

    Fast om man nu läser M. Birros krönika…

    Är den inte både raljerande och affekterad? Ett slags automatiska åsikter.

    Den gamla fina förlåtande solidariska vänstern, menar han då Tommy Rander? När Tommy i sin bok ”Rockens Roll” förklarar varför det är fel att lyssna på David Bowie?

    Det kan tyckas orättvist att låta Hoola Bandoola stå för den gamla vänstern, och ställa det mot ja, vaddå? Några, icke namngivna, nånstans, som är rabiata och bara tänker på genus, kön och klass. Kvack. Kvack.

  81. skräddarn skriver:

    sen är det ju lite märkligt att klaga på att något är för konservativt när man själv argumenterar för att det var bättre förr. på proust och bergmans tid.

  82. Le KBoi skriver:

    Det var bättre när pöbeln åt tårta när brödet var slut.

  83. Joachim skriver:

    Tjena. Jagehh, jag har inget nytt att komma med.

    Här är istället något gammalt och isländskt.
    http://www.youtube.com/watch?v=UN6IuYC6jd4

  84. teg skriver:

    Den som lyckas se hela den här videon utan att känna hur skelettet böjer sig av glad-obehag får tusen kronor i rikskuponger. Frans, om du lyckas får du dem i kontanter, plus en tårta.

    http://www.youtube.com/watch?v=6Kb-3ENeD0c

  85. teg skriver:

    uttömmande om Benke. alltid intressant med såna diskussioner. han är medelålders, småsur, krönikör, får stor plats, får pris, får pengar, skriver ganska mycket, lider inte, har kredd, är alldaglig. Det är för lätt att hata Guillou så då tar man Benke och blir lite oväntad i sitt grepp, tänker jag… men jag borde också ställa frågan i ett annat forum, för att säkerställa evidensen. Kanske flashback! hehe.

    birro. herregud, mitt usch finner inga gränser. jag kan inte läsa hans artikel ens.

  86. matti skriver:

    You Tube bara hänger sig när jag ska kolla på Rena Rama. Fan vad skönt.

    Conny: Tack själv, trevligt, det gör vi om nån gång.

    Birro: Han är som han är. Har faktiskt typ tagit honom i försvar för inte så länge sedan: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4989741
    Jag brukar inte orka läsa honom, bara samma hela tiden, samma språk samma förutsägbara utfall som hela tiden bara snuddar vid en verklig problematik. Han är likadan som författare. Han skriver för mycket och tänker för kort om för många saker. En slags världsbild (iofs inte en direkt dålig sådan, han är inte ond och definitivt inte Fienden) som han krampaktigt försöker applicera på vartenda sammanhang han ser blixtra förbi.

    Med det sagt så har han ändå lite rätt i DT-krönikan. Jag tycker det är ett problem det här. Vänstern (den yngre i alla fall – i likhet med den Rander och andra gammuvar höll på med på typ 1800-talet) ÄR kultur- och värdekonservativ. jag tror inte Birro menar det som i Konservatismen utan som i att man faktiskt slentrianmässigt avfärdar somligt utan eftertanke, eller åtminstone på pragmatiska grunder och att det är ett gammalmodigt drag, att inte följa med i utvecklingen. Sen tycker jag att man borde prata mer om individualismen som mer och mer genomsyrar framför allt ”kvinnorörelsen”. Men det är två sidor av samma mynt och jag har för ont i ryggen för att ta det just nu utan att förenkla och framstå som Göran Hägglund.

    Vänstern ser för mig mest ut som högern med mindre pengar nuförtiden. Kappvändare eller mordbrännare. Samma skit.

  87. Le KBoi skriver:

    Det roliga är att du skriver om Marcus men kallar honom Peter ibland. Enklare att bara säga Birro och inte berätta vem av dem man menar.

  88. matti skriver:

    Hahahaha. Det var ju riktigt dåligt gjort. Men i sak är det rätt. Jag vill inte förringa Peter Birros känsloliv heller.

  89. P skriver:

    Alex Chilton är död. Fan vad dystert

  90. matti skriver:

    Va? Åh nej.

  91. Euronymous mamma skriver:

    Burzum släpper skivor och är ute från finkan och Alex Chilton dör. Världen är ond.

    True Västerbottnian Black Metal: http://www.myspace.com/northpaganwinter

  92. FRANS skriver:

    har aldrig gillat big star,

    Teg : Tyckte en av brudarna var lite småporrig ändå?..

  93. teg skriver:

    då får du ingen tårta. jag litar inte på vad du skulle göra med den.

  94. P skriver:

    Förresten kan ni gärna lägga upp spelningen på Yran med Nerverna om andan faller på. Fredag 30/7.

  95. matti skriver:

    Your will is my command.

  96. Bennyboxare skriver:

    Jag vill prata lite mer om MES. Jag kan i och för sig nöja mig med att säga att Cowboy George är något av det bästa.

  97. matti skriver:

    Hahahaha. Jag gillar honom mer och mer!

  98. Conny skriver:

    Men fy Frans!

    Det är omoget och oerhört nördigt att kommenterar ett dödsbud med estetiska omdömmen!

    Matti, du måste uppfostra honom bättre!

  99. Conny skriver:

    Jag har förlyssnat mig på det mesta med Chilton, och tycker väl inte det låter så spännande idag.

    Men två låtar – ”Walking Dead” och ”Like Flies On Sherbert” – är fortfarande fantastiska.

    Och ”Soul Deep” och ”The Letter” med Box Tops är man ju dum i huvudet om man inte gillar.

    Sen så finns ju den oerhört underhållande och misslyckade ”Free Again”! En vidrigt döv slidegitarrist gör att man inte tror ett ord av det den uppenbart sliriga sångaren sjunger!

    I likhet med Frans har jag svårt för kristen stämsång, men Big Star har ändå sina ögonblick. De är som sämst när de ska rocka. De är bäst i de sköra låtarna.

    Enligt egen utsago mindes Alex Chilton ingenting alls av 70-talet. Bara det tycker jag gör det värt att höja glaset till hans minne!

    Jag bjuder er på en best of spellista:

    http://open.spotify.com/user/annakarinunger74/playlist/3nCRqH6IvkKFrrFTqzjfNR

  100. P skriver:

    Bra lista Conny, koncis. tackar.

  101. matti skriver:

    Men den där That 70’s Show-låten är ju grym i original.

    Jaja. Nu drar jag till Stakka. BQ-inspelning. Har man tur bloggar Calle från och med i morgon eller nåt. Länkar dyker kanske upp, personligen går jag in i radioskugga. Tillbaka om en dryg vecka.

  102. matti skriver:

    Mer Big Star. Hela tredjeskivan är ju underbar. Tycker överlag de låter bättre nuförtiden än vad jag tyckte på 90-talet. Jag har väl blivit äldre. Nu drar jag.

  103. skräddarn skriver:

    den där tredje skivan är allt jag äger med big star och jag måste erkänna att jag aldrig riktigt fastnat. fast ”walking dead”, herregud vad bra.

  104. Jonas skriver:

    Ändå mäktigt att Stakka Bo ska producera nya BQ-plattan. Hur kommer det att låta?

  105. Sara skriver:

    Hej hallå Matti!

    Går det att få tag i Göta kanal på nå vis?( Finns inte på adlibris)
    Lite tråkigt omslag men annats skulle den vara kul att lägga tassarna på…

  106. Euronymous mamma skriver:

    Trean kommer väl snart?

  107. kilotin skriver:

    http://farbrorpunk.blogg.se/index.html
    Punkgala. Dit skulle jag gå. (Kir, hoho.)

  108. Serve ess skriver:

    Lite oväntat med BQ som stämningshöjare på Mästarnas mästare ikväll.

  109. Adrian skriver:

    Igår firade jag inköpet av min nya vinylspelare genom att inhandla 89 på vinyl. Men ”Millions” finns inte med på skivan. Ska det vara så?

    Kul med nya släpp!

  110. skräddarn skriver:

    det är korrekt, det är så det ska vara.

  111. Adrian skriver:

    Ah, bra. Man vill ju inte ha fel.

  112. En vän i Köpenhamn skriver:

    Millions får du som fin-fin 7″ hos Deleted Art i Malmö.
    http://www.deletedart.org/

  113. kilotin skriver:

    Kan inte få nog av Joy Division-aktiga ”cul-de-sac”.
    ”Enkel” text på svenska som trots det inte känns corny, eller allt för pretentiöst. Svårt att göra, lätt att tycka om.
    http://www.myspace.com/tredjemannen

  114. Le KBoi skriver:

    Om man ska ge sig in och kommentera britpop-kriget såhär 15 år senare så framstår blur som naturliga vinnare. oasis framstår som patetiken personifierad, utan någon som helst tanke på något annat än kokain, vem som kan hålla ner mungiporna mest eller gå med apigast schvung i armarna.

    testa själv vettja!

    1. Oily Water (5:00)
    2. Out of Time (3:51)
    3. Beetlebum (7:38)
    4. Slow Down (3:11)
    5. Bad Day (4:24)
    6. You’re So Great (3:35)
    7. Young and Lovely (5:04)
    8. Sing (6:00)
    9. Peach (3:58)
    10. He Thought of Cars (4:15)
    11. Clover Over Dover (3:22)
    12. This Is A Low (5:16)

  115. Ekan skriver:

    Men du det blir bra det där!! Älskar skivan Nerverna plus allt annat och bq! Fortsätt rocka!

  116. skräddarn skriver:

    jag har fan aldrig lyssnat på blur. kanske dags att börja?

  117. marcus skriver:

    Jag har nästan bara lyssnat på Blur de senaste veckorna. Lätt värt det.

  118. Love Boy skriver:

    ”Idag (27/03) spelar The Bear Quartet på Umeå Open i Umeå.

    Datum ej klart.”

    busigt.

  119. skräddarn skriver:

    jaha, hur var det igår då?

  120. johan skriver:

    jadu skräddarn, det var bra.

  121. matti skriver:

    Det var fan det. Flera gnger tänkte vi: går folk inte nu så gör de det aldrig. De gjorde det aldrig. Väldigt roligt att folk verkligen stannade kvar, i dessa tider, och lyssnade på våra rätt konstiga nya låtar som ingen hört tidigare. Jag blev oerhört glad av det.

    Inspelningen blir såklart grym, den med. Atlantis är ett grymt ställe men det var lite jobbigt. Inte stället, bara vi som, ja, jag säger inte mer.
    Tio låtar spelade vi i alla fall in, nio behåller vi definitivt. Den tionde gör vi om när vi har mer än en timme på oss att göra det.

  122. skräddarn skriver:

    hur sugen är man inte på höra det nya nu då!? är det mer experimentiellt?

  123. johan skriver:

    jag tyckte det kändes som en fördjupning i det de höll på med på 89.
    lite jammigare kanske.

  124. skräddarn skriver:

    bassolon med andra ord.

  125. M skriver:

    Bastubesolon

  126. M skriver:

    Det är ju också titeln på nya albumet ”Basstuby Solo”.

  127. w skriver:

    synd

  128. Le KBoi skriver:

    Skivan kommer heta crusty hands. Efter Mattis nariga händer.

  129. Fredrik B skriver:

    Är det inte dags för en spelning på FG7 nu i påsk?

  130. skräddarn skriver:

    scully mulder
    steely dan
    willy kyrklund
    by fåne

  131. kilotin skriver:

    Happy ending
    Sincerely yours
    Tottaly total
    Heavy metal

  132. kilotin skriver:

    Why

  133. Love Boy skriver:

    funky chicken
    saturday punx
    eggy pop
    rocky mountains
    skinny FLESH
    FLESHy FLESH
    lovely boy
    silly crimes
    why not?
    itchy scratch
    88
    98
    curry weight
    daily beat
    teddy bear
    deadly bear
    nearly there

  134. Benny skriver:

    Benny Hill
    Manly Whore
    Hockey Whore
    Needy Boyfriend
    Early Bird
    Silly Season
    Cocky Middle-agers
    Touchy Middle-agers
    Heavy Middle-agers
    Irony Or
    Fy Fan
    Leathery Face
    Ronny Eriksson
    D.I.Y. Science
    Touchy-feely guitars
    Y yo
    Y Maracas

  135. Le KBoi skriver:

    Benny Boxare.

  136. Benny skriver:

    Jag skulle göra i byxan om skivan skulle heta så. Rättuppåner.

  137. Benny skriver:

    Det enda rimliga är dock ’Totally Wired’, och tycker man inte det är man dum i huvudet och mongoloid.

    http://www.youtube.com/watch?v=7KcqpBXl90Y

  138. matti skriver:

    Joey Ramone. Världens bäste sångare i världens bästa band.

  139. matti skriver:

    Tillsammans med mig, Matty Ramone.

  140. skräddarn skriver:

    gry forsell

  141. matti skriver:

    Man pratar om Ramones tre första, möjligen fyra, som klassiker. Jag säger att de första sex är mästerverk och att de ända till sista skivan gjorde grymma låtar. Eller åtminstone covers: I Don’t Wanna Grow Up är bättre med Ramones än med Tom Waits. Och jag älskar Indian Giver.
    Bäst av de senare (egna) grejerna är delar av Brain Drain (Särskilt Pet Sematary och Merry Cristmas, även om just de två inte gjordes till den skivan egentligen). Och Bonzo Goes To Bitburg 12″an.
    Poison Heart också, vilken dänga: det är inte alltför svårt att tänka sig den som en Husker Du-låt heller. Coolt att Dee Dee fortsatte skriva låtar åt dem även efter att han hade hoppat av.

  142. hjort skriver:

    Dee Dee var fan bäst. Inget vidare på att rappa, men ändå. Har man skrivit Poison Heart får man dispens.

  143. w skriver:

    cry baby
    fay grim
    they live
    leaky ray
    DY Eridani
    gay matress

  144. kilotin skriver:

    jahapp, då var lönen slut…fan

  145. kilotin skriver:

    En fördel med fattigdom är att man måste skåprensa. Martini och lika delar päronsoda. Och hjortronlikör sen guds födelse. Skönt att bli av med skiten.
    Jag saknar pn, men han har det väl för bra för att skriva här.

  146. matti skriver:

    men w…

  147. Skamsen skriver:

    Hjortronlikör. En sån flaska har jag också stående sedan några år. Inte en enda gång har jag slagits av tanken att det hade varit gott med ett glas hjortronlikör.

    Det säljs biljetter till en konsert med Alkberg i början av maj. Är det bedragare som vill lura mig på pengar?

  148. matti skriver:

    Skamsen: Jag vet inte. Jag tror inte det. Att någon försöker lura dig menar jag. Jag hör av mig så fort jag vet nåt. Man kan tycka att jag borde veta, men det gör jag inte.

  149. vp skriver:

    jag tycker den ska heta ny våg

  150. vp skriver:

    eller eddy merckx

  151. matti skriver:

    Förtydligar för Skamsen: Jag tror inte någon luras. Däremot är det någon som sprider information som inte är 100% konfirmerad. Jag vet lite mer nu, inte mycket, men lite. Ska få besked i veckan. Det har man ju aldrig hört förut.

  152. P skriver:

    Hm, antar att det är det här http://babelmalmo.se/konsert/100505 ni menar.
    Om du ska lira med Antilla på Handen på Hjärtat i Malmö, betyder det samma sak för hans gig i Stockholm på Debaser 13/5 till exempel? Vore ju föredömligt trevligt.

  153. Johan S skriver:

    Ang. Poison Heart så spelades den in med Stiv Bators ganska många år innan Ramones gjorde sin version. Stiv och Dee Dee försökte ju starta band ihop, eller hur det var. Så på något sätt gjorde liksom Ramones en cover på den, även om den var skriven av Dee Dee. Hur man nu ska se det. Stiv Bators version finns med på en postum skiva som heter The Last Race.

    (apropå ”Coolt att Dee Dee fortsatte skriva låtar åt dem även efter att han hade hoppat av” alltså, fast det kanske han visst gjorde)

  154. Benny skriver:

    Kristian Fjantilla.

  155. Le KBoi skriver:

    Benny Blödare.

  156. Benny skriver:

    Le Croissant-garçon.

  157. Skamsen skriver:

    Ok. Det är ju lite märkligt att spelningen är utannonserad i så fall. Peter Moréns spelning har utannonserats på Babels sida först i dag, men stod angiven på hans myspace för några dagar sedan.

    Och när jag ändå är inne på Morén måste jag säga att jag gillar hans skiva. Många fina låtar.

  158. Skamsen skriver:

    Ok. Det är ju lite märkligt att spelningen är utannonserad i så fall. Peter Moréns spelning har utannonserats på Babels sida först i dag, men stod angiven på hans myspace för några dagar sedan.

    Och när jag ändå är inne på Morén måste jag säga att jag gillar hans skiva. Många fina låtar.

  159. Le KBoi skriver:

    Men det är väl inget titelförslag Benny, det uppfyller ju inte de formella kraven.

  160. matti skriver:

    Johan S: Det var ju inte helt nytt för Ramones att göra covers på eget material. Chinese Rocks är väl det kändaste exemplet.
    Jag visste inte om det där med Stiv Bators. Visste att de hade ett band i Paris med Thunders (och, har jag för mig, nån annan från LotNC, som väl Bators hade efter Dead Boys men innan Paris, han från Sham 69 kanske?) men inte att det fanns grejer inspelade. Måste jag snoka rätt på, tack för tipset!
    Men Dee Dee hade väl med låtar på i princip alla Ramonesplattor sedan han hoppade av. Har ingen sån stenkoll. Därför skriver jag ”i princip” när jag borde skriva, ”tror jag”, i stället.
    Det var typ den enda inkomst han hade, Ramones-arvet, och det faktum att han var en av de två huvudsakliga låtskrivarna. För jag har för mig att Joey slutade göra låtar också i den vevan. Hårt märkt av sitt supande fick han skrivkramp. Har för mig att Johnny Ramone tvingade av honom (Dee Dee Ramone) namnet till och med. Han var liksom livegen. Tyckte han själv alltså, han var ju rätt, eh, självömkande.
    Inte pluggat de här så noga, mest spekulationer från min sida, egna intryck.

    På tal om Ramones har jag lyssnat på Static Age hela dan. En klassiker som fler än de med tatueringar borde lyssna på. Två första (om man räknar SA som första) är ju helt sjukt bra skivor ändå.

    Har inte hört nåt om turné med Antilla The Hunk. Men om så vore, vore det lugnt med mig, han är shysst. Men jag tror inte det är så, det är datum som vi sagt att vi inte kan och så. Hans turnéplan alltså.

  161. j skriver:

    instämmer- by fåne. amazing!!

  162. kilotin skriver:

    Den ska heta ”pep”
    Första bokstaven i alla album hittills:
    NAME CHEFS GEM PEP
    http://wordsmith.org/anagram/anagram.cgi?anagram=PCFEHMPMGNEASEE&language=english

  163. Conny skriver:

    Äh. Jag blev deprimerad efter att ha sett ramones-dokumentären. Vet inte om det värsta var storyn om när Johnny snor Joeys enda tjej, eller att de inte pratade med varandra i turnébussen på tio år, eller att Johnny var typ amerikansk dumhöger… Har knappt kunna lyssna på dem efter att jag såg den.

    Första tre plattorna är ju stundtals helt fantastiska, men de tappar lite intensitet för varje album, och det tillkommer ju inget bra element som inte finns på första skivorna. Bara mer fotbollskörer och mindre nerv. Undantaget är Rock ´n´Roll High School, eller vad den där Spector-producerade plattan hette. Den tycker jag är underskattad.

    Alkberg, däremot! Honom kan man lyssna på 100 gånger på raken utan att tröttna! Mycket bättre musik.

    BQ borde sjunga på svenska ett album och absolut inte döpa om sig till Björnligan.

  164. vp skriver:

    ny våg ska den heta

  165. johan skriver:

    bly tung borde den heta.

  166. jens skriver:

    eddy meduza

  167. matti skriver:

    Jag bättre än Ramones? April april.

  168. vp skriver:

    alltså om man beaktar prestation idag så är du ju det. ramones är ju döda i stort sett hela bunten. du är ju bara lite sliten.

  169. jens skriver:

    johan: svinbra nya låtar!

  170. matti skriver:

    Ja. Gud vad bra. Refrängstarkt. På bästa möjliga sätt alltså.

  171. Le KBoi skriver:

    Jag trillade av min cykel häromdagen. Det var riktigt obehagligt, jag slog huvudet rakt i trottoarkanten och svimmade av en bra stund. Sen fortsatte jag hem och laddade ner The Terminal med Tom Hanks. Sen råkade jag skära mig i tummen och blödde som en gris. Sen halkade jag i blodpölarna som hade bildats på golvet och slog i huvudet igen. När jag vaknade var nedladdningen klar och jag tittade på filmen. Under dessa omständigheter var den ändå sjukt jävla dålig. Hur kan Steven Spielberg och Tom Hanks, som i och för sig är ena riktiga fåntrattar, men som ändå gjort vissa bra grejer, sjunka så lågt som att göra en film som handlar om en snubbe, som kommer från ett påhittat land som förlorat sin status som nation i en revolution och som inte längre är erkänt av USA och som därför fastnat på en flytplatsterminal, med riktigt väl synliga skyltar för Starbucks, Baskin & Robbins, bara för att han vill till New York och få en autograf av en lika påhittad jazzsaxofonist som spelar på Ramada på 161 Lexington? Tur att jag dog av skadorna från cykelolyckan och förblödde av skärsåret.

  172. Benny skriver:

    Garçon Charles for president.

  173. matti skriver:

    Så där borde fler filmrecensioner se ut. Que Boi!

  174. Conny skriver:

    Världens bästa låt + video 1. Lägg märke till vad som händer 1.59 – 2.12 i höger bildfält.

    http://www.youtube.com/watch?v=6m2lfk4Bm34

  175. Conny skriver:

    Världens bästa låt + video 2

    http://www.youtube.com/watch?v=LUsZ5vknTKY

  176. Conny skriver:

    Världens bästa låt + video 3

    http://www.youtube.com/watch?v=KxDq5KKNVbA

  177. matti skriver:

    Vad vansinnigt bra de är. Var.

  178. matti skriver:

    Bäst just nu: Jerry Lee Lewis.

  179. matti skriver:

    Bäst just nu: Wu-Massacre.

  180. Anonym skriver:

    matti: Vadå ’var?

  181. matti skriver:

    De ÄR bra nu. Conny postade en massa gamla grejer som VAR bra.

  182. matti skriver:

    Ett annat exempel på NU och DÅ. Mark Lannegan ser/såg ut som Will Ferrell med peruk: http://www.youtube.com/watch?v=9z6_zqk7V10&feature=related

  183. Benny skriver:

    Jag tycker att do fortfarande är bra, såhär två dagar efter att de postats. Fniss fniss.

  184. Conny skriver:

    De ÄR bra nu, men de ÄR fortfarande ännu bättre förr. MES är numera riddare i robust rustning. Förr satt han mindre säkert i sin sadel.

  185. matti skriver:

    Conny: Vilken era tycker du är bäst? Det har varit under diskussion är förut men tål att tas igen. Vilka Fall-skivor är bäst, vilken period? Kom igen, alla.
    Jag är personligen svag för tiden när jag upptäckte dem, alltså kring Curious Oranj, Shift-Work osv. Sent 80-tidigt 90 alltså. Och två första förstås. Och Fall Heads Roll av de på senare år.

    Med det sagt, jag är verkligen ingen expert, tycker att om man rangordnar Manchesterband så är de på topp tio men antagligen inte topp fem. Jag menar: Smiths, Buzzcocks, Joy Division/New Order, Blitz, Happy Mondays, Stone Roses, till och med Slaughter and the Dogshar nog betytt minst lika mycket för mig. Men jag kan ha fel, jag kan nog ändra mig.

  186. matti skriver:

    Fast söder om London är det också bra. Åldras med ärdighet: http://www.youtube.com/watch?v=zOOu8cFzypc&feature=related
    Fy fan vad bra.

  187. kilotin skriver:

    Throbbing_Gristle.Classic.XXX.Porn(1978)
    http://www.youtube.com/watch?v=Y_mKDKKySls&fmt=18

  188. Conny skriver:

    Personligen ”upptäckte” jag The Fall väldigt sent, på 2000-talet. Så för mig är även gamla Fall nytt. Deras 90-tal har jag inte hunnit lyssna in mig på, så det får någon annan bedömma.

    Men två av deras peakar är 10tummaren ”Slates” fr 81 och ”This Nation’s Saving Grace” från 85. Men då anser jag att precis allt, varenda låt, varenda b-sida, från perioden 78-88 är helt oumbärlig.

    För min del är The Fall självklara topp 2 från Manchester tillsammans med Joy Division. Men Joy Division har jag lyssnat på sen 1981, så jämförelsen mellan de två banden blir svår för mig. Jag har lyssnat sönder JD, måste lyssna mig förbi nostalgin när jag lyssnar på dem. Med The Fall är allt nytt.

    Smiths, Buzzcocks, New Order VAR fantastiskt bra band, men jag tycker idag att deras musik ÄR rätt meningslös pop jämförd med JD och The Fall (eller för den delen Throbbing Gristle, Psychic TVs första två, Einstürzende, PILs första 3 eller Siouxies 4 första. För enkelhetens skull pratar jag nu bara gammalt).

  189. Benny skriver:

    Jag vill utbyta vätskor med Conny. Eh, jag menar väskor.

  190. Benny skriver:

    http://www.youtube.com/watch?v=rSZcQpGmHTI

    Det här är toppen. Jag brukar inte gilla konceptuella grejer, men det här är briljant. Det är alltså en text som Cale och/eller Eno tagit ur en övningsbok i spanska, vilken de tyckte hade en fin historia när man läste meningarna som ett sammanhang. Har gillat låten länge, men fick veta kuriosan först för ett tag sen. Och så kul det blev!

  191. matti skriver:

    Joy Division, Smiths, Blitz, Happy Mondays. Så är min topp fyra. På femte plats: The Fall, ändå.

  192. matti skriver:

    Med Blitz: allt till och med (MED!) Second Empire Justice är ju femstjärnigt. Det Nidge gjorde efteråt, skivan som heter The Killing Dream, är ju, eh, inte så bra, även om Attaks sångare sjöng på den.

    Attak var också ett grymt Manchesterband. Och Violators.

  193. Benny skriver:

    Jag förstår som vanligt ingenting. Happy Mondays, vad finns att älska där? Är inte det bara osnutet? Lite kul sådär, men något utöver det fattar jag ente.

  194. matti skriver:

    Happy Mondays? Det är genisvängen helt enkelt, det trodde jag vi var överens om.

  195. Conny skriver:

    Har ni läst ”Rip it up and start again”? Vanligtvis avskyr jag att läsa om band och hur full nån har varit i ett buskage, men den boken är bra.

    Tesen är att PIL är mer punk än Sex Pistols. Om Sex Pistols är rockens död, så är PIL början på något nytt. Sex Pistols är snabb boogie-woogie, PIL är disonant och experimentiellt.

    Så här menar jag, underbart dålig stämning som börjar krypa in c:a 2.33 in i denna legendariska intervju!:

    http://www.youtube.com/watch?v=_BZ2UoBZzEI

    I den meningen är ju The Fall och Joy Division tyngre och mer kompromisslös musik än Happy Mondays, Stone Roses, Smiths eller New Order, tycker jag.

    Men bättre? Naturligtvis finns det stunder då Smiths säger mig mer än The Fall. Och jag dansar hellre till Stone Roses, New Order eller Happy Mondays än till Joy Division.

    Vilket i sin tur dock inte rubbar min Manchester-lista:

    1. Joy Division
    2. The Fall
    3. Smiths
    4. New Order
    5. Stone Roses

  196. Conny skriver:

    Fuck. Jag glömde helt bort Magazine. Smiths ner till fjärde…

  197. Benny skriver:

    matti: Jag har bara aldrig sett det geniala där. men så har jag bara givit det en halvarslad chans. Någon får gärna berätta. Ljudet tycker jag inte är så värst, inte texter heller. Och sen är det den här valpiga knarkgrejen. Men om jag skulle fälla band för det sistnämnda antar jag att det bara blir Dilba kvar.

    Om jag så ska tycka något i ämnet, tycker jag att…

    The Smiths (kanske helst Morrissey efter)
    The Fall
    Joy Division

    … utan inbördes, eftersom jag tycker att de inte går att jämföra med varandra (inkommensurabilitet, people, glöm inte det).

    Sen finns andra, som jag tycker är bra…

    Durutti Column
    New Order
    Magazine
    The Sthlm Monsters
    The Stone Roses

    … vilka jag inte tycker spelar i samma liga.

  198. Le KBoi skriver:

    Jag gillar tyg från Manchester, s.k. manchestertyg. Det svischar skönt mellan låren när man går.

  199. matti skriver:

    Och jag glömde Buzzcocks. Happy Mondays ner till femte.

    Happy Mondays är helt unika, mycket mer så än Stone Roses. Hela Pills N Thrills och de två innan, 24hourpartypeople… och Bummed är klassiker. Och alla enorma singlar/12″ de släppte med remixer och grejer. Happy Mondays är bandet exempelvis Primal Scream (och i princip alla band efter, säg, 90, i UK) skulle döda sina morsor för att få vara.
    De är LÄTT i samma liga som The Fall och/eller Smiths. Du borde verkligen ge dem en chans, Bee.

    Rip It Up, ja. Skrev lite om den här för nåt eller ett år sen: http://www.mabd.se/?p=90
    Enorm bok. Jag älskar biografier för övrigt, men det här är ju något annat. Lite som den där England’s Dreaming av Jon Savage som använder Pistols som fond, som tidsmarkör, när han skriver om punken, egentligen hela det sena 70-talet, i stort.

  200. Benny skriver:

    matti: Ja, men dom här bandet som skulle döda sina morsor för att få vara Happy Mondays tror jag inte att jag gillar nämnvärt heller, förutsatt att jag nu identifierar dessa som desamma som du gör. Jag skulle nog kalla det ’devalvering’. Exempelvis Primal Scream (som jag givit en chans) håller jag inte alls högt. Men till syvende tror jag att det kokar ner till en fråga om smak. Lite som det här generalfelet jag tydligen har i att inte gilla Jonathan Richman.

    Men med det sagt, kommer jag ändå ge Happy Mondays en chans.

  201. Conny skriver:

    Benny: Det finns mycket med Jonathan som kan låta lite smålarvigt. Men han har skrivit en handfull låtar och texter så bra att du upphör vara människa om du inte gillar dem. Jag tänker främst på ”the Neighbours”, ”I’m Straight” och ”Pablo Picasso”. Dramer i klass med Alkbergs ”Haschkollektiv”.

  202. Benny skriver:

    Jag gillar första skivan, men sen är det tunt. Det är allt jag säger, och har sagt. Det har inte med ton eller humor att göra, jag gillar exempelvis Lloyd Cole och Pavement massor. Jag tycker bara att det inte är tillräckligt bra. Ricky Gervais.

  203. matti skriver:

    Jonathan Richmans 90-tal(exempelvis) går inte av för hackor. För mig är han där uppe med Velvet, Can, Funkadelic och Pistols. Det vill säga märkvärdigare än Beatles som ändå är j ä v l i g t märkvärdiga.

  204. matti skriver:

    Samtidigt så fattar jag, Bee. Jag känner så för alla de klassiska Slas-böckerna, Byrds och Love. Det är inte min grej. Jag fattar att andra inte gillar det men jag kommer inte överens med det. Nåt med tempon och melodispråk. Slas d.ä, däremot då snackar vi. Då är han lika bra som salig Per Rådström. Om vi ska hålla analogierna i samma rum.

  205. matti skriver:

    Jag fattar att andra GILLAR det, såklart. Annars blir det ju obegripligt.

    En annan grej jag vill gilla men som jag antagligen inte fattar: Radio Dept.

  206. vp skriver:

    jag gillar Fläsk. det är inte alla som gör det.

  207. matti skriver:

    Jag tycker Happy Mondays har mer gemensamt med The Fall än något annat band överhuvudtaget. Jag menar åt båda hållen. Så har jag sagt mitt om det.

  208. P skriver:

    Pär Rådström! Där har ni en som är märkvärdigare än Beatles. Ärans portar, Tiden väntar inte, Sommargästerna. Det är fan grejer det. Slas bok om Rådström, Om vänskap funnes, är för övrigt hans bästa.

  209. Le KBoi skriver:

    Je aime le Beatles bien. Tres bien. Men Frankrike, det är ett riktigt jävla skitland.

  210. P skriver:

    Ja, alltså märkvärdigare än Beatles är ju det finaste omdöme man kan få ju. Tres!

  211. Conny skriver:

    När medlemmar ur The Band spelar på Neil Youngs eller Bob Dylans skivor, då är det magiskt, men The Band??? Inte ens den där hitten ”The Night They Tråkade Ut Mig Helt Totalt” förstår jag mig på.

    Jag begriper ju att det är ett högst personligt omdömme.

    A Certain Ratio, Durutti Column, Prefab Sprout och Scritti Politti är andra exempel på musik som inte pratar alls till mig.

  212. Benny skriver:

    Ett band som jag har hållit högt, men som jag efter senaste skivan känt mig lurad av eftersom det låter exakt likadant som förut minus den lo-fi:iga produktionen och således är skittråkiga, och jag därför känner att de inte varit bra ens från början: Radio Dept. Jag blir inte tydligare än sådär.

    Le garçon du Que: Sådär säger du om alla ställen som man inte kan se Globen ifrån.

  213. Conny skriver:

    Var det någon här som fattade Feist? Det skulle ju vara årtiondets skiva. För varje lyssning kände jag mig mer och mer nollställd. Fleet Foxes samma sak. Och efter maximal nollställdhet började jag känna avsmak.

  214. J skriver:

    ”The Night They Tråkade Ut Mig Helt Totalt”.

    Hahahahahahahahahahaha.

  215. Benny skriver:

    Nu till något viktigt. Är det inte så att Bosse Pettersson tycks ha tittat tillräckligt mycket på fotboll nu, för att faktiskt kunna avlägga en och annan vettig analys? Jag menar, gångna säsonger har han mer eller mindre varit en comic relief som kommentator.

  216. Le KBoi skriver:

    Ja, iofs. Men jag har ju rätt. Docksta är dock det värsta av alla jävla skitställen.

  217. skräddarn skriver:

    kollar man på parametern ”ägda LP-skivor” gillar jag happy mondays och joy division exakt lika mycket men slår man ihop min kärlek för de två banden så når de ändå inte ens till hälften av min kärlek för the fall. kan ju bero på parametern ”släppta LP-skivor” men ändå, bara som exempel. blandar man in richman i leken, så tycks jag gilla honom precis lika mycket som jag gillar VU, men bara nästan lika mycket som jag gillar the fall. vidare verkar jag anse att can, prefab sprout och beatles är exakt lika bra. däremot verkar jag inte alls bry mig om varken pistols eller durutti column. feist, fleet foxes och radio dept tycks även de lämna mig helt kall.

  218. matti skriver:

    Det här var roligt! The Band: samma här. En bra låt och den har Dylan gjort. Prefab Sprout: enstaka låtar fixar jag, men den enda riktigt bra är Faron Young. Fleet Foxes: när jag til sist lyssnade på dem var de bättre än jag trodde. Men jag har å andra sidan lyssnat på skivan typ en enda gång. Feist: som Suzanne Vega minus nyhetens högst måttliga behag. Durutti Column däremot, riktigt bra. Vini Reilly är någon slags geni. Och tidiga Scritti gillar jag, första singlarna. A Certain Ratio: ingen annan än en påtänd Tony Wilson har väl gillat dem mer än fem minuter? Och ingen har väl älskat dem?

    Hade jag inte haft skivor med åtminstone nedan nämnda hade jag antagligen inte levt idag. Och hade jag gjort det ändå hade mitt liv varit dubbelt så värdelöst.

    Velvet Underground
    Sex Pistols
    Kraftwerk
    Ramones
    Smiths
    Joy Division
    Stooges
    Can
    Beatles
    Television
    Nina Simone
    Funkadelic
    Pharoah Sanders
    Black Flag
    Gun Club
    The Damned
    Jimi Hendrix
    Buzzcocks
    Chuck Berry
    Gene Vincent
    Kinks
    Mayhem
    Elvis
    Circle Jerks
    Serge Gainsbourg
    Darkthrone
    Bad Brains
    Misfits
    Miles Davis
    Flipper
    The Zeros
    Wipers
    Go-Betweens
    Wu-Tang
    The Sound
    Sods/Sort Sol
    Talking Heads
    Echo and The Bunnymen
    Birthday Party
    Crass
    Kate Bush
    Buddy Holly
    Johnny Burnette
    Aphex Twin
    Discharge (t.o. m State Violence)
    Black Sabbath
    Raincoats
    Sonic Youth
    Butthole Surfers
    Dionne Warwick
    Neil Young
    Billy Stewart
    Shangri-La’s
    Big Black
    Siouxsie and the Banshees
    Husker Du
    Patti Smith
    Throbbing Gristle
    Suicide/Alan Vega/Martin Rev
    Neu!
    Alice Coltrane
    The Cure
    Curtis Mayfield
    Lurkers
    Alternative TV
    The Fall
    Disorder
    Emperor
    Stiff Little Fingers
    Bob Dylan
    Josephine Foster
    Robert Wilkins
    Blitz
    MDC
    Burzum
    Slits
    Sonny Sharrock
    Dead Kennedys
    Lydia Lunch
    Meat Puppets
    Sonics
    Dinosaur Jr
    Amanaz
    Slayer
    Subhumans (UK)
    Napalm Death
    The Alternative
    Cockney Rejects
    The Saints
    Triffids
    Celibate Rifles
    Trelldom
    Conflict
    Cex
    Nifelheim
    X-Ray Spex
    Clash
    Marvin Gaye
    Billy Paul

    Och all reggae! All hip hop! Junglesamlingarna som jag andades genom runt 94-95! Disco! Allt svenskt: punken och proggen! Man blir galen när man börjar tänka på det.

  219. Conny skriver:

    Jag blåste precis ut hjärnan med ”Night In Venice” med The Saints när jag läste din lista, Matti. Hur fruktansvärt bra är inte deras första? Det kändes bra att de var med.

    Så jag måste allstå ge Durutti Column en ny chans. Vad är bra med dem?

    Byrds; Gillar nästan bara gräddan av ”Mr. Tambourine Man”-plattan från -65. Jag har alltid tyckt den låter precis som Stone Roses första!

    Och extra kul med The Sound, Adrian Borland är den mest misskrediterade av de riktigt bra Post Punk-banden.

    I det stora hela fick du väl med en så där 70% av mina absoluta favoritband.

    Jag tror du glömde Theatre Of Hate.

    Av musik som räddat livet på mig saknar jag annars bara

    Captain Beefheart
    Faust
    Screaming Jay Hawkins
    Nolan Porter (och all Northern Soul)
    MC 5
    Roky Erikson
    Tina Brooks
    Louis Armstrong
    Duke Ellington
    Bud Powell
    Thelonius Monk
    Charles Mingus
    Robert Wyatt
    Kevin Coyne
    Ian Dury
    Only Ones
    Stranglers
    Public Image Limited
    Wire
    Richard Hell & The Void-Oids
    Graham Parker
    Hawkwind
    Motorhead
    Einstürzende Neubauten
    Comsat Angels
    Mission Of Burma
    Minutemen
    Gang Of Four
    Smokey Robinson & The Miracles
    Otis Redding
    Psychic TV
    Christian Death (första MP:n ”Deathwish”)
    Howlin’ Wolf
    Muddy Waters
    Robert Johnson
    Leadbelly
    Son House
    Lightnin’ Hopkins
    John Lee Hooker
    Thin Lizzy
    Lynyrd Skynyrd
    The Who
    Rolling Stones
    Mountain Goats (All Hail West Texas, Coroners Gambit och Tallahasse är bra ingångar)
    Maximo Park (första skivan som saknas på Spotify, förutom låten ”Gone Missing”)
    Big Star & Alex Chilton
    David Bowie
    Roxy Music
    Magazine
    Heaven 17
    OMD
    Pixies
    My Bloody Valentine
    Archade Fire
    Neutral Milk Hotel
    Nick Drake
    Leonard Cohen
    Roy Orbison
    Golden Gate Quartet
    Nusrat Fateh Ali Kahn

    Tur att du fick med Tribe Called Quest, Black Star och Black Moon under all hip hop.

    Jag hittar inget jag inte gillar på din lista. Jag hittar däremot en hel del som jag inte vet vad det är. Kul.

  220. Le KBoi skriver:

    Ni har fel om the Band. Dessutom är det inte med någon Dylan-låt alls på den bruna skivan, som är deras bästa. Däremot har Gang Starr samplat den. Bara det borde väcka intresse.

  221. matti skriver:

    I Shall Be Released ÄR deras bästa. Inget fel på Connys lista heller. I natt eller nåt (jag jobbar ju nu, så kanske inte i natt precis. Men på lunchen då) ad libbar jag ihop en svensktopp också. När jag la mig kom jag på:

    Neubauten
    Nick Drake
    Roxy Music
    Minutemen
    Hawkwind
    Specials
    Bo Diddley
    Heaven 17
    Doors

    De flesta med på Connys lista, va?

    Några jag inte fattar från den då: The Who, Magazine (även om Shot By oth Sides är en av världens bästa singlar och Song From Under The Floorboard är en av världens bästa låtar) och Stranglers. Vad är grejen med Stranglers? De är fan inte bra, alltså, jag tror det är så enkelt med dem.

    Men jaja. Mot Sherwoodskogen, via dagis.

  222. skräddarn skriver:

    vilken rolig läsning! förutom de redan uppräknade så skulle nog träd, gräs och stenar, devo och ayler platsa på min lista tror jag. plus en massa annat typ bq och pavement. kanske will oldham.

  223. Conny skriver:

    ”Rattus Norvegicus” – Ugly, London Lady och Grip. ”No More Heroes” – titellåten och Something Better Change. Inte så mycket senare grejer är grejen med Stranglers.

    Att gilla Jam men inte Who låter i mina öron som att – ursäkta uttrycket – gilla sylten men inte bären. Nästan allt bra finns på ”meaty beaty big and bouncy”, men hur bra är inte det?

  224. Conny skriver:

    Will Oldham självklart!

  225. jens skriver:

    har aldrig förstått doors, blir rent provocerad av dem. däremot vill jag skjuta till:
    lou reed
    paul simon
    morbid angel
    stina nordenstam

  226. jens skriver:

    några glömda till:
    anti-cimex
    shitlickers
    rövsvett
    prince
    metallica

  227. Jonas skriver:

    I topp på svenska listan:

    Kjell Höglund
    John Holm

    Jag tar och kvalitetssäkrar min lista genom att nöja mig redan där. Man behöver faktiskt inte mycket mer än så.

  228. Benny skriver:

    Efter att ha sökt era listor kompletterar jag med

    Brian Eno, herregud, Brian Eno.
    John Cale.
    Ennio Morricone.
    Walker Brothers
    Dub Specialist
    Chris Clark
    22 Pistepirkko
    Stephan Bodzin
    Orange Juice
    Esquivel
    John Coltrane
    Imperiet
    Re-Up Gang

  229. Benny skriver:

    Och så Kjell.

  230. Le KBoi skriver:

    Min lista ser ut såhär:

    Beatles
    Clash

    Och all hiphop och soul.

  231. Le KBoi skriver:

    och reggae.

  232. matti skriver:

    Svenskspråkigt, fritt ur huvet.

    Stry
    Blå Tåget
    John Holm
    Tant Strul
    Unter Den Linden
    Kurt i Kuvös
    Hoola
    Nationalteatern
    Bob Hund
    Håkan
    Skallarna
    22 för många
    Missbrukarna
    Fint tillsammans
    Tristess
    Olle Adolphson
    Monica Zetterlund
    Raped Teenagers
    Problem
    Ulf Stureson
    Skitslickers
    Thorstein Bergman
    Pugh
    Uggla (FÖRE han släppte covers och IQ)
    Camouflage
    Gudibrallan
    Thåström (inkl Ebba, Imperiet, Rymdimperiet)
    Cornelis
    Stadion
    Venant
    Turid
    Jan Hammarlund
    Wiehe
    Cortex (EN låt på svenska, jag vet. Men vilken låt!)
    Träd, gräs och stenar
    Peps

    Och Jösses flickor, vet inte riktigt om det är ett band eller BARA en föreställning. Vansinnigt bra låtar i alla fall. Jag fattar inte varför jag inte kommer på fler kvinnor som sjunger på svenska och är bäst.

  233. FRANS skriver:

    Tycker doors och stooges är ganska lika och typ lika bra,, http://www.youtube.com/watch?v=wrXuvcwOky8&feature=related

  234. matti skriver:

    Commando! Hur kunde jag glömma? Och Ted Gärdestad.

  235. matti skriver:

    Svenska på engelska. Helt ärligt, BQ och Carbide. Allt annat är, ja, nåt annat. Mycket bra, men inte lika bra.

  236. P skriver:

    Det här var kul! Min lista svenskt och utsocknes huller om buller. Det här hade det varit lite tråkigare utan:

    Velvet Undergorund
    Lou Reed
    John Cale
    Moe Tucker
    Nico
    Mission of Burma
    Husker Du
    The Clash
    Sonic Youth
    The Beatles
    The Bear Quartet
    Scot Walker
    Black Flag
    The Stooges
    The Fall
    The Gun Club
    Thåström
    Ebba
    Imperiet
    Pixies
    Joy Division
    John Lennon
    Docenterna
    Tant Strul
    Garbochock / Besökarna / Stry & Stipperna
    Eldkvarn
    Ulf Stureson
    Refused
    John Holm
    Bob Dylan
    Dinosaur JR
    Byrds
    Love
    Jesus & Marychain
    Wire
    Cotrex/ Wadling / Liket
    Big Star
    Minor Threat
    Replacements
    Gang of Four
    Kinks
    Television
    Throwing Muses
    Springsteen
    Robert Wyatt
    Broder Daniel
    Ossler
    Commando M Pigg
    Olle Ljungström
    M Ward
    Strokes (för den första och allt det bar med sig)
    Iggy
    Eno
    Bowie
    Jakob Hellman
    Only Ones
    Buzzcocks
    Dead Kennedys
    Wilco
    bob hund
    Håkan Hellström
    Union Carbide
    Suicide
    The Jam
    Dexys
    Brian Jonestown Massacre
    Stina Nordenstam
    M Ward
    Minutemen
    Gunnar Wiklund
    Babylon Blues
    Reeperbahn
    Daniel Johnston
    Jonathan Richman
    Sun Ra
    Patti Smith
    MABD

    Inga överaskningar där inte.

  237. Conny skriver:

    Prince och Kent är främst för mig två dåliga cigaretter man tvingats välja efter tre på nätterna vare sig man velat eller ej.

  238. matti skriver:

    C: Hahahahaha. Men Prince är lite bra i alla fall. Artisten alltså. Eller, ja, efter tre på natten duger vad som helst.

  239. matti skriver:

    Libertines, de glömde jag på långa listan. Får fan skriva ett nytt inlägg nu. Börjar bli ohållbart det här. Vi måste byta samtalsämne. Nån som läst nåt? Nån som har en poitisk åsikt? Helst en kontroversiell.

  240. Conny skriver:

    Ni har glömt

    Dom Dummaste, Grisen Skriker, Elegi, Ståålfågel, Kräldjursanstalten, Brända Barn, Pärson Sound, KSMB, Lädernunnan, Tredje Mannen, Danielsson & Pekanini, Hanson De Wolfe United, MBMA, Organism 12, PSTQ, M.A. Numminen, Urban Släke, Traste & Superstararna, Massmedia, Noise, Torsson, Latin Kings, Stockholms Negrer, Ulla Sjöblom, Barbro Hörberg, Philemon Arthur & The Dung, The Kristet Utseende, Thomas Wiehe, Kebnekajse, Dag Vag

  241. Conny skriver:

    Svenskar på engelska låter bajs, men utöver de nämnda två;

    Broder Daniel, Soundtracks Our Our Lives, Cortex, Fireside, Refused, Nomads, Doris.

  242. Le KBoi skriver:

    Kan man inte stava till namnen på artisterna så litar jag inte en minut på listan. Inte heller om man har med samma band eller artist mer än en gång.

  243. matti skriver:

    Fireside, Breach, Broder Daniel, The Plan SooL och Doris. Alla bra men inte lika.
    Dessutom är Anti Cimex, Headcleaners, Nasum, Filthy Christians och Regulations mer trovärdiga än övriga, även om de verkar i en annan värld. Samma gäller hårdrocken: Entombed, Dissection, och Nifelheim. Det är de jag kommer på nu i alla fall.

    Den här andra världen jag pratar om är genremusik. Dvs musik om måste innehålla vissa element för att kunna existera. Som deckare eller fantasy i förhållande till annan litteratur

    De svenska: Ja, de hade jag glömt. Särskilt Nunnan och Brända barn. Och Dom dummaste och Superstararna. Men hur man kan föredra The Kristet Utseende före Onkel Kånkel begriper jag inte. Och varför man i såna fall inte har med Krunch i stället för de båda. Även om Krunch kanske har mer gemensamt med MBMA och Missbrukarna, eller Dagens ungdom. Massmedia var bra, men Huvudtvätt bättre. Dessutom glömde jag Mob 47.

  244. Benny skriver:

    Jag som trodde att Kristet Utseende bara kunde användas som invektiv, se där.

  245. Benny skriver:

    Jag vet annars ett bra samtalsämne om du vill skirva ett nytt inlägg: The Falls nya skiva. Den är bra, mycket rock. Skriv något om den, något kontroversiellt. Något om hur Marky är. Jag skulle läsa.

  246. Le KBoi skriver:

    Jag med. Efter allt är Matti jordens salt. Eller nej förresten, det är ju salt som är det. Matti är Matti och salt är jordens salt. Det är lätt att glömma bort det.

  247. kilotin skriver:

    Underbara listor ni gör.
    Ett litet bidrag.
    Bernt Staf
    Ola Magnell
    Att som

  248. kilotin skriver:

    ..och Di Leva faktiskt. Pillisnorks, Modern Art och första solosingeln.

  249. Conny skriver:

    Vi byter ämne, va?

    Topp 5 i världen

    1. Velvet / Reed / Cale / Nico
    2. Stooges / Iggy
    3. Joy Division
    4. Kraftwerk
    5. David Bowie

    Topp 5 i Sverige

    1. Ebba Grön
    2. John Holm
    3. Matti Alkberg
    4. Garbochock
    5. Cortex

  250. matti skriver:

    Tsss. Skärp dig. Ja rodnar…

  251. Conny skriver:

    Nej. Jag är seriös. Så bra är det du gjort.

  252. hans skriver:

    conny är det roligaste som hänt gästboken sedan spunnet socker.

  253. matti skriver:

    Hans egna band är bättre än mitt. Ja, vad menade jag nu? Vem var det där riktat till? Hans eller Conny?

  254. Le KBoi skriver:

    Jag håller med Matti helt och hållet. Oavsett vad som menas.

  255. Le KBoi skriver:

    Och när hände egentligen det där med spunnet socker?

  256. hans skriver:

    Lö Kböj: inser att jag var otydlig, menade ju ”sedan spunnet socker kom på burk”, dvs., kring 2003-2004 någon gång, när bq-gästboken peakade.

  257. jens skriver:

    hahaha! att läsa det där var som att titta på det här vidriga drakprogrammet på svt.

  258. Fläskkotlettmannen skriver:

    Socker-Conny? Jag verstår ingenting.

  259. matti skriver:

    Vill bra säga att nya Masshysteri är hur bra som helst. En klassiker. Allt som var bra med dem innan är ännu bättre nu, och det låter lite nytt också.

  260. Anonym skriver:

    Det var som fan. Vi pratade ju indirekt om honom häromdan; John Savage inleder ju sin ”England’s Dreaming” med en kort biografi över Malcolm. Den passagen är väldigt fin, och lite rörande.

    Minns också när han släppte ”Buffalo Gals”. Jag var så skeptisk, visste att han inte var John Lydons kompis, men trots det kunde jag inte låta bli att fascineras av den där halv hip hopen.

    Malcolm’s karaktär beskrivs också i ”Rip It Up And Start Again”, i kapitlet som handlar om Adam And The Ants. Han framstår som ett svin. Men ett svin som man vet var man har, och som inte hycklar. Bert Karlsson är Sveriges Malcolm Mclaren.

  261. Conny skriver:

    Hur fan blev jag anonym?

  262. Le KBoi skriver:

    Det var din karriär på länstidningen som gjorde dig helt okänd. För mig i alla fall.

  263. hans skriver:

    anonym, kjell höglunds finest moment.

    till lunch: sockervadd. mmm.

  264. hans skriver:

    förövrigt är det intressant att tänka på bert karlsson som en sammansmältning av typ berlusconi, pia kjersgaard och malcolm mclaren.

    det liksom gnistrar kring hjärnans synapser när insikten drabbar en.

    testa.

  265. matti skriver:

    Det blir tråkigt utom McLaren. Eller, det blir det väl inte, det har varit tråkigt utan honom ganska länge. Enda skillnaden är att nu vet man att det kommer fortsätta vara tråkigt. Jag tycker inte att han är Bert Karlsson, även om jag förstår analogin. Det är skillnad på Kaos och anarki och Drag under galoscherna. Bert Karlsson hade heller aldrig accepterat den där tröjan med kobojsarna och deras sex pistols.

    Analogi, analogi. Jag skriver det som visste jag vad det betyder och hur man använder det.

  266. skräddarn skriver:

    som analogin stiger den upp ur underjorden
    och som vi som läser här andas in

  267. Benny skriver:

    En analogi är något som är på samma sätt som något annat, men inte är besläktat på något sätt.

    En homologi är samma sak, men där de är besläktade med varandra.

    Analogi: Vingar (eller snarare vingarnas funktion, man pratar hellre om funktion) på fåglar respektive fladdermöss

    Homologi: Ryggrad på däggdjur

    Jag tycker generellt att man ska akta sig för att göra analogier, om de inte genererar humor. Som ni ser, gör jag således ytterst sällan analogier.

  268. Le KBoi skriver:

    Inom juridiken finns analogislut. Förklara det, Benny.

  269. Hans skriver:

    Benny, nu svamlar du. En analogi är en liknelse, inget märkvärdigare än det.

  270. matti skriver:

    Han pratar biologi, Hans. Du pratar om retorik. Det är väl fan att till och med svåra ord kan betyda olika saker på svenska. Ren och ren eller lik och lik kan jag ta men inte analogi och analogi. Nu sätter vi ned foten! Fötterna? Klövarna blir väl den biologiska analogin? Aah, nu fattar jag! Samma ord, man kan använda det på olika sätt, typ.

    Det är som förr! Fredag och semantik!

  271. hans skriver:

    analogi-slut, är det när man tycker att Görel Crona är lik någon annan slampig tös, typ Linda Rosing? Jag fattar E N T E.

  272. Conny skriver:

    Jag förstår fortfarande inte. Begick jag en analogi över Malcolm och Bert eller inte?

    Jag avsåg naturligtvis inte med liknelsen Berts klavertramp på politikens område, utan mer de båda herrarnas burdusa sätt att bedriva management, samt deras delade barnsliga glädje över att få skapa rubriker.

    Jag tror inte heller att de delade samma klädsmak, åtminstone ser det inte så ut.

  273. hans skriver:

    Conny, det fattade jag ju. Jag tänkte mer på exakt hur bisarr Bert Karlsson är som figur. Om man köper din liknelse (ja, det är inte svårare än så) mellan honom och McLaren, så, tänk dig McLaren inte bara som den manager han var, utan även i rollen som typ Nick Griffin, BNP:s ledare. Skallen vrids ur led.

  274. Benny skriver:

    Hans: Läs en bok (eller det här http://en.wikipedia.org/wiki/Analogy). Användningen av analogier fungerar på samma sätt överallt, oavsett om det är lingvistik eller biologi (juridik kan jag inte ett smack om, kan tänka mig att Kboi har någon vettig termbestämning). En analogi är märkvärdigare än en liknelse, men om du vill använda fräsiga ord för att förklara vardagsgrejer kan du säga analogi om en liknelse, kanske på någon middag med någon.

  275. skräddarn skriver:

    när man är nykter kan man fundera på såna där löjliga saker, men nu, på en fredagkväll passar det bättre men spörsmål som det här: vilken är egentligen bäst, liquid swords eller only built for cuban linx part I?

  276. Hans skriver:

    benny: jag fattade när jag läste på wiki men din förklaring var helt sepe.

  277. skräddarn skriver:

    eller det här: vilken är godast, carlsberg export eller sort guld?

  278. matti skriver:

    Skräddarn: Liquid Swords är det.

  279. skräddarn skriver:

    eller det här: vilken förklarar bäst, benny eller wiki?

  280. matti skriver:

    Liquid alcohol.

  281. skräddarn skriver:

    njaeä. sen only built for cuban linx part II är jag svårt försjunken i raekwon. jag tror jag röstar på part I.

  282. matti skriver:

    Den här gången var det Wiki. Benny är bra, men jag hade också problem med Bennys den här gången. Han förklarade för fancy för mig.

  283. skräddarn skriver:

    rapeman eller big black?

  284. skräddarn skriver:

    ur flaska eller burk?

  285. skräddarn skriver:

    helios creed eller damon edge?

  286. Conny skriver:

    Liquid wiki förklarar bäst.

  287. hans skriver:

    jag säger inte att Bennys förklaring är sepe, bara att det conny gjorde var en liknelse. sen att Benny är sepe, det är en annan femma. men förklaringen var bra.

  288. Benny skriver:

    Jag är sepe, det är nog därför.

  289. Conny skriver:

    Aj. Sitter i ett hörn på en klubb där jag ska spela om en timme, själv med acke. Känner i-n-g-e-n här. Stället är i alla fall inte helt tomt. Och de spelar bra musik. Just nu Au Pairs. Varför har jag gått med på det här? Måste andas djupt och lugnt.

    Någon som känner igen sig?

  290. Benny skriver:

    Nästa fredag kan vi diskutera varför liknelser bör avfärdas som retorik, och inte är ordentliga analogier. Jag lovar att vara trevligare då.

  291. Conny skriver:

    NU ÄR DET FEST! De spelar ”jag bara tänkte liksom att”! Och en yngling har tilltalat mig och gett mig en demo. Blodtrycket sjunker…

  292. Le KBoi skriver:

    På fyllan eller i fyllan? Sa flickan?

  293. hans skriver:

    Bennster – är det någon som förfäktat den ståndpunkten, att liknelser är god retorik, här, på de senaste 40 inläggen? Slå igen kursböckerna och häng med på dans istället.

    Conny: känner igen sig, i det där? Senast i tisdags. Hade ett gig för Norrköpings s-kvinnor, medelålder 63, kände ingen, ingen kom med en demo ens.

    Fick en ros i gage.

    Min karriär tar mig till mindre och mindre arenor.

  294. Jonas skriver:

    Jag tycker Bennys förklaring är glasklar. Fattat ente vad ni ente fattar?

  295. hans skriver:

    jonas: men det är ju bara mutti som hänger upp sig.

  296. jens skriver:

    tycker att skräddarn blev lite dissad igår, vill därför svara i efterhand: ur flaska, men helst ur glas. folköl dock ur burk. ljumnad beroende på sammanhang.

  297. Benny skriver:

    hans: Jag sa nästa fredag. Nu är det lördag. Jag gillar inte retorik, det var min (senare) poäng. Jag har aldrig sagt att liknelser inte är god retorik, jag säger däremot att retorik inte är särdeles gott.

    Jag får inte gå på dans, jag är på träningsläger i Skåne. Det är snor och blod och gråt och gummikross mellan skinkorna. Således måste jag se El Clasico utan varesig stout eller konjak. Jag är dessutom rädd att Franco-gänget ska vinna. Dubbeltrubbel.

  298. Conny skriver:

    Något annat.

    Är det någon mer än jag som har läst Jakob Ejersbos ”Nordkraft” (akta er för den ruttna filmen!) eller Karl Ove Knausgårds ”En tid för allt”? Väldigt olika, men förkrossande bra romaner.

  299. matti skriver:

    Alltså, sitter helt paralyserad och lyssnar på den här gång på gång på gång. Jag har nog tjugo versioner av den här låten, men just den här. Jag blir så knäckt, det kan vara världens allra bästa. Jag vet att jag säger det typ alltid, men det här lyssna: http://open.spotify.com/track/6V486jCRSNHh0tBAMSLwI0

  300. Hans skriver:

    Liquipedia

  301. david skriver:

    Nina, VU och Elvis i en och samma låt. Då känns beskrivningen ”världens allra bästa” helt ok.

  302. hans skriver:

    agreed, fin liten bit.

    Conny: vad pratar du om? Böcker? Sååå 90-tal.

  303. Benny skriver:

    Jag har inte spotify, vad är det för någon?

  304. Benny skriver:

    Ah, man kan klicka på länken ändå.

  305. hans skriver:

    ändå, fan vad grymma stones var.

    http://www.youtube.com/watch?v=L8CtWUY7nvg

  306. hans skriver:

    mupparna är the shit.

  307. Conny skriver:

    hans: Det är de förvisso. Men det där ovan är från Sesame Street. Lätt för mig som är 102 år gammal att hålla ordning på.

  308. hans skriver:

    Conny, jodå, jag som tangerar de åldrarna inser det också – blev lite carried away när jag klickade mig vidare från ernie och company hit:

    http://www.youtube.com/watch?v=HKGiOY72ru4&feature=related

  309. martin skriver:

    tusen tack för nina simone länken, matti. verkligen en helt fantastisk version!

  310. skräddarn skriver:

    hela den där skivan är ju grym!

  311. Conny skriver:

    Underbart, hans!
    Och jo, Ninas låt är mer än bra.

  312. matti skriver:

    Skivan är en samling på CD från, jag vet inte riktigt 97 eller nåt. Låtarna finns i original på To Love Somebody (1969) och Here Comes the Sun (1971). Eller, jag ids inte dubbelkolla, men hon gjorde såna contemperary hits på dem i alla fall. Just den här versionen (fast oediterad) av Who Knows Where The Time Goes, är dock med på Black Gold från 1970 (’69 enl AMG). Med ett långt och enormt mellansnack innan låten börjar och ett funkigt outro mot slutet.

  313. Benny skriver:

    Jag behöver få ordning på begreppen. Är ’hans’ och ’Hans’ så att säga samma karaktär?

  314. hans skriver:

    Bennster: nej, viktigt att vara noga med versaler och gemener.

  315. Conny skriver:

    Va? Jaha. Men Benny, Benny Boxare, Bennster och Bee, är väl en och samma?

  316. Le KBoi skriver:

    Jag är samma som jag alltid varit.

  317. Bo Ek skriver:

    Jag också.

  318. matti skriver:

    hans är en en människa. Hans är en annan. Så har jag förstått det i alla fall.

  319. kilotin skriver:

    Stora Ouzo’n på 1000ml, som jag tror att jag fick när vi… eller ’vi’, Sverige säger jag, gick med i EU (inget sammanband). Ja, den är tom. Vad nu? (Enda klena trösten är väl att tomflaskan förmodligen får leva kvar i nått skåp lika många år till.) Så nu är jag helt spritfri hemma. Inga småflaskor, ingen likör, konstig snaps, nada nichts. Det är ungefär lika udda som att vara helt utan godis hemma. Att inte ens ha kvar de där äckliga chokladäggen från nått påskägg eller julgran från Ö&B. Inte ens nån After Eight-kopia som man köpt på sig när de kostade 10 kr på Willys. Bra och ha kanske men nu förmodligen inte längre så goda och kan således inte ges bort, men den har blivit osynlig i skafferiet och kommer heller aldrig ätas upp.

  320. hans skriver:

    liljemarks dokumentär igår – såg ni den? vad tyckte ni? finns nog på svt play.

  321. Benny skriver:

    Jag har inte tänkt på det där med H och h. Nytt ljus.

    Conny: Ja, de är alla smeknamn på en riktig karaktär.

  322. hans skriver:

    historiskt sett är det där med ”hans” och ”Hans” ännu stökigare. ba´ så att ni vet.

  323. Benny skriver:

    Etymologimåndag. Det finns lingvistikgren för alla dagar i veckan, visste ni?

  324. teg skriver:

    bästa nina-låten:

    Strange fruit, (av billie holiday)

    http://open.spotify.com/track/5KGFMWeK0jXFtQPT0gQDJr

    läs den här samtidigt
    http://en.wikipedia.org/wiki/Strange_fruit

  325. Benny skriver:

    Markus ’Pragmatikern’ Birro har förvirrat etymologi-måndag med pragmatik-onsdag.

    http://www.dn.se/debatt/min-gud-dras-i-smutsen-av-praster-och-biskopar-1.1075429

  326. Jimmy Olsen skriver:

    Jag är självklart för hans rätt att uttrycka sig och det är inget fel på åsikterna i sig (bortsett från att han är kristen då). Men som vanligt slås man av ett VARFÖR. Det han säger är inget nytt, inga insikter, inget problematiserande (som jag tycker är de intellektuellas ENDA ansvar: formulera tankar som ingen tänkt innan). För att vara en ”ordets man” säger han mycket litet av vikt. Han är inte ens kontroversiell, det hade jag förstått, om han därför beretts plats på DN Debatt. Det är bara Jaha-åsikter, liksom. Men det där utrymmet (och liknande utrymmen i media) verkar ju vara som luft för honom och jag vill inte beröva någon rätten att andas.

  327. Benny skriver:

    Alltihop faller under kategorin ’orimlig och underkänd gymnasieåsikt’. Det här med intellektuellas ansvar och nya tankar hängde jag inte med på, men i vilket fall kommer jag aldrig kalla Birro för en nytänkare eller intellektuell. En kille med jobb och rösträtt, tops.

    Tänk hur världen vore om det hade varit exempelvis Kalifboi som fick skriva sina morgontoalettstankar i dagstidningen, istället för Birro. Jag skulle kliva ur sängen med ett leende varje dag.

  328. matti skriver:

    Men det gjorde jag, hängde med. Som intellektuell bör man anstränga sig för att belysa saker på nytt, i nytt sken. Är det inte de kring Kris, alltså Horace Engdahl, Stig Larsson och Ulf Linde som brukar/brukade prata om sånt? Säkert ingen ny tanke i sig, säkert nån ism eller nåt. Tänka nya saker, formulera dessa saker, dessa tankar. Jag tror att jag dessutom håller med.

  329. Jonas skriver:

    Här är det senaste levnadstecknet från John Holm. En duett med Owe Thörnqvist från 2005. Musik som kanske inte tjänat så mycket på möjligheten att spela in digitalt.

    http://open.spotify.com/track/6KEI8E9srjjlHp87PZxole

  330. matti skriver:

    Jonas: galenskap.

  331. Benny skriver:

    matti: Det himla underligt förhållningssätt till någon annans kunskap, att tillskriva ansvar utifrån det. Smetigt uttryck det där, ’de intellektuella’. Fosskare och författare har inte nämnvärt mycket gemensamt, när det ska diskuteras en sakfråga av det här slaget.

    Jag tycker såklart att det jag gör (eller snarare kommer att göra, relevant skillnad för vissa) är bra och i någon mån viktigt, men är andra inte intresserade är väl det coolers. Du är bättre än mig på grejer, jag är bättre än dig på grejer. Och självklart är personer inom samma område olika bra. Ansvaret är universellt, och dessutom grundat på helt andra grejer än studieskulder, IQ eller akademisk/kulturell status. Jag tycker det helt befängt att säga att ’de intellektuella’ har ett ansvar. Vi är ett specialiserat folk, vi är bra på olika saker. Fosskarna/poeterna besitter inte en superkraft som de kan använda till onda eller goda grejer, de kan sin grej bara.

    Vad som gäller för det offentliga och vilka som borde yttra sig är väl en annan femma. Som sagt, hellre Kboi än Birro, men det är på grund av förmodad kvalité, inte ansvar.

  332. matti skriver:

    Benny: Ok. Vad jag grundar ”ansvar”et i sammanhanget på är en litterär myt: Om Raymond Carver sägs det att han, ovanför sitt skrivbord hade en lapp (på en i övrigt tom vägg) med ett Ezra Pound-citat: ”Fundamental exakthet är författarens enda moraliska ansvar.” Fast nu när jag skriver det blir jag plötsligt osäker. Var det verkligen ansvar, han skrev. Kanske var det Princip eller Förpliktelse.
    Hursomhelst: Med det menar jag, eller rättare, vad jag läser in i det, är att man bör använda sina förmågor till det yttersta. Jämförelsen med rörmokaren kommer ofta igen i den här sortens diskussion, att man kräver att han ska moka rören om det behövs snarare än, ja, Raymond Carver kanske.

    Självklart kommer det in ett val här: Jag tycker att kan man ifrågasätta och problematisera, Kan man tänka en unik tanke eller överhuvudtaget till sin spets, så bör man också göra det. Jag menar inte att raljera här. Det är svårare än man tror, det här med att utnyttja sin intellektuella kapacitet till bristningsgränsen. Det är också det gamla anarkistiska slagdängan, från var och en efter förmåga till var och en efter behov. Det innebär också, självklart, att man inte ska rygga för jobbiga frågor, jobbiga svar, tvärtom. Jag kan tänka mig att definiera ”intellektuella” utifrån detta till och med: förmågan att fullfölja en tankegång. Däri ligger alltså ansvaret och endast där. Fundamental exakthet. När jag nu läst Birros text i DN, så tycker jag att han (som oftast) brister där: han låter formuleringsglädjen stå i vägen för den originella tanken (som koncept, ”Den originella tanken”) och DN nöjer sig med det. Jag tycker det är ansvarslöst. Slöseri med plats och tid. Jag tycker fö att detta går igen i snart sett all media, även mediakritiken/kulturkritiken. Det är så dumt i Sverige just nu. DN borde ställa högre krav på
    Marcus Birro. Alla skulle vara tjäna på det. I det du säger vara ”förmodad kvalité” tycker jag sagda ”ansvar” bör ligga. Utan detta blir det Hötorgskonst eller ”orimlig och underkänd gymnasieåsikt’”. Kan man sin grej bör man använda sig av den om offentligheten ber om den, i alla fall om man accepterar att delta.

    Men nä, inget ansvar mer än det allmänmänskliga. Men heller inga frikort.

  333. matti skriver:

    Benny: här kommer dnt på tal igen, exaktheten: http://www.00tal.com/?p=2148

  334. stalle skriver:

    ”när majo­ri­te­ten säger en sak och jag säger en annan, så har det på sikt visat sig att jag har haft rätt” gäller mig också.

  335. matti skriver:

    Ja, han är förjävla rolig. Du med…

    Men jag har sagt det förut: det finns åsikter och insikter man inte bör torgföra, som det inte kommer något gott ur eller av. Sedan om det är tiden eller samvetet eller helt enkelt komforten som avgör när eller om detta någonsin bör offentliggöras vet nog bara Stig eller, ja, inte jag i alla fall.

  336. Benny skriver:

    De intellektuella är alltså de som kan föra ett resonemang, alltså göra en analys (fullfölja en tanke)? Jag vill här att vi gör skillnad på ’DET intellektuella’ och ’DE intellektuella’, det är vad jag bråkar om. Det jag hade svårt för var att det skulle finnas en utkristalliserad grupp av människor som besitter en förmåga (utöver den k u n s k a p de tillskansat sig på det ena eller andra sättet). Alla kan vara rationella, med lite träning (typ grundskola+föräldrar).

    Självklart är det skillnad på olika förmågor. Att analysera statistik och välja vetenskapsmetoder är en helt annan apparat än att byta rör och suga slam, men likväl måste jag lita på att de båda yrkesgrupparna har vett nog att göra rätt. Vi pratar alltså om arbete här.

    Jag gillar exempelvis inte att en känd författare just i egenskap av författare sitter och debatterar en sakfråga i ett debattprogram, eftersom dennes auktoritet inte är ett jota mer värd än exakt alla andras. När det kommer till sakkunniga är det en helt annan sak, där litar jag mer eller mindre blint på det som sägs. Jag menar, jag måste i förlängningen det, eftersom jag vill att alla andra ska lita på mig i min påstådda sakkunnighet.

    När du så ska vara en offentlig person, torde det vara rimligt att du gör det i egenskap av att kunna något om det du pratar om. Här kommer valet av krönikör/essäist in, eftersom Birro skriver i egenskap av katolik och inte kan säga ett vettigt skit om vare sig reform eller katolicismens skandaler. Han är inte sakkunnig katolik, han är inte heller en kleti med något intressant att tillföra debatten.

    Jag menar att den här ’intelligentian’ som vill göras gällande inte är annat än ett utmålande av en social elit, vars gemensamma egenskaper inte sträcker sig längre än att vara just elit. Ingen analysförmåga eller intellekt som gör dem tillförlitliga, bara ett sammanhang. Jag menar att analysen för gruppen ’intellektuella’ inte gäller, det är ett hittepå. Det borde vara ”du kan det du kan, och jag kan det jag kan, och vi litar på varann'”. Jag tror att det

    Det här med orginella tankar ger jag väl inte jättemycket för. Nog för att kreativitet och så är viktigt överallt, men jag gillar konventioner så länge de kan motiveras vettigt. Konst är en helt annan fråga, och har en annan samhällsfunktion än övriga yrken. Tycker jag, Beeman.

  337. Benny skriver:

    Och så om Stig: Jag i egenskap av det jag gör menar att Stig inte kan tillräckligt mycket om det han pratar om i intervjun. Det här med ord och dess innebörd som han pratar om tycks vara orimliga, okunniga och underkända gymnasieåsikter. Han pratar trots allt om vetenskapliga grejer. Glöm inte det, konstnärer.

  338. matti skriver:

    Det jag tillskrev Ezra Pound via Raymond Carver var länge en fundamental grej för mig, är det fortfarande. Men tanken på att det kunder vara en faktoid störde mig. Men så googlade jag rätt för en gångs skull: http://www.nytimes.com/books/01/01/21/specials/carver-shoptalk.html

    Grymt.

  339. matti skriver:

    Men tanken, Stigs tanke, är originell i alla fall även om den kanske inte överensstämmer med de vetenskapliga fakta du förfogar över. Och han har rätt, ruckar man på språket så följer verkligheten med. Jag känner (ja, känner, jag är ju liksom på den sidan, konstens, av det intellektuella staketet…) likadant. Stör mig mer och mer på det Fredrik Lindströmska i att man bara ska rulla med i alla skiftningar. Som att all förändring alltid är av godo. Värderelativism Schmärderelativism.

    Jag ångrar en grej, lite grann. Det om frikort. Somliga har och bör ha frikort. Men då får de fan använda utrymmet till ngt kreativt. Inte bara säga att det är dumt att katolska präster inte får ligga som vanligt folk.

  340. Conny skriver:

    Benny: ditt faktaområde är ännu okänt för mig. Vad är det du gör?

    Stig har jag alltid gillat. Tycker att han nästan alltid i sina debatter lyckats blottlägga förutfattade meningar och det fisförnäma hos just ”det intelektuella etablisemanget”.

    Alltså jag tycker Stig gör ungefär det samma som MB vill göra, men han gör det så mycket bättre.

    Vetenskaplighet vet jag inte mycket om.

  341. Le KBoi skriver:

    Det känns i alla fall tryggt att någon hellre läser mig än Birro.

  342. skräddarn skriver:

    alla måste ju försöka sitt yttersta, hur fan skulle det annars se ut? jo, som ett enda långt avsnitt av sjön suger.
    det birro gör i DN, eller vad DN tillåter birro att göra, kan ju inte vara hans yttersta? eller? tråkigt i så fall, både för oss läsare och han själv.
    texten om stig är svårare för mig att säga något om eftersom den, även då jag verkligen försöker mitt yttersta, är lite för krånglig. vadå? bibeln är helt sann eftersom den innehåller ett stycke där jesus förbannar ett fikonträd? är det slutsatsen han drar? argumenten för att man ska lita blint på Gud och inte lägga sig i, samt att darwin är sämre på utvecklingsbiologi än författarna till moseböckerna förstår jag faktiskt ingenting av. men han kanske provocerar? det är ju i vart fall lite mer än vad birro lyckas med.

  343. matti skriver:

    Skräddarn: Jag tror han tycker så men att den som intervjuar förenklar eller inte förstår eller blir provocerad. Eller inte har tid och plats att skriva om/lyssna på vad han uppfattar som dravel och provokationer. Det, och det där med sanningssägandet. Jag tycker om Stig att det kan vara viktigt att försöka ta in hela bilden även om det är omöjligt. Alltså inte för att det Stig utan för att det är omöjligt.
    Första gången jag såg honom live, det var första gången jag förstod vad han skrev. Att det är ORDAGRANT, att varenda paus och kommatering är exakt. Om han skriver en bild så skriver han HELA bilden. Eller så mycket man nu förstår av en bild, så mycket han kan se av den, och det är lite svårt att hänga med i hans texter om man inte läser dem så, Eller, det var svårt för mig i alla fall innan jag gjorde det.

    Hehehe.Jag kör lite värderelativisering (det var ju inte som att rättstavningsprogrammet kände igen det ordet precis…) här nu. För att terra lite, om han skulle läsa. Inte för att han gör det, det kan jag inte tänka mig. Har för mig att han hatar internet.

  344. ian c skriver:

    ikväll ska jag se stroszek och lyssna på the idiot. hejsvejs!

  345. Hans skriver:

    Muntert.

  346. skräddarn skriver:

    men gud vad trevligt!

  347. Conny skriver:

    Ian har tappat minnet. Det är 18de maj du gör det.

  348. hans skriver:

    ikväll har performanceartisten Dylan Moran stor show på Göta Lejon.

  349. matti skriver:

    Listan till skräddarn (andra får också lyssna, självklart) ovan: Har man hört underbara It’s Late med världens i övrigt kanske gräsligaste orkester kan man aldrig lyssna på Start Choppin’ på samma sätt igen.

  350. Benny skriver:

    Conny: Lingvistik, mitt huvudområde är kognitiv lingvistik. Jag håller på med ordsemantik, kontextfunktion och lite sånt. Just nu är det mycket evolutionsbiologi och neurologi.

    Matti: Fast resonemanget att världen ändras med språket är exakt vad lingvistisk relativism (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sapir%E2%80%93Whorf-hypotesen) handlar om. Idag är det en ganska avklarad fråga, man ser det som ett faktum att språket påverkar världen. Det har med synen på kognition att göra. Numera förklarar man språket som en del av den allmänna kognitionen, därför måste således språket vara relativt. Ord BETYDER inte saker i vår omgivning, vilket kan visas på med det faktum att ord betyder olika saker för olika individer, och att språket realiseras i något som kan liknas vid sociala konventioner (svenska är således en konvention). Vad som händer i din hjärna när du hör ordet ’punk’ är inte samma sak som när jag hör ordet, mest troligt händer det betydligt mer i din. Språket är inget eget varande (inget magiskt, heligt eller oförklarligt), det är en funktion som uppkommit hos människan för att kommunicera. Språket utgår ifrån vår hjärna (neurologi), och fungerar mellan oss människor (sociologi). Hur tråkigt det än låter, tyder det mesta på att det är så.

    Logiken finns inte I språket, men den kan förmedlas med språket som ett kommunikativt verktyg, precis som tyngdlagen eller politiken också kan.

    Du (Matti) blandar ihop grejer. Jag vet inte riktigt vad det är du vänder dig mot, men språket är något som förändras, eftersom ditt och mitt språk inte ser likadant ut. Att vi har fastställd grammatik för olika naturliga språk (svenska, engelska osv.) är en språkpolitisk sak, delvis nationalistiskt grundad, men på det hela taget tycker jag det är av godo. Folk förstår varandra bättre om de kan prata samma språk. Däremot är språket inte fastställt och statiskt, vilket du och Stig vill göra gällande. Det stämmer alltså inte. Det fungerar inte så, varken i hjärnan eller i realiserad kommunikation. Språkets natur är inte filosofi längre, vetenskapen har tagit över den frågan (precis som arbetsgången historiskt sett ofta är).

    Att vara tydlig/ärlig/välformulerad inom ett språk utgår från andra saker. En gammal idé är talmaximer, som jag brukar försöka hålla mig efter (http://en.wikipedia.org/wiki/Gricean_maxims), för att inte dribbla med folk. Någon kommer säkert säga att jag är hycklare, eftersom jag tydligen är otydlig.

    Värderelativism är en annan sak, har inget med språket att göra i det här avseendet. Men det är konstigt att du vill säga anarkistiska slagord om behov och förmågor, utan att acceptera relativism.

    Och det här med Gud och buskar och ’orginella tankar’ och att Stig har rätt när alla andra har fel är SÅKLART helt idiotiska cirkelresonemang. Jag kan gilla det ändå, men att gilla och säga att det i sak är riktigt är skilda saker. Jag gillar Crass, men i sak tycker jag inte de hade rätt.

  351. Conny skriver:

    Benny: Med risk för att vara ute och cykla i vetenskaplig mening inbillar jag mig att ”ordens exakthet” betyder olika saker för en poet och en lingvist. Poesi handlar i hög utsträckning om det gudomliga i kanteansk mening. Poesi rör sig i stor utsträckning i det bortom-logiska. Lingvistens område är tvärtemot just det vetenskapligt mätbara.

    Och logik är ju ytterligare bara ett av människans språk, ingen exakt vetenskap. Läs ”Om sanning och lögn i utommoralisk mening” av Nietzsche i översättning av Ulf Linde, Artes nr. 4 1984. Eller Heideggers text som handlar om begreppet ångest och existensen av ”intet”.

  352. Benny skriver:

    Conny: Fast Stig pratar inte om poesi, han pratar om språket.

    Jag skulle inte säga att logik är ett språk. Inte för att vara obstinat eller oresonlig, men jag känner mig väldigt färdig med Nietzsche.

  353. hans skriver:

    Lingvistik? Nietzsche? Ge mig en stek, lite potatis, och chili-bea, kanske en öl, och så ett par låtar med Hollies, sen är jag nöjd.

    Men roligt med diskussioner innehållande annat än långa listor med obskyra artister, som är i en sådan del av stratosfären där det åtminstone för mig är helt omöjligt att syresätta hjärnan.

  354. olof skriver:

    vill att fantomerna skall rädda mig :(

  355. matti skriver:

    Benny: men klart jag är ute och cyklar. Så många gånger jag fått kring skallen av akademiker här och förr (i BQs gamla gästbok) går inte ens att räkna. Jag tar glatt emot.

    Om man döper om dödsynderna i glassens namn, nog använder man språket som svärd då, som maktinstrument, man använder relativismen som vapen. Det är intressant och jag är inte helt säkert på att det är Utveckling bara för att du säger det.
    Jag tror inte ett skapandes dugg på dödssynder så i sak är det mig helt egalt, glassar kan de döpa till kuk och fitta vad mig anbelangar.

    Däremot, klart att språket inte är statiskt och fastställt. Men det borde finnas bestämda värden, jag till och med tror att det finns det. Jag menar inte språkliga värden utan grundläggande värderingar. Men om detta får jag tala mig stum, ingen fattar och jag kan inte förklara. Senast gällde den där diskussionen om TPB och offentliga handlingar. Språket räcker inte till. Obs, poetisk formulering som säkert underkänns som varande sant fast det är det.

    Jag tror mig inte förstå vad Stig Larsson pratar om hela tiden, jag håller verkligen inte med om allt, jag vet knappt vad värderelativism är. Dock värjer jag mig mot att hela tiden säga å ena sidan, å andra.

    Man väljer var man slutar tänka och handlar istället. Man bestämmer sig för nånting, har en åsikt och verkar i enlighet med denna. Annars fastnar man på institutionerna och ältar grejer med folk som aldrig gör annat. Det är ett bildningskomplex jag har som ibland yttrar sig som ett -förakt.

    Ja, jag skrev ”slutar tänka”. Jag menar det också. Jag vill inte registrera, jag vill göra skillnad. Det är mer än bara fåfänga.

  356. matti skriver:

    Låter arg, men det är jag inte. Bara lite uppspelt. På ett bra sätt. Eller glatt åtminstone.

  357. Benny skriver:

    Bestämda värden för vad? Moral tror jag också på. Handling och sanning också. Och konst. Jag tycker fortfarande att devisen ”du kan det du kan, och jag kan det jag kan, och vi litar på varann” gäller även mellan konstnärerna och oss andra. Om jag inter tyckte det vore det här nog fel forum.

  358. matti skriver:

    Ja, moral. Tycker ibland att somliga (INTE du, eller ni som skriver här) gör relativismen statisk: Det går inte att stoppa, det går inte att ändra på, saker bara sker.

  359. Benny skriver:

    Alright. Nu förstår jag i alla fall en del av vad du menar. Jag tror inte på relativism överallt, och framför allt inte på ’både ja och nej’-resonemang. Eller oftast inte.

    http://www.youtube.com/watch?v=H0DKaPY0EIQ från förra årets kanske bästa skiva.

  360. Conny skriver:

    Ni som tycker att det här lingvist/moral-tugget är segt som tuggummi under skon i juli kan ju under tiden

    http://open.spotify.com/track/1qfrAwqW1JwMoFXw4VoXKC

    Men jag som både roas och oroas av sånt här kan inte riktigt släppa ämnet än.

    Benny: Stig pratar ju om en intuitiv inre moralisk kompass. Den kanske kan beskrivas som förspråklig, eller i Stigs värld kanske som gudomlig.

    Här är Nietzsches text;

    http://excerpter.wordpress.com/2006/03/12/friedrich-nietzsche-om-sanning-och-logn-i-utommoralisk-mening-fulltext/

    Som jag förstår den texten säger den ungefär det samma som du förklarade angående språkets relativitet.

    I den mån vi söker fasta moraliska värden så kan vi ju då inte söka dem i vetenskapen, eftersom att vetenskapen är relativ, dels eftersom den är skriven av människor, dels för att den är under ständig förändring.

    Återstår då antingen Gud eller intuitionen (männsikan som varande det djur hon är, utrustad med en känsla för rätt och fel). Något annat förslag?

  361. matti skriver:

    I konsten (fast det kanske är intuitionen?). Och i människan, hon är seg och ändrar sig sällan.

  362. skräddarn skriver:

    sjukt många bra riff i den där listan. rebel rebel går ju liksom inte att värja sig emot. kanske världens bästa riff?

  363. skräddarn skriver:

    sen har jag alltid alskat basen i start choppin’, den gör liksom riffet. några som jag aldrig hade hört förut också: in the city och she will only bring you happines.

  364. skräddarn skriver:

    å gizmos då. verkar ju bäst.

  365. Benny skriver:

    Och nu till det viktigaste av allt: TV. Jag såg just piloten av Treme. Bästa pilot jag sett, tror jag. Om serien håller den här klassen kan den bli den bedste.

  366. matti skriver:

    Conny: Du utbildar! Aldrig hört talas om Gizmos ens. Grymt bra! Låter som storesyskon till Crime och Negative Trend. Och Pussy Galore.

  367. Benny skriver:

    Conny: Jag förstår att Stig pratar om sin övertygelse och sin lösning på hur värden ska beläggas. Men han tar språket som ett argument, och det är just det jag vänder mig emot. Inte ATT han tar det som argument, utan att argumentet inte håller. Han mixar t.ex. ords betydelser i sin teori om värde, det hänger inte ihop.

    Nietzsches beskrivning av vetenskapen som kropp stämmer inte överens med vetenskapshistorien, vill jag mena (och det är en ytterst lånad åsikt). Att beskriva den som en kropp eller institution över huvud taget tycker jag är ganska förvirrat. Vetenskapen är neutral, det är en metod för att undersöka omgivningen. Språkets roll och de språkliga problemen är extremt intressanta för vetenskapsteori, exempelvis metaforer, analogier och hur jämförbara teorier är med varandra (kommensurabilitetsproblem). Men Nietzsche avfärdar vetenskapens roll för en värdegrund på grund av dessa språkliga problem, jag håller inte med.

    ”All lagbundenhet, som så imponerar på oss i stjärnornas bana och i den kemiska processen, sammanfaller i grund och botten med de egenskaper vi själva tillför tingen; med detta imponerar vi på oss själva. Därvid framgår det visserligen att den konstnärliga metaforbildning, med vilken hos oss varje känsla börjar, redan förutsätter dessa former, alltså fullbordas i dem; endast det hårda fasthållandet vid dessa urformer förklarar möjligheten att ett begreppsbygge efteråt åter har kunna organiseras av metaforerna som sådana. Detta är nämligen en efterbildning av tids-, rums- och talförhållanden på metaforernas mark.”

    Nietzsches slutsats är att de koncept som språkligt bildas i vetenskapen, per definition inte är tillförlitliga, eftersom de är bildade INOM människans språk. han menar att vetenskapen faller med det faktumet, i alla fall i förhållande till SANNING. Jag tycker det är orimligt. Dels av ovan nämnda inställning till vetenskapen som en kropp, men också för att vetenskapens metoder är oumbärliga när människan ska beskriva verkligheten (jag tror bl.a. på elektricitet, badrumsvågar och fotosyntes).

    Däremot håller jag med Nietzsche om överförbarheten och problemen med metaforer (som i lingvistik vanligtvis omnämns som ’konceptualisering’). Det är därför analogier i språk är skakig mark, att man kan jämföra vissa egenskaper hos olika entiteter, för att sedan låta dessa egenskaper representera hela entiteten, och därigenom göra olika eniteter jämförbara när de egentligen i stor utsträckning inte kan jämföras vettigt.

    Om vi så tar oss över till frågan om moral och fasta värden, går det att studera normativ etik med vetenskapliga metoder. Självklart kan vi söka belägg för moralsystem i vetenskapen: fiskar och djur förnimmar smärta på ganska exakt samma sätt som vi människor gör, vilket är relevant om man exempelvis är utilitarist (ett av en miljard exempel).

    Nu räcker det med vetenskapsteori-tisdag, imorgon är det pragmatik-onsdag. Veckans längsta dag.

  368. kilotin skriver:

    ”intuitiv inre moralisk kompass” är det vad vi(/jag) obildade kallar för uppfostran?

  369. hans skriver:

    mmmm. stekt Fläskkarré, och en enkel folköl. Med bea. Och strips. det är vad vi outbildade gillar.

  370. kilotin skriver:

    Ja, och knulla. På ett sådär obildat djuriskt sätt som bara vi kan.

  371. Conny skriver:

    Låten med Gizmos finns på booten ”Bloodstains across the Midwest”. I mitt tycke den överlägset bästa av de stundtals rätt plågsamma bloodstains-plattorna.

    Från resten av den plattan finns inget på Spotify, vilket ju inte är så konstigt.

    Här är en bra guide till det där, för den som önskar genomlida 1000 timmar dålig gammal punk för att hitta några guldkorn.

    http://www.ickibod.com/comphell/comps.html

  372. Conny skriver:

    Bra så Benny! De där diskusionerna tar ju aldrig slut. Jag förstår hur du menar, och håller med om det mesta, men inte allt, men det kan vi väl ta över en öl efter nåt Nerverna-gig nån gång?

    Och kilotin: Ja. Att man fått eller skaffat sig en bra uppfostran är nog en rätt bra beskrivning av det där.

    Nu ska jag inte låtsas vara bildad och fäktas med vapen jag inte behärskar mer ikväll.

  373. Conny skriver:

    Istället en morgongåva. Men denna tror jag Matti har hört.

    http://www.myspace.com/snukytate

    Här finns den också.

    http://ihaveabraininmyass.blogspot.com/2009/04/snuky-tate.html

  374. matti skriver:

    Inte hört. Vad bra. Känner att en lista är på gång, en där man ska känna igen så lite som möjligt. Obskyr protopunk. På det sättet tycker jag Spotify faktiskt är rätt bra. På det och gammal blues. Och förstås att det är som nedladdning minus the perks: INGEN tjänar på det, ingen får behålla nåt och det är inte kompatibelt med nånting! Obs, lätt ironi.

    Lämnar er med detta, har tipsat om det tidigare och säger det igen, om Stry varit tjej och hardcore.
    http://www.myspace.com/sloaknivar

  375. Benny skriver:

    Conny: Taget. Men öl=kul, Nietzsche lämnar vi hemma.

    Nämnde jag Treme förresten? Voj voj, skynda fynda.

  376. Ehum skriver:

    ”Vetenskapen är neutral, det är en metod för att undersöka omgivningen”
    Är den det? Neutral alltså. Ett ja eller nej duger också.

  377. Benny skriver:

    Ehum: Svar från mig? Ja, i så fall. Det var ju jag som skrev det.

  378. matti skriver:

    Jag säger nej. Jag tror inte på mellanmänsklig objektivitet, jag vill, men inte ett jota tyder på det.

    Så där åkte väl drömmen om fasta värden ut genom fönstret då.

  379. Benny skriver:

    Man måste skilja på vad vetenskapen används till, och vetenskapen som metod. Självklart kan man använda vetenskap till dåliga saker, men det är inte vad det handlar om. Som skillnaden mellan att använda spaden till att gräva en rabatt och att använda den till att slå ihjäl grannen.

    Däremot är mänskligt uppsåt för att undersöka sin omgivning inte något objektivt eller neutralt. Det vore helt galet att hävda det.

    Jag förstår inte vad ni menar när ni säger fasta värden. Om det ska betyda att man kan jämföra grejer med varandra utan att ha ett perspektiv eller en värdeteori, tror jag att det är kört. Skillnaden mellan vetenskap och värde-funderingar är att det förstnämnda förklarar HUR världen ser ut (vilket i förlängningen är samma sak som att lita på sina sinnen, alltså rimligt. Att man kan ha uppfattat fel är såklart en möjlighet, men inget som man kan döma ut sinnena för), medan det senare vill ta reda på vad som är RÄTT och FEL med hur världen ser ut. Att tro på statiska värden i jämförelser (det är alltid/aldrig fel att göra X) är ganska svårt att hävda utan gudom eller magi. Tycker i alla fall jag.

  380. Le KBoi skriver:

    Det kokar ständigt ner till vad Benny säger i sin näst sista mening – de fasta värdena som ni pratar om förutsätter en gudomlighet. Om jag inte är felinformerad pratar man till och med om ”gudatomen” inom naturvetenskapen, att det är något oförklarligt som händer i svarta hål och att det måste vara gud (eller Gud om man ska vara petig) som står för starten på all rörelse. Men, det som ofta glöms bort dårå, är att bibeln är skriven av människor. Fast när jag tänker efter var det väl någon som hittade stentavlor och en brinnande buske, så då är det väl grönt antar jag.

    När man pratar om mänskliga rättigheter, som jag gör rätt ofta nu för tiden, kommer man ofta in på naturrättsliga resonemang om att det finns vissa nedärvd rättigheter som är okränkbara. Att man har rätt att leva, rätt att inte utsättas för viss förnedrande behandling, osv. Och allt startar givetvis med den orörlige röraren. Detta är dock helt fel enligt min uppfattning. Vad jag vill ha sagt är att det snarare i väldigt stor mån handlar om mellanmänskliga överenskommelser – det är en konvention som vi har ärvt sedan lång tid att det inte är artigt att slå hjäl någon annan, men det är inte en okränkbar rätt att leva. Fatta mig rätt, jag är inte på något sätt förespråkare för dödsstraff eller dödande i andra administrativa syften, men rätten till liv är inte given av gud.

    Till lunch blir det FLASK. Eller LE FLASK som det heter i Frankrike.

  381. vp skriver:

    åh Fläsk! här blir det nog BBQ RIBS, som det heter i staterna (jag gillar köttmåltider som är minst en meter långa). glömde förresten säga till i förväg denna gången, men du betalar som vanligt boi.

  382. Conny skriver:

    Har debatten nått slutsatsen att Matti är kristen? Vad överraskande!

  383. Le KBoi skriver:

    Om jag inte minns fel så irrade han omkring i sådana tankar helt på egen hand för några år sedan.

  384. Benny skriver:

    Man kan säga att Matti tycks vilja vara religiös men lider av tvivel, alternativt resonerar lika rimligt som en religiös. Och det är ju inget nytt under solen, han är ju punkatolik.

  385. matti skriver:

    Texten till Nya Nya sammanfattar min nuvarande syn på det hele rätt bra.
    Jag fattar inte, vill inte heller.
    För några år sedan, det var en period på kanske fem år, sedan VALDE jag att det var Gud, den kristne guden rent av, som stod för magin. Jag skrev en bok som var och petade i det, Göta kanal hette den, den är rätt bra. Nu VÄLJER jag att tro att det är den mänskliga förmågan att sluta tro som är magin.

    Men det har alltid handlat om val för mig, aldrig om vetenskaplig eller religiös övertygelse. Jag stänger av, jag pallar inte med förklaringar, spelar ingen roll om de är vetenskapliga (logiska) eller gudomliga (helt uppåt väggarna) och det är det som händer då, när jag inte kan ta in mer, som blir ”konst”.

    Citationstecknen använder jag för det är väl inte riktigt upp till mig att bedöma huruvida jag lyckas eller inte.

    Huvet går sönder på mig om jag tänker för mycket, för jag kan inte sluta.

  386. Skamsen skriver:

    Det står inte här, men på Siestas hemsida står det att inte bara Alkberg spelar utan även BQ. Kommer även BQ att spela 27/5? Eller blir det någon av de andra dagarna?

  387. Conny skriver:

    Skamsen: En fågel på Gullmarsplan visslade BQ fredag eller kanske fredag, inte lördag, när jag sprang på honom av en slump idag och ställde samma fråga. Jag kan inte gå i godo för det, men denna fågel borde veta.

  388. Skamsen skriver:

    Fredag eller fredag då?
    Hade ju varit gött om det blev BQ, Alkberg och Built to spill samma dag. Då räcker det med endagsbiljett.

  389. matti skriver:

    Siesta: BQ kommer troligen att spela TORSDAGEN. Jag spelar antagligen någon av de andra dagarna. Eller antagligen, förhoppningsvis snarare.

  390. matti skriver:

    Vi skulle ha spelat fredag eller lördag med BQ, men nu går inte det. Av olika anledningar som jag inte riktigt kommer ihåg.

  391. Conny skriver:

    Ledsen, jag skrev fel där ovan ju. Funderar själv på att stanna hela festivalen, men det beror ju på om det är något viktigt som händer under lördagen.

  392. Conny skriver:

    Nu närmar det sig torsdag och poetik!

    Hur förhåller du dig till versmått och rim, Matti?

    Personligen skrev jag fri prosa när jag diktade, och även när jag skriver sångtexter. Punk och ännu mer postpunk innebar för mig mycket att uttrycka sig rakt och utan manér. Och den tiden präglar mig fortfarande. Oftast har jag sökt (och oftast har jag misslyckats med) att hitta ett språk låter som när man pratar, även när det sjungs.

    Thåströms och Olle Ljungströms texter är bra exempel på detta. Jag tycker de vinner i trovärdighet och styrka på att inte vara rimmade. Känslan av att nästa fras kan vara vilken som helst och inte den förväntade. Det finns en chosefrihet i detta som jag tycker öppnar upp för ett större allvar.

    Thomas Öbergs texter är lite skrämmande i det avseendet i och med att han lyckas kombinera rimmandet med känslan av oberäknelighet.

    I ditt fall har jag lagt märke till att du ofta rimmar i sångtexterna, men att du förefaller villig att slänga all teknisk språkskönhet överbord till förmån för innebörden när helst det krävs. Gillar det. Exempel på detta är ”Nere på parkeringen”, där de tre första verserna förefaller nogsamt rimmade, men inte de sista fem. Eller ”Eld i berget”, där första versens tystnad – lyssnar och mer – ifrågasätter i andra versen blir rälsen – blåser och tåg – går.

    Jag är helt enkelt nyfiken på ur du förhåller dig till de här sakerna.

  393. Le KBoi skriver:

    Jahapp, det var en debatt som jag inte på något sätt kan delta i. Jag kastar in hatten direkt.

  394. hans skriver:

    vi kan ha en parallell diskussion om mat. i förrgår åt jag tryffelfärserat ungtuppbröst med stekt kalvbräss, torkad serranoskinka och sparrisrisotto, till det, någon italiensk sprutare jag inte minns namnet på. det var en fin måltid. igår fick jag plånbokskompensera med fil. utan musli.

  395. Le KBoi skriver:

    Mat ja. Jag äter mest blomkål, men här i Frankrike kan man få fina saker också. Gåslever och surkål och sånt. Och ost. Finfin ost.

  396. matti skriver:

    Först angående Thåströms texter. Han är märklig, han blandar högt och lågt och resultatet blir därefter. Mental istid, The Haters (refrängen) och rätt mycket sena Imperiet-tidig solokarriär är kantat av ett slags berättande texter som jag inte tycker håller. Detta kombinerat med ordval, språk, som gör det lite väl så Inte i min smak. Sa jag diplomatiskt. Å andra sidan skrev han på sätt och vis regelboken för vad som är ok och inte i det avsendet. Texterna på sista Ebba och Rasera-Blå himlen, till och med Synd, är bra exempel på när han chefar. Och de senaste soloskivorna. Då är han självbiografisk (de vet jag förstås inget om, jag behöver inte det heller) och helt unik. Kommer inte på någon annan som gör liknande texter i Sverige överhuvudtaget, som någonsin gjort det. Fanfanfan, Söndagmåndagsång, Stjärnan som är din, Kort biografi, Kärlek är för dom och några till är enorma texter. Somliga rimmade, andra inte. Jag ser ingen metod i texterna och det har jag förstås också en eori om, skrev lite om det när jag intervjuade Masshysteri förra veckan, jämförde med Florence Valentin:
    ”Det här med bakgrund är nog viktigare än man tror och förstår.

    Om man vill kan man jämföra Masshysteri med Florence Valentin, och då är det något som gör att man direkt märker att de senare har rötterna i pop och närmar sig punk, medan Masshysteri kommer från motsatt håll: punkare som vill spela pop.
    Ta texterna som exempel. Masshysteri blandar stora gester: ”Om det finns en gud är jag Satans barn”, med komplicerade, rent poetiska bilder: ”Den här staden tvingar ner oss genom järnvägstunneln, mot botten av älven där all min oro är försvunnen.” Florence Valentin befinner sig snarare i en berättande tradition, man sjunger om Pokerkväll i Vårby gård, och om ”Latino Don Juan, bara 16 år”. Det betyder självklart inte att det ena är bättre än det andra, men det kan vara en förklaringsmodell. Om man är intresserad av sådana.”

    I mina ögon tillhör Thåström samma skola som Masshysteri, när han försökt sig på den andra har det nte blivit riktigt lika bra.

    Återkommer vad det lider om Olles och mina egna texter.

  397. Conny skriver:

    Hänger inte riktigt med på vad du menar med ”berättande texter”, även om jag håller med till fullo ang. Vad som är hög och låg Thåström. Men Exempelvis ”kort biografi” är väl en väldigt berättande text.

  398. hans skriver:

    analytikern i mig får spatt: är ”självbiografiska texter” och ”berättande texter” ömsesidigt uteslutande kategorier. jag fattar ente.

    mmm, gåslever. en gång hamnade jag på en michelinrestaurang med en allombekant fosskare, som förutom slagsmål, är aktiv djurrättsaktivist. när jag övervägde att beställa in gåslevern fick jag en blick som stilla påminde mig om att han kan bli våldsam om han behöver.

    det blev en enkel soppa istället, om jag minns rätt.

  399. vp skriver:

    jag åt lammkotletter. och drack en flaska cab från columbia valley. det blev ganska dyrt, men när jag är ute såhär så är det ju kboi som betalar och han brukar inte ha några invändningar. så jag behöver inte plånbokskompensera med fil. det blir istället pancakes, ägg (sunny side up), hash browns (har ingenting med hasch att göra), korv, Bacon, rostat vitt bröd med mycket Smör, samt en halv liter kaffe till det. en bra start på dagen. jag skickar faktura kboi, 10 dagar netto.

  400. Le KBoi skriver:

    attesterat.

  401. hans skriver:

    vp: nästa vecka blir det Fläskpannkakor på Saliga Munken.

  402. En vän i Köpenhamn skriver:

    BQ till Roskilde. Det var en trevlig nyhet.

  403. Benny skriver:

    Och så äntligen förstår jag vem denne gemenhasse är.

  404. FRANS skriver:

    MGMT,,? Är det någon som fattar nått,? Enligt recensioner så tror man att det kan vara världens bästa skiva, men när man lyssnar så kommer rent bajs ur högtalarna. Fattar ingenting . Ser ni någon av dom så ge dom en smäll från mig för att dom har förstört mitt liv fullständigt i 10min,. Död åt alla.

  405. matti skriver:

    Berättande texter, jag menar texter med episka anslag. Historier. Tänk Springsteen, inte Dylan så mycket (fast han har väl gjort alla sorters. På det sättet är Kort biografi INTE berättande, snarare rapsodisk, bilder som löäggs till bilder utan någon särskild kronologi. En typiskt berättande Thåströmtext (Eller om det är Fjodor, Ebba i alla fall) är Hat och blod på K&U. Eller We’re Only In It For The Drugs-texten.

  406. hans skriver:

    Benny – det har varit så i ungefär 8 år. välkommen in i spelet.

  407. hans skriver:

    eller vänta. så är det inte alls. jag blandar samman saker och ting. den där jävla hans finns i alldeles för många skepnader. just nu denna.

  408. hans skriver:

    Och han uppträder ibland, dock väldigt sällan det ska sägas, i denna skepnad.

  409. matti skriver:

    och för att stilla hans spatt: Berättande: en text som är en berättelse, dramatiskt och (framförallt) kronologiskt uppbyggd.
    Självbiografisk: Kanske lite otydlig där. Menar förstås biografisk. Självet vet bara upphovsmannen något om.

    En annan grej jag tycker mig märka är att de biografiska texterna inte är lika bundna i tid, alltså de kan hoppa mellan presens och imperfekt som det passar upphovsmannen. Det gör att åtminstone jag uppfattar texten som impressionistik snarare än narrativ. Skriver man en berättelse är det en fördel eller åtminstone en tradition som gör det lättare för lyssnaren att uppfatta skeendet att hålla sig inom en och samma tidsram. Undantag finns det naturligtvis hur många som helst, men det var det jag menade i inlägget ovan i alla fall.

  410. matti skriver:

    Francis: MGMTS första var verkligen dålig. Storbolagsflum (minns inte om den kom på stort bolag, men det lät så), den nya är säkert likadan. Lyssna på Atlas Sound istället, de skulle du gilla, som gillar sånt som låter som uppdaterat Beach Boys. Jag gillar dem i alla fall.
    Annat man kan/kunde tro är/var bra när man läser/läste om det men som fan inte är det: Eels, Spain, Mercury Rev, Beck, Mark Kozelek, Flaming Lips och 50 Cent. Engelsk skinnjackeindie som inte Pete Doherty gjort.
    Finns ett till amerikanskt band jag skulle vilja lägga in där men då blir du bara arg.

  411. hans skriver:

    hehe, med andra ord, hans är inte alltid hans, och definitivt aldrig Hans. ett kollektiv m.a.o.

  412. hans skriver:

    ok, matti, då fattar jag.

    torsdagen på siesta är perfekt. då ska jag och min lille amerikanske vän sitta på första parkett.

  413. matti skriver:

    hans, och vem det nu var som undrade om dagar: Verkar bli dubbelt upp på torsdagen. Det är senaste budet i alla fall. Nerver, björnar. Men känner jag den här rockvärlden rätt så skulle jag inte köpa endagsbiljett på en gång för våran skull…

  414. hans skriver:

    nja, det lär bli endagsbiljett iallafall. men bra om allt hamnar den dagen. en poesiuppläsning då också, månne? och bob hund? vore fina fisken.

  415. Conny skriver:

    Siesta har isf bq, matti, ossler och thåström på torsdagen. bob hund spelar fredag. Men dinosaur jr vill jag ju gärna se också.

  416. matti skriver:

    Eller vänta, glöm det där jag sa senast. Nu är det nya bud igen. Nerverna troligen INTE torsdag. Igen. Det hängde på en annan grej, en annan BQ-spelning, men nu verkar den vara flyttad. Det är så mycket logistik nu att min hjärna exploderar vilken sekund som helst.

  417. matti skriver:

    Men kan jag så vill jaag se Bob Hund, Teddybears och Dead Prez på fredagen. I exakt den ordningen också. Ordningen avser hur mycket jag vill, inte i vilken ordning det kommer att ske.

  418. Le KBoi skriver:

    Jag försökte se Dead Prez en gång, men de ställde in. Som alla andra rap-artister jag försökt se.

    Matti – när ska du spela med ditt band Konserverna? Kan ni inte köra den där låten om köttfärssås då?

  419. matti skriver:

    KBoi: Jag har inte tid. Jag har ytterkläderna i garderoben.

  420. Le KBoi skriver:

    Och jag har folie på persiennerna.

  421. Skamsen skriver:

    Jag hoppas bara att något som innefattar herr Alkberg inte krockar med Built to Spill. I så fall blir jag både arg, ledsen och besviken.

  422. matti skriver:

    Han skriver ju här rätt mycket nu, men jag låtsas som att han inte gör det för ett ögonblick och säger att Skörheten och oljudet är en så jävla bra skiva att det är inte sant. Först nu har jag börjat lyssnat på den ordentligt, och tårarna bara rinner.

    Fan att den funnits i flera år utan att jag uppmärksammat det. När den kom fick jag inte tag på den och sen, ja det kom grejer emellan. Fan. Gud så fint. Låtarna, texterna. och RÖSTEN. Jag vet att han fått lite skit för sången, men det stämmer inte. Uttrycket, fraseringarna. Underbart.

  423. hans skriver:

    det matti just sa, det sa jag, om än inte så vältaligt, här någonstans runt julen 2007. och det beror inte bara på att vi kom båda två från södertälje (eller nåja, samma kommun i vart fall), utan för att det är en förbannat bra och annorlunda skiva. jag säger det igen, han, ulf stureson och matti är det trevligaste jag vet, på svenska.

  424. johan skriver:

    konsten att skriva kärnfullt, utan att det blir banalt.
    det han skriver känns. sen sjunger han oxå med en sån känsla att man blir mållös. vill ha mer av conny!
    den funkade tillome på mitt gamla jobb där det de andra helst lyssnade på takida och absolute techno musik. men conny gillade alla.

  425. Le KBoi skriver:

    Jag lyssnade aldrig på Connys platta. Mest för att den var så svår att få tag på, tryckt på baksidan av en oljeplattform i ett exemplar som bara såldes på blocket.

  426. P skriver:

    Skörheten och oljudet är en av mina absoluta favoritskivor de senaste åren. Grym, verkligen. Skrev lite om den här http://kamratskaprock.blogspot.com/2007/11/recensioner_20.html

  427. Conny skriver:

    Min tur att bli generad och mållös… Speciellt kul att gillas i denna annars så skoningslösa församling.

    Om jag hade en adress kunde jag posta en baksida av en oljeplattform till Frankrike! De håller faktiskt på att ta slut. Endast 70 oljeplattformar återstår till försäljning.

  428. Le KBoi skriver:

    Jag tackar och bockar och tar av baskern. Matti har min mailadress, så om du mailar honom genom kontaktformuläret på den här sidan så kan han vidarebefordra det till mig.

  429. hans skriver:

    jag vet inte var jag fick mitt sepe ifrån när jag glömde kjell höglund. det gick över efter ett besök hos tandis. ordningen återställd. nu, ett avsnitt av biggest loser. daytime television rules.

  430. jens skriver:

    conny: kommer det nån ny skiva?

  431. adrian skriver:

    Förutom att själva texterna är bra så är det bra att Connys texter liksom krossar mina illusioner om bob hundarna. Eller, jag vet inte,jag blir liksom inte klok på bob hund, vad är Öberg? Vad är en kollektiv (ööööh)typ kraft.Jag fattar ju inte bob hund över huvud taget men älskar det ohämmat, något som leder till att jag hittar på en massa saker som jag inte har någon anledning att hitta på.Och då är det tur att Conny säger sitt så att säga.

  432. hans skriver:

    jag gillar inte bob hund. men jag gillar conny.

    fast mest av allt gillar jag Bacon. och Fläsklägg.

  433. Conny skriver:

    Jens: jag gör nya låtar nu! Mina tvillingsöner som föddes 2006 och bob hund kom emellan.

    Men det här är ju Mattis gästbok, så nu är det väl nog ordat om mig här tycker jag.

  434. hans skriver:

    från det ena till det andra. semantik-/grammatik-/språkfredag!!!

    heter det ”princesstårta” eller ”prinsesstårta”? en google-fajt ger ingen bra ledtråd – båda får lika många träffar på ett ungefär. men vad skriver ni, och varför?

  435. Benny skriver:

    Svår fråga det där. Jag känner att jag inte har nog torrt på fötterna för att uttala mig, det är inte riktigt mitt område.

  436. jens skriver:

    conny: roligt! dock tror jag att alla är överens om att du inte ska vara blygsam utan suga i dig.

    på dagens tema svarar jag prinsesstårta. för att jag säger prinsessa och inte princess, antar jag. iofs sa jag nyss autoomskärelse, men det är kommande klitty-bokens fel.

  437. stalle skriver:

    hans: jag beställer den muntligt, sen äter jag upp den.

  438. Le KBoi skriver:

    I min bok heter det Marängsuisse och inget annat. Det är en schweizisk efterrätt.

  439. matti skriver:

    Hehehe. Ledsen, Conny men här är aldrig nog ordat om nåt. Allt som tas upp en gång kommer troligen att ältas i år efter år efter år. Ibland med års mellanrum men ändå. Inget dör här. Welcome to hell.

  440. johan skriver:

    apropå saker som togs upp för länge sedan…
    vad det hjort eller hans som frågade efter en omnichord i höstas…
    finns en ute nu iaf:
    http://vend.se/ad.php?18833

  441. hans skriver:

    men Bennster, du är ju langustin och allt!

  442. matti skriver:

    Prinsesstårta heter det, självklart.

  443. Benny skriver:

    hans: Jojo, men jag äter bara sånt som kan köpas på lösvikt. Och aldrig under 150 kr/kg. Jag säger för övrigt pöbeltårta, det där med att marsipan och grädde skulle vara något ädelt är självklart en eufemism.

  444. matti skriver:

    Bara det heter tårta äter man det ju. Fläsktårta.

  445. Benny skriver:

    På tal om det borde man komma till Karlskrona i sommar, om man är någorlunda intelligent, där kommer jag vända L’Fläsque. Vi har säkerligen gästboksrabatt. http://www.villgott.nu/index.asp?action=om

  446. Fjant skriver:

    När Connys band spelade på lilla dansbanan i Hultsfred var det en av mitt livs topp 5 konserter. Kanske topp 3. Ett stort ögonblick just i mitt liv, som där och då blev en aning mindre värdelöst. Fast åandrasidan var jag ju redan då en fjant.

  447. Conny skriver:

    hans: det är bättre ur rent artbevarande perspektiv att du gillar mig men inte bob hund. bob hund – som liksom du stavas med små bokstäver (är det de som heter gemener?) – klarar sig ändå.

    Jag tycker att Sci-Fi Skane var väldigt bra live, men deras skiva gillar jag faktiskt inte alls. Och den ende i bob hund som sagt att han gillar min platta är Christian, som ju är med och spelar på den.

    Det känns lite som att vi emotionellt betraktar de andras soloprojekt som otrohetsaffärer vi i vårt öppna förhållande har överseende med.

    Matti: hur är stämningen mellan Nerverna och de andra i BQ?

  448. Conny skriver:

    Fjant: du beskriver exakt mina känslor inför den spelningen! Just där och då var det mitt livs bästa ögonblick. Idag är mina barn och min familj fortfarande det enda som slår högre.

  449. hans skriver:

    fan, bq, det är ju som den öppnaste jävla promiskuösa relationen som finns. jerry ligger ju med alla genom sitt producentkneg och heikki-prylen; calle kör ju både paddington & paper (väl?); jejo infinite mass; och nuottaniemi har välan gjort prylar med han den konstige konstnären (wikström?) samt snygge-teg?

  450. hjort skriver:

    johan: Det var nog jag det, tack för ditt goda minne och för länken.

    Tror jag blev lite extra kåt på en Omnichord efter att ha sett Ed Droste i Grizzly Bear tafsa på en under en Letterman-spelning. Precis som när jag såg Jari spela på en Stylophone en gång. Var bara tvungen att ha en att leka med själv. Barnsligt beteende, jag vet.

    Typiskt att man är pankare än någonsin. Hade gladeligen hostat upp pengarna om jag bara haft dem. Men så är det väl alltid, med allting. För mig åtminstone. Vill så mycket när det gäller sånt jag inte är förmögen till.

  451. matti skriver:

    Conny: Vi skiter rätt mycket i våra respektive grejer utanför BQ. Dock inte lika mycket som vi skiter i alla andras band när vi träffas som BQ.
    För mig är det 50/50 och det är det väl för de andra med. Men när vi väl kör är det 100/100. Om du fattar.

    hans: Jejo spelar även med Janitors nuförtiden, och så har hans gamla Sabbath-tributeband börjat spela igen.
    Peter gör en skiva med Jonas Teg just nu och det lilla jag hört (två hela låtar och några som Jonas inte lagt sång på ännu) är hur bra som helst.

  452. matti skriver:

    Annars, vad jag önskar mest på jorda just nu: att helgen kom och att den hade pengar med sig till mig. Dream on.

  453. Le KBoi skriver:

    Som kortlivad medlem i avsomnade MABD ser jag med oblida ögon på Nerverna, framförallt på den där blonda killen. För att inte tala om mitt oförblommerade hat mot Matti.

  454. hans skriver:

    jag saknar Le KBoi på scen. man kunde nästan på hundradelen klocka intervallerna med vilka han blev tvungen att rätta till brillerna innan de trillade på sniskan alldeles.

  455. johan skriver:

    hjort.
    den var lite dyr tyckte jag, men man har nästan alltid användning för en omnichord.
    den är fan bäst!
    så plastigt och vackert att man bara måste ha med den överallt!

  456. hans skriver:

    alltså, vill man dö av skratt och har inget annat bättre för sig, är det bara att ge sig in i arkiven:

    ”vp skriver:

    jag fick just veta att utrecht inte alls betyder fitta på hindi.”

    genialt, i all sin enkelhet.

  457. Conny skriver:

    I själva verket tycker jag det är kul och bra att de andra gör annat. Och jag vill gilla det de gör.

    Men det gäller ju bara så länge en verksamhet inte är hotad. När Sci-Fi Skane gjorde sin skiva, så var det ju inte säkert att det nånsin skulle kunna bli mer bob hund, så Sci-Fi Skanes fina försäljningssiffror blev liksom ett hot mot bob hund. Mina gratulationsfraser lät stela och sammanbitna kunde jag konstatera.

    How low can a punk get?

  458. Conny skriver:

    En annan sak jag har funderat över är varför den högfrekvent använda förkortningen BQ låter så mycket bättre än den nästan aldrig använda förkortningen bh. Hur kan det komma sig?

  459. hjort skriver:

    johan: Jag har faktiskt ingen som helst aning om vad en Omnichord borde gå på, men i och med att jag inte har två lakan att avvara så kändes nog lite dyrt.

    Inte för att det hade stoppat mig om jag haft råd, så sett ur det perspektivet är det kanske tur att jag är pank, så att jag inte blir snuvad på stålarna. Vet inte riktigt hur jag resonerar här, men det är nog skitsamma.

    Förr eller senare ska jag lägga klövarna på en ändå. Tveklöst. Du har alltså en själv?

  460. Conny skriver:

    En annan förkortning som inte alls är bra av en helt annan anledning tycker jag är STOUL, som jag tror ska stå för ett band jag inte kan stava till med en sångare som kallas Tobbe baklänges. Jag associerar till stolpiller av någon anledning, och det är ju obehagligt.

  461. hjort skriver:

    Conny: Borde det inte bli STOOL egentligen, om man ska skriva på det viset? Tycker för övrigt att det låter ännu värre.

  462. Conny skriver:

    hjort: du har rätt! jag lyckades alltså inte ens stava deras förkortning rätt.

  463. hans skriver:

    varför stool, det heter ju soundtrack of our lives, ingen jävla sound track of our lives. sool, räcker, och är väl vedertaget?

    (ur rödtjutsdimmorna)

  464. hjort skriver:

    Med tanke på hur sällan jag har rätt annars så tycker jag att du kan se felstavningen som en indirekt akt av välgörenhet riktad mot mig, eller något i den stilen. Jag är knappast rätte mannen att rätta heller, jag brukade förkorta Bad Cash Quartet som BDQ, och det var varken en isolerad händelse eller särskilt många bokstäver att hålla reda på.

  465. hjort, ur vitvinsdimmorna skriver:

    hans: Jo, så är det nog. Alltså rättade jag fel när jag rättade. Status quo är upprätthållet. Skönt.

  466. Conny skriver:

    hans: båda varianterna florerar. vad elegant du stavar! tror jag. hur ska jag kunna veta?

  467. Skamsen skriver:

    jens: Ska det komma en femte Klitty-bok? Hittar ingen info om det.

    När bob hund spelade på Hultsfred 93 låg jag och slappade framför P3s scen och lyssnade på radio. Jag traskade bort till scenen där Entombed spelade för att höra några låtar och har i efterhand insett att jag gick förbi stora dans och bob hunds spelning då. Detta stör mig fortfarande varje gång jag lyssnar på bob hund. Jag var ung och dum. Nu är jag gammal, slö och dum och orkar inte cykla bort till Debaser när Conny spelar där utan köper hans skiva på en Thåström-konsert typ ett år senare. Och då var det ju dags att störa sig på sig själv igen.

  468. kilotin skriver:

    Mer från arkiven:
    ”vad är det för skillnad på en bq-spelning?” ”den har varken problem med medhörningarna”.

  469. Conny skriver:

    Av de 50 000 – 100 000 som uppskattningsvis såg den turnén med thåström var alltså Skamsen en av de ca sju personer som köpte min skiva i merchen. Hatten av.

    Idag, lördag, är det Record Store Day, och jag har lovat att lira 4 låtar själv med gitarr på The Beat Goes On kl. 15. S:t Eriksgatan mellan bron och Skivbörsen. Annonseras endast här och nu av mig.

  470. matti skriver:

    Plannja i final. Fan vad bra. Bästa sporten.

  471. hans skriver:

    apropå namnförvirring, här kommer en kort story ur min fatabur (som kan vara kryddad, men jag minns den såhär), apropå förkortningar:

    hultsfred, då när mabd spelade och bodde ute i spenaten hos vp. när bandet gled ned till artistincheckningen blev de såklart inte igenkända, och någon i gänget sa: ”vi är mabd”. killen i incheckningen blev lite starstruck och sa ”åh, är det ni som är mobbade barn med automatvapen?”

  472. hans skriver:

    och conny, blev jag just hånad för att jag märkte förkortning?

  473. gösta skriver:

    conny: din spelning i oslo för några år sedan var ju fantastisk, men förbandet? det var bara pinsamt.

  474. Le KBoi skriver:

    TSOOL heter det, era djävla idioter.

  475. Conny skriver:

    hans: nej. jag ironiserade över min egen oförmåga att stava.

  476. Conny skriver:

    Le KBoi: Hahahahahaha! Du har ju rätt!

  477. FRANS skriver:

    Inne i en djup stooges period nu,, helvete. Kolla in ”nya” liven på legacy edition skivan,, live från richards , atlanta. Dom var bäst med williamson helt klart. Så fruktansvärt hårt och smutsigt, Bästa bandet ända . alltid.

  478. FRANS skriver:

    Solot på gimme danger,,, my sweet lord. Glöm inte och kolla upp australiensiska GOD.

  479. FRANS skriver:

    men fun house är kanske bästa skivan ändå,, Nej raw power är bäst.

  480. hans skriver:

    shit, tre inlägg i rad utan att FRANS inte förolämpar någon.

    Le Kboi: du har rätt såklart.

  481. matti skriver:

    Stonessingeln som släpps idag på Record Store Day är femstjärnig. Hur bra som helt.

  482. hans skriver:

    shit, dubbla negationer i mitt senaste inlägg, vad fan säger jag egentligen???

  483. Conny skriver:

    matti: lyssnar nu. rysningar och gåshud. chockad. hur kan den ha legat i en källare i 40 år? fan vad bra. ”plundered my soul” heter den alltså, och är från exile-sessionerna om jag förstår det hela rätt.

  484. FRANS skriver:

    har hört alla extra låtarna på exile bonusen , helt ok, trist att dom lagt på massa nya guror o sånt bara, dom är bra som dom var från början,,

  485. Conny skriver:

    Nu hör jag att Pascal också spelar Torsdag på Siesta. Om jag spelar samtidigt som Nerverna tar jag livet av mig.

  486. FRANS skriver:

    jävla united,, fy fan.

  487. P skriver:

    Conny: Ska du inte tjata till dig en solospelning på Siestalördagen då? Så du spelar alla dagar. Allt är fan möjligt när jag lyckats boka Ossler på stora scenen.

  488. Conny skriver:

    P: Hade ju varit enormt, men det finns ingen chans att repa in bandet och repa med bob och Ossler också och kunna göra allt bra… I höst gör jag spelningar med bandet igen!

  489. jens skriver:

    skamsen: ja, den ska heta ”klitty: ett rymdäventyr”! har varit försiktigt annonserad i flera år, men nu är den visst klar. det kändes ett tag som bokvärldens svar på chinese democracy, på flera sätt. kom ett mail igår att omslaget inte funkade så att de utlyste en tävling i att göra ett nytt tills på måndag. begreps den där meningen? bra.

    Här är baksidestexten:

    ”RYMDGUBBESEX! EKOVIBRATOR! DVÄRG-OLLE!

    Klitty och hennes gäng har blivit hela Sveriges små gladporrfavoriter. Det tär både på psyket och kroppen. Kampen för social rättvisa och bra sex för alla har fått ge vika för kändisskap och narcissism. Något måste göras: men vad?

    Dvärg-Olle kastar sig in i ett andligt sökande som inkluderar auto-omskärelse med tänderna. Lena Muttander får en artidentitetskris och opererar om sig till krokodil. Ulla Muttander går in i en marxist-leninist-stalinist-maoist-
    castroist-kimilsungistisk terroristcell. Lina ligger med kungen.

    Men Klitty spårar ur mer än alla de andra: efter att halvt motvilligt ha blivit engagerad i den vedervärdiga dokusåpan Gangbang, förälskar hon sig i den kristdemokratiske rymdgubben Krille Fågelholk.

    Som om detta inte vore illa nog håller världen på att gå under. Den globala överklassen under ledning av Kall Fildt bygger i hemlighet upp en rymdflotta för att fly fältet.

    När Klitty och Krille åker på bröllopsresa i rymdskeppet som senare skall döpas till Kuken, följer Dvärg-Olle och de andra med som fripassagerare. Och tur är väl det. För ombord finns en handfull riktigt upptända astronauter som bara väntar på att få slita av sig småbyxorna, under ledning av kapten Big Dead Foot och skeppsdatorn Marilyn.

    Den femte – och sista? – boken om Klitty kommer att ge dig betydligt mer än du någonsin skulle vilja ha av klibbiga kroppsvätskor, ovederhäftiga ordlekar, lömska listor, slabbig slapstick, salvelsefull satir, beundransvärda balettscener, oupphörliga orgier, för att inte tala om allehanda allitterationer. Och mitt i alltihop: en sextonrutors miniserietidning.

    Kort sagt: Klitty: ett rymdäventyr innehåller allt och inget, för den djärva läsaren som inte låter sig nöja med mindre än plaskblöta trosor och en hals som är hes efter rader av våldsamma asflabbningar.”

    skillnaden mot chinese democracy är ju att den här kommer bli bra! ”en marxist-leninist-stalinist-maoist-
    castroist-kimilsungistisk terroristcell.” HAHAHA!!!

    frans: i vintras gick jag några dagar och lyssnade på den där funhouse-sessionsboxen som förmodligen rhino släppte. en fascinerande och helt psykisk upplevelse. kom ändå på att jag nog är glad att fenomenet inte slagit större, tänk såna där boxar för var och varannan skiva. är inte säker på att det vore så kul. men med funhouse: det var som att lyssna på en maskin som blev bättre och bättre men ändå inte. nån kanske kan sätta bättre ord på det, jag försöker återuppliva en hårddisk och känner mig slö i huvet.

  490. hjort skriver:

    Det finns två positiva konstanter i mitt liv. Twin Peaks och BQ, och ikväll avnjuter jag båda. Lyssnar på I Remember Nights Wide Open. Sjukt jävla underskattad låt.

    Äeh, det var bara det jag ville.
    Hejdå från hjort.

  491. Skamsen skriver:

    jens: Jag hoppas att du inte luras för det låter väldigt roligt. De första böckerna får mig fortfarande att le. Den fina beskrivningen av hur erektionen skymmer sikten för Dvärg-Olle t ex.

  492. Skamsen skriver:

    hjort: Jag håller med dig om allting. Vilket avsnitt av Twin Peaks tittar du på?

  493. hjort skriver:

    Skamsen: Är inne på andra halvan av andra säsongen, där det börjar balla ur lite grann. Tycker jag. Även om jag aldrig tycker att det blev dåligt eller nånting. Avsnitt 23 tror jag det är i varje fall. Ben Horne har fattat tycke för vesslor, Josie Packard har det allmänt svårt, och Coop har fått kassettband från sin gamle kollega.

  494. hjort skriver:

    Det börjar balla ur, men ballar liksom in igen på sluttampen. Sista avsnittet är ju bättre än Fläsk. Eller är det FLÄSK nuförtiden?

  495. jens skriver:

    skamsen: jag luras inte, men tänk vad ambitiöst det varit om jag hittat på den där baksidestexten för att göra det? en kompis svor en gång om att man måste vara seriös för att göra något oseriöst, men samtidigt; det är ju då det blir som roligast.

  496. matti skriver:

    Folle, vin Whisky, folle, vin Whisky, folle, vin Whisky, Jag och C varvar hemma hos C.
    Vi kör en vs en, i början lite så obskyrt (typ nån Supr chunk b-sida vs. nån Strawberry Switchblade-dito. Men mot slutet: Marquee Moon (C) – Running Up That Hill (jag). Inget kan ju toppa det och ciggen tar slut.

    Så, på vägen hem i hörlurarna: Besökarnas Anna Gretas Lejon Ögon, Mutera med Missbrukarna och den sorgligt förbisedda Den man älskar agar man med Diablesse grupp 6. Vad hände med dom?
    Och så blir jag sådär sorgligt nostalgisk. Jaja. Helg igen.

  497. matti skriver:

    Lyxhora: Hahahahahaha. Förbjud.

  498. matti skriver:

    Rymdgubbesex. Bättre än böckerna.

  499. vp skriver:

    jävla fisland. är det inte en global finanskris de ställer till med så är det ett jävla askmoln. anis. jag är strandad. kboi, jag behöver mer fickpengar.

  500. Le KBoi skriver:

    det är slut nu.

  501. Skamsen skriver:

    hjort: Twin Peaks dog till stor del när Leland dog, men som du skriver hämtade det upp sig på slutet när Frost och Lynch blev engagerade igen.

  502. hjort skriver:

    Skamsen: Ja, det var nog efter Leland som man märkte av den första skiftningen i kvalitet, men jag tycker det höll sig fint ett tag till efter det trots allt.

    Jag har säkert tjatat om det här förut (jag tjatar ju alltid om samma saker), men det är så grymt att jag gör det igen i alla fall: http://interviewproject.davidlynch.com/www/

    Älskar tanken att alla har en historia som är värd att berätta.

  503. matti skriver:

    Det enda dåliga med Twin Peaks är när James drar iväg och bor ovanpå en verkstad.

  504. matti skriver:

    Record Store Day: Blurs singel är svinbra, den med.

  505. matti skriver:

    Och Frans har förstås rätt om Stooges. Finns på sptfy.

  506. Skamsen skriver:

    matti: Då har du inte sett Twin Peaks 10-20 gånger. När du gjort det kommer du att upptäcka fler brister. Historien med James är så dålig att jag inte ens vill tänka på den.

    Scenerna med Leland i förhörsrummet är de absolut bästa i serien. Ray Wise är helt enorm där och långfilmen knöt an till dem på ett riktigt bra sätt. Frågan är om Twin Peaks stödjer teorin om att den förövade (är det ett ord?) blir en förövare. Leland berättar ju att han bara var en liten pojke när de kom in i honom och Laura var tvungen (eller valde) att dö för att hon inte ville bli som dem (=Bob).

    Nu blir jag sugen på att se om hela serien igen.

  507. hjort skriver:

    Ja, det är inget vidare. Ser inte riktigt poängen med hela det sidospåret. Sen tycker jag att andra halvan av Fire Walk With Me suger rätt hårt också, men det kanske bör vara en annan diskussion. Om det bör vara en diskussion alls. Men soundtracket till filmen är grymt rakt igenom i varje fall.

    Nån här som sett Red Riding? Är det bra?

  508. Skamsen skriver:

    Fire Walk With Me är fantastisk. Kanske en av de sorgligaste filmerna jag har sett.

    Red Riding började som en besvikelse och kändes överskattat. Men sista filmen lade mycket på plats och gav en godkänd känsla ändå.

  509. hjort skriver:

    Mitt föregående inlägg handlade alltså om James lilla äventyr. Håller med om förhörsscenen, den är fantastisk.

  510. hjort skriver:

    Jag skriver inlägg helt ur synk nu känner jag. Tack för omdömet om Red Riding, Skamsen.

    Jag tror en av de stora anledningarna till att jag inte gillar Fire Walk With Me är att den skildrar händelser jag föredrar att ha fått beskrivna för mig istället för att faktiskt ha sett dem, eller vad jag ska säga. Förtar en del av mystiken för mig.

  511. Benny skriver:

    Treme

  512. matti skriver:

    Jag har sett inte sett Twin Peaks 20 gånger, men säkert tio. Tycker ändå som jag tycker. Klart det finns brister i övrigt, men det är fläckar på solen och inget mer.
    Red Riding tycket jag var helt fantastisk. Nu är det iofs ett år sen eller nåt jag såg den och bara en gång, hur kan jag ens lämna ett omdöme då?.

    Fire Walk With Me: när den kom tyckte jag det var värsta kacket. Nu gillar jag den, känns som en av Lynchs bättre filmer faktiskt. Man var förblindad av serien innan.

  513. matti skriver:

    http://www.youtube.com/watch?v=2ymYIP2XLUI&feature=related

    Hoppas man hinner se det här. Vet inte om de spelar nånting i Sverige i sommar. Orkar inte googla nu.

  514. Skamsen skriver:

    matti: Ok. Då tycker vi helt enkelt bara olika. Men inte om Fire Walk With Me. Den blir bara bättre och bättre. Inte säker på att den är bättre än Blue Velvet.

  515. matti skriver:

    Jo, men jag menar ju att jag gillar FWWM nuförtiden. Annars olika. Fast det var visst så du skrev. Jobbar och är lite mosig. Lite lättstött också märker jag. Inget personligt. Det är jag, inte du, som man säger i filmer.

  516. hjort skriver:

    Jag har faktiskt inte sett Inland Empire än, trots att den står här i en bokhylla och väntar på mig. Får ta tag i det snart. Är väldigt nyfiken på dokumentären om Jack Nance också. Den är förvisso inte regisserad av Lynch, men den är ju relaterad. Har inte lyckats hitta den nånstans. Någon som råkar sitta på den?

    matti: Stooges ska spela på Sonisphere här i hufvudstan den sjunde augusti påstår iggy-pop.com.

  517. Skamsen skriver:

    ”Det är jag, inte du, som man säger i filmer.”
    Är det inte i Happiness de vänder på det? I början när Joy gör slut med mannen. It’s you, not me. Kanske blandar ihop det.

    Inland Empire såg jag några gånger när den var ny. Jag har tänkt se om den flera gånger, men det tar emot. Den var nog lite för vild för mig.

    Apropå Happiness går jag och väntar på Solondz uppföljare till den. Den visades tydligen på filmfestivalen i Göteborg, men sen har det varit tyst.

    Annars kan man ju se Kick-Ass några gånger till. Det är den bästa actionfilmen jag har sett nån gång.

  518. matti skriver:

    Ryyys. Märker att jag kommenterat på bloggar över snart nog hela nätet inatt. Och bara dumheter, på gränsen till trolleri. Förlåt.

  519. matti skriver:

    Peter Wennman ser Tottenham – Chelsea på lokal i Manchester: ”Jag hamnade på en pub med storbildsskärm på Portland Street. Medelåldern var kanske 45, det saknades framtänder, de bedagade kvinnorna hade så korta kjolar att jag trodde det var polokragar, det var brittiska mästerskapen i åderbråck och gubbarna skrek och var förbannade.”

    Gud vad roligt skrivet. Och vad bra att Tottenham vann.

  520. Jonas skriver:

    Jag har filmen om Jack nance nånstans. Kan kolla om jag hittar den…

  521. hjort skriver:

    Jonas: Det vore storslaget, men gör dig inget onödigt besvär för min skull bara. Gå inte ut ur din väg eller nånting.

  522. kilotin skriver:

    Dagens visa:
    Sonic Youth ft Lydia Lunch – Death Valley 69
    Grym video och kolla hur coolt hon spottar. Proper punk style.
    http://www.youtube.com/watch?v=9a-V0Iwml3c&fmt=18

  523. Conny skriver:

    kilotin: ja, jävlars bra SY är när de är bra!

  524. Conny skriver:

    Ni pratar TV-serier och film.

    Jag säger bara ”The Imaginarium of Doctor Parnassus”, ”District 9” och framförallt ”Mustaschen” av (Emmanuel Carrère), ”De andras liv” och ”Synecdoche, New York”.

    Det är film, det!

    Twin Peaks var bra. Så fängslad av en serie har jag inte blivit igen förrän jag såg Dexter säsong 1 och 2.

  525. Benny skriver:

    Treme. Andra avsnittet kom imorse.

    Fan vad sent ni sitter uppe om nätterna, vuxna mänsker!

  526. hjort skriver:

    Gårdagens ungdom. Tsk tsk tsk.

    Instämmer om Dexter. Tycker tredje och fjärde säsongerna har varit förvånansvärt bra de med, men jag skulle nog inte vilja nämna de i samma mening som Twin Peaks. Vilket jag i och för sig precis gjorde. Men det var motvilligt. Väldigt nyfiken på säsong fem annars.

    Känner för att nämna Carnivàle också. Tyckte den var jävligt bra.

  527. hjort skriver:

    Isch. Stavar snett.

  528. Benny skriver:

    Carnivale var underlig. jag gillade den under hela tiden jag tittade på den, men den hade ingen handling. Bara ett virrvarr av synd och bibliska referenser, en anti-Cristian och en vanlig Cristian. Det tog sig liksom ingenstans. Lite som det är med Gud, Bibeln och Jesus i övriga sammanhang.

    Jag har såklart sagt det här förut, men för nytillkomna gästbokare kanske det är av värde.

    The Boys from the Black Stuff (grät nästan oavbrutet under hela sista avsnittet)
    Singing Detective
    Wire
    King of the Hill säsong 1 och 3
    Och TREME föhelvete.

  529. hjort skriver:

    Jodå, visst hade den väl handling. Inte särskilt lättillgänglig, men den fanns där. Som jag minns det i varje fall. Får ta och se om den snart.

    Visst faan, det blev ju aldrig att jag såg Boys from the Black Stuff fast jag skulle och ville. Bot och bättring utlovas.

    På tal om svart: Black Books tål alltid att nämnas.

    Singing Detective är ett mästerverk, hur kunde jag glömma den?

    Treme tänker jag avvakta med. Kommer jag tycka att det är lika bra som du verkar göra så kommer jag inte att palla att bara se ett avsnitt i veckan.

  530. matti skriver:

    Om ni börjar prata teveserier på allvar här, huka er. Ni vet hur det kan bli. Även om jag inte följer nåt nytt alls nu förutom Caprica. Jag har snart sett hela BsG. Tar en sådär fem-sex avsnitt i stöten. Har tio kvar ungefär.

  531. Conny skriver:

    Nä. Vi ska akta oss för att prata tv-serier.
    Men nu måste jag ju kolla upp både the black stuff och treme.
    Sjungande Detwktiven gick under min ljuva ungdom, då jag var alltid på krogen och inte hade någon TV. Har velat se den sen den kom.

  532. hjort skriver:

    Singing Detective finns billigt på CDON just nu. Ännu billigare via torrent förstås, men den är väl värd 150 bagare på DVD.

    Galactica har jag aldrig sett. På tal om sci-fi funderade på att börja med Firefly efter att jag haft min senaste Buffy-period, men jag bangade ur.

  533. hans skriver:

    conny: jag har boxen, du får låna vid tillfälle.

    teveserier, annars. deadwood. jag dog så bra. men omständigheterna kan förklara – jag såg den alldeles ensam och övergiven på åttonde våningen i ett förortskomplex någonstans i sverige. det förhöjde helt klart kvaliteten på tittandet.

    sedan, allt som han dennis potter vatt inblandad i; lipstick on your collar, pennies from heaven. briljant. det finns en makalös bbc-intervju med honom typ två månader innan han dog. han sitter och sörplar morfin ur en fickplunta och kastar en fatwa över rupert murdoch. fenomenalt.

  534. matti skriver:

    Äh, jag kan inte hålla mig i alla min självgodhet:

    ”Bättre än The Wire

    På samma spelplan (dvs kriminaldramer med socialt patos)

    (ingen inbördes rangordning)
    Hill Street Blues
    Homicde: Life on the Street
    Oz
    Prime Suspect

    På en annan spelplan (dvs kriminaldramer som är mer fokuserade på form och berättande än på livet bland de sämre bemedlade)

    Ghost Squad
    Cracker
    Sopranos
    Lewis
    Morse
    Brotherhood
    The Shield

    En helt annan gren (Dvs dramer som inte nödvändigtvis behandlar brottslighet och dess konsekvenser)

    Big Love
    Six Feet Under
    Twin Peaks
    House

    För att inte tala om alla serier och miniserier som jag, om jag kan välja, väljer att kolla på före The Wire (som ju ändå är bra).

    The Office (US)
    The Office (UK)
    True Blood
    Dead Set
    Lonesome Dove”

    Tycker likadant fortfarande, bara sett ännu mer nu. Som BsG. Hade jag begränsat med platser skulle den lätt ta True Bloods plats. Red Riding skulle ta Dead Sets.

  535. hans skriver:

    oh, när det kommer till komedi: black books & how do you want me. coupling, innan jeff försvann. och, om man busat med kemiska substanser, green wing. bara då. fast man kan bli så skraj.

  536. w skriver:

    matti, du glömde Heimat 3?

  537. w skriver:

    varför blev det ett frågetecken där?

  538. hjort skriver:

    hans: Cold Lazarus också? Var länge sen jag såg den, men jag minns att jag blev lite besviken efter att ha sett Karaoke.

    Första säsongen av Millennium tycker jag är fin med. Vissa väl valda avsnitt ur andra och tredje är också bra, men kvalitén sjönk rätt ordentligt efter att fokus gick från Frank Blacks förhållande till sin familj och sina förmågor till nåt slags paranormalt konspirationsdrama.

    Men jag gillar ändå serien som helhet på något underligt vis. Tror det är allra sista avsnittet som gör att jag tycker att de dåliga var värda besväret. Sista avsnittet som sändes som Millennium då, och inte det där X-Files-avsnittet med Frank.

  539. matti skriver:

    Heimat 2 brukar jag tjata om, men trean är också fin. Men det är nåt annat, mer än teveserie. Världens längsta film till exempel.

    Millenium: Alltså jag tycker inte den där Lisbeth Salander-karaktären är trovärdig.

    MOAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!

  540. hans skriver:

    mattis gubbskämt var skitkul.

    hjort: jag håller med. cold lazarus var för knarkig.

  541. skräddarn skriver:

    tv? läs den där nietzschelänken först och främst sen kan man ju gå vidare med det här:

    http://www.youtube.com/watch?v=7rzFZGhJu9Q&feature=player_embedded#!

  542. matti skriver:

    Fy fan vad bra. Svullo.

  543. jens skriver:

    den där filmen, typ det roligaste som gjorts. när han sjunger ”gamla nordsjön” till en gubbe i skepparkrans t ex, genialt!

  544. hjördis skriver:

    tv? läs den där nietzschelänken först och främst sen kan man ju gå vidare med det här:

    http://www.youtube.com/watch?v=cFw_Lq-dVz0

  545. Conny skriver:

    Benny: 13.40 in i första avsnittet av Treme (det är typ halva ”Reign In Blood”!) har det ju inte hänt ett jävla något! Jag ger det en kvart till.

  546. Conny skriver:

    Benny: 29.48 Vad är grejen??? Jag somnar! Zzzzzzzzzzzzz Vad är det jag missar?

  547. Conny skriver:

    Benny: Äh, glöm vad jag skrev. Jag var bara full och bitter.

  548. hans skriver:

    eh, du gav det ju faktiskt 16.08 till. det var ändå generöst.

  549. kilotin skriver:

    Dagens visa:
    Section 25 – Girls don’t count (1980)
    Bra när man har hört allt med Joy Division tusen gånger. Lite Nirvana också, tycker jag.
    http://www.youtube.com/watch?v=zvh2zGaZx4o&fmt=18

  550. Benny skriver:

    Conny: Det roliga är att ni vuxna män är fulla och arga vid ett på natten, sen nyktra och ångerfulla redan i ottan dagen efter. En eloge.

    Har du ändrat uppfattning om serien nu när du är nykter? En pilot brukar väl som mest presentera karaktärer, vilket jag tycker den lyckas strålande med. Biljakterna, bombnedräkningarna och monsterförvandlingarna kommer säkert i senare avsnitt.

    Jag tycker att piloten var helt lysande, föll som en fura.

  551. Conny skriver:

    Benny: Jag ska se om programet. Har för närvarande ingen uppfattning alls. Jag minns att det utspelar sig i New Orleans. Det är allt jag vågar säga för närvarande.

  552. Joachim skriver:

    Avskedsbrev samt en ganska jobbig beef med Premier finns att läsa om här: http://www.djpremierblog.com/

  553. matti skriver:

    Som tröst kanske, en annan ordbajsare av högsta kvalitet,
    Lyssna på båda delarna: http://open.spotify.com/track/5nNBzwKUjauy48iFs9vzfZ

  554. hjort skriver:

    Trist. Trodde han var på bättringsvägen när han vaknade upp ur koman.

    Har Gurus dispyt med Premier varit allmänt känd sedan tidigare eller? Och vad är grejen med Solar i sammanhanget egentligen? Är som ni kanske förstår ny i gamet och inte särskilt påläst.

  555. jens skriver:

    jenny: vad roligt att det var han, ralphusrex som lagt upp svinmånga klipp.

    kom vidare till det här efter nåns meduza-inlägg tidigare, killen i publiken i slutet var ju en högoddsare!

    http://www.youtube.com/watch?v=HEhWrdZ5zpc

  556. matti skriver:

    Vilken konstig beef det där. Guru/Premier/Solar.

  557. hjort skriver:

    Har som sagt ingen koll på deras beef, men nog tycker jag att det är lite underligt att skriva ett avskedsbrev där man hellre talar om sitt förhållande till nån janne banan om sin familj och sin son. Men Guru kanske var sån, vad vet jag.

  558. matti skriver:

    Helt annan grej: Roky Erickson har inte mycket av den där fina nästan-falsetten kvar, men det är fina låtar på nya skivan. Om man kan tänka bort Kings of Leon. Vet inte varför jag tänker på dem. Nåt med att de hade skägg kanske. Jag gillar inte dem men jag hatar dem absolut inte heller.

  559. Conny skriver:

    Kanske dags för ett nytt inlägg, Matti? Fatta hur jobbigt det är att skrolla ända hit ner på mobilen!

  560. Jonas skriver:

    Conny: Tips från Webmastern:

    Just under inlägget finns en länk där det står ”Skriv en kommentar” och den är användbar på mobilen. Den länkar nämligen till kommentarsfältet här nere. Då slipper man scrolla. Adressen blir då: http://www.mabd.se/?p=561#respond

  561. Jonas skriver:

    Fråga: får man skriva som jag gjorde ovan, första raden, med två kolon sådär efteråt?

    Hur hade ni skrivit i mina skor?

  562. Jonas skriver:

    Om ni stod i dom alltså.

  563. Skamsen skriver:

    Bra fråga Jonas. Det har jag också funderat på ibland.

  564. hans skriver:

    fuck konventioner mannen, har man nått din nivå, jonas, då har man fucking licentia poetica. då gör man vad man vill. ju fler regelbrott, desto mer konst. eller kunst, som dansken säger.

  565. Conny skriver:

    Jonas: Tack!

  566. FRANS skriver:

    Jaaaaaaaaa,!!! INter inter inter,, fy fan va skönt.

  567. Conny skriver:

    Jag tycker inte webmaster låter bra på svenska. Jag tycker man borde säga hemsidemakare.

  568. Jonas skriver:

    Ja, eller åtminstone webmäster?

  569. Conny skriver:

    Första avsnittet av Treme är helt briljant! Kom ihåg var ni läste det först!

  570. matti skriver:

    Men Battlestar Galactica är bäst. Andra halvan av säsong fyra är så sjukt spännande. Mary McDonnel är bästa skådisen i teven ever.

  571. Benny skriver:

    Haha. Gästbok i mobilen, större än facebook.

    Conny: Fisdelar du på Soulseek? Det vore nåt!

  572. stalle skriver:

    kings of leon, fi fan. tänk om du har förstört nya roky för mig nu…

  573. hans skriver:

    benny – det är emot lagen för fan.

  574. Le KBoi skriver:

    Närå, att fisdelning skulle vara emot lagen är bara en skröna, en klintbergare, ett hittepå. Fisdela på bara, min unga jedis.

  575. Benny skriver:

    Lagen, tvi vale! Tänk den som tvunget måste sitta med den hela dagarna.

  576. hjort skriver:

    Ytterligare en anledning till varför Le KBoi är så grym. Att han rår mä ’at, menar jag. Den enda lag jag har nån större tolerans för är saltlagen. Helst med fetaost i. Salt och fett. Jojo.

  577. matti skriver:

    Vet inte om de ens finns längre men fan vad bra de var.http://www.myspace.com/malinstrio

  578. hans skriver:

    ni skiter ju i det, men jag har just avnjutit gudomlig husman på Saliga Munken, och liiite för mycket öl, med en kille som kallar sig väckelsepredikanten. I Peking.

  579. Benny skriver:

    Swastika Girls och Remy Vsoppa på pojkrummet, full som en präst på annandan.

  580. Benny skriver:

    Om man funderar på att ta sitt liv borde man köpa en burk cocktail-kapers. Fy fan, som att fylla tio.

  581. Conny skriver:

    Ok. Ni sover. Jag är vaken. Det är det här som gäller:

    http://open.spotify.com/user/annakarinunger74/playlist/57giGMwHpjj5WYRyfNz1Wv

  582. stalle skriver:

    två saker jag vill veta: vad gör torbjörn säfve nuförtiden, kommer det nån bok? å kommer roky till sverige tro?

  583. matti skriver:

    Fan vad jag hade velat se det är. Bara Lydon från ”riktiga”, men de andra är inga duvungar precis, GRYMT band: http://www.youtube.com/watch#!v=uERYlg8XCf4

  584. matti skriver:

    Conny, du kan inte lämna oss med Nothing More to Look Forward To. Det är för deppigt och vi oroar oss.

  585. a skriver:

    jag vet inte vad ni gör, men jag kokar ärtsoppa och dricker weissbier. en fantastisk låt den där, med betty. nästan lika bra som blåmärken med conny.

  586. Conny skriver:

    matti: hahahahaha! Lovar, tycker bara den där låten är fantastisk, hade inte en tanke på att min länk kunde uppfattas som en suicidal avskedsfras!

    Jag håller på att göra en playlist på temat soul på snuttify. Förbannat kul! Klar endera dan. Ett smakprov:

    http://open.spotify.com/user/annakarinunger74/playlist/7u4SVmdax2sKMKgiFpY5cZ

    Sjukt sjukt sjukt är det att den här låten inte är med på samlingen som väl blursångarn medverkade till att göra. Måste ha att göra med rättigheter.

    Och näe. För säkerhets skull. Jag tänker inte lämna fru och barn eller så.

    Och, visst, P.I.L.:s reunion låter bättre än jag hade vågat hoppas på. Bra är fel ord, men man sugs liksom in i det!

  587. a skriver:

    conny: kommer du att släppa den där EP:n nån gång? jag har sparat veckopengen i flera veckor!

  588. Conny skriver:

    a: tids nog. drick upp veckopengen och spara igen. det kommer du hinna.

  589. matti skriver:

    Godmorgon. Det här är bästa bandet just nu. Ser inte mycket ut för världen men jag lovar, det är som tidiga Stone Roses eller tidiga James. Pale Saints. Fatta eller inte.

    http://www.youtube.com/watch?v=qr_ZhrQ_G9c

  590. stalle skriver:

    halvfattar. hade gärna sluppit se dom bara. deras karismatiska framträdande tar kraft från musiken hehe. bara engelska band kommer fan undan med att vara töntar i ordets rätta bemärkelse.

  591. matti skriver:

    riktiga videon: http://www.youtube.com/watch?v=n9hjTZFeSW4&feature

    Jag ÄLSKAR det här.

  592. matti skriver:

    Jag tycker de vinner på hur de ser ut. Tycker de blev ännu bättre. Skivan var helt magisk innan jag visste, nu är det som, ja, trollkraft. Om det är starkare än magi.

  593. matti skriver:

    Och han orgelkillen, han måste heta Sheldon Schrute.

  594. Conny skriver:

    Härligt gäng! Men det är alltid obehagligt när folk har gitarren så där högerkristet vid bröstvårtan.

  595. Benny skriver:

    Vad är det här för skitsnack? Det är semantikfredag!

  596. P skriver:

    Fick just spelschemat för Siestas torsdag. Det blir fan lysande. Invasionen,Nerverna, Ossler, Built to Spill, Pascal, Thåström och Dinosaur JR. Allt är samma dag. Och inget av det där krockar med BQ.

  597. Conny skriver:

    P: Säg att Ossler inte krockar med Nerverna!

  598. Conny skriver:

    Och tjeckerna spöar britterna.

  599. P skriver:

    Conny: Nej, det är lugnt. Däremot kan du få det tungt med att hinna se Pascal.

  600. hjort skriver:

    Stornoway, inte så illa. Första låten var rätt grym till det där blåset kom in. Är rätt trött på sånt märkte jag. Får nog lov att hålla med stalle om deras karisma också, eller snarare avsaknaden därav. Jag älskar töntar, men att se dem spela var fan som att titta på brunt papper.

    Men det är ju skitsamma, det är ju hur det låter som räknas, och det där kanske skulle kunna hålla mig underhållen till Fleet Foxes eller Grizzly Bear lyckas klämma fram nåt nytt. Har fullängdaren läckts eller är det singlar som gäller?

  601. Conny skriver:

    hörrni, kollade precis upp de här built to spill som ni pratar om hela tiden. måste erkänna en sak, jag har a-l-d-r-i-g hört talas om dem. är det konstigt?

  602. stalle skriver:

    conny: lite kanske.

  603. hjort dricker gin och skriver:

    Kollar på Survival of the Dead, och fan vad jag känner mig besviken. Ok, jag är bara halvvägs in, men ändå. Temat har en sån jävla potential, och så får man nåt slags zombie-buskis med taskiga CGI-effekter istället. Tyckte Romero lyckades rätt bra med att implementera sånt i Land of the Dead (som förvisso hade skyhögt mycket större budget), men här ser det fan ut som nåt som skulle platsa i sommarlovs-TV. Om det nu fortfarande finns. Fan, håller på att bli gammal. Enda behållningen just nu är gamle Windom Earle själv, Kenneth Welsh. Men mest för att det är han.

  604. skräddarn skriver:

    built to spill är grymma. primitivt och intrikat gitarrspel på samma gång. ungefär på samma sätt som bear quartet och bob hund fast med neil young som viktigaste influens istället för kronblom.

  605. kilotin skriver:

    Aaaaah, fan bra PiL är. Bättre än Pistols faktiskt (yeah-I-said-it!). Åh, jag är förkyld. (Men prova klaga till en som är höggravid, eller nej gör inte det. Dicy, trust me… OCh om du inte tror mig, fråga Ravid.)Och jag vet precis när jag blev smittad. Finns det ett ord för en sån vetskap? Typ awareness på svenska. Jag vet när mina barn blir till också. Inte: ”Få se nu, det måste ha varit då”, utan typ: ”Nu blev det barn”. Rätt alla gångerna.

  606. kilotin skriver:

    Stornoway, hru bra som helst. Sjunger lite finskt tycker jag, på ett bra sätt alltså. Typ Crash och Cats on fire.
    http://www.youtube.com/watch?v=gm-Fe_MCFUk
    http://www.youtube.com/watch?v=LvuiCCuYRNI

  607. david skriver:

    Ja, eller irländskt. The Decemberists + Vampire Weekend låter det som i mina öron.

    Apropå det finska får man icke förglömma de bästa:
    http://www.youtube.com/watch?v=HWFtUbYiCMw
    http://www.youtube.com/watch?v=R2mYvObqooQ

  608. matti skriver:

    vafalls? Nerverna och BQ samma dag alltså? Men helvete. Jaja. Kul att få veta saker sist. Luger…

  609. stygger skriver:

    http://www.youtube.com/watch?v=FcUi6UEQh00 — eilert pilarm goes italian, eller valfritt svengelsk band.

  610. david skriver:

    Ja jävlar! Distad sång är nästan alltid bäst. Bra tolkning av Ghost Rider iallafall. För det måste man väl säga att det är, en tolkning?

    Sen undrar jag varför ingen berättat för mig om Galaxie 500 eller Luna tidigare. Vet hut!

  611. Le KBoi skriver:

    Missa inte Dean Warehams och Brita Philips band som de bildade tillsammans efter att Luna la ner. Dean & Brita heter det.

  612. Skamsen skriver:

    ”Kul att få veta saker sist. Luger…”
    Idag såg jag afficher på stan om att du ska vara förband till Anttila på Babel 5 maj. Är det fortfarande inte klart att du ska vara det?

  613. P skriver:

    Matti; Nej, för helvete! Jag listade ju bara grejer som spelar på torsdagen, alltså som inte krockar med BQ då ni lirar på någon annan dag jag inte har koll på. Ni spelar på fredagen tror jag,

  614. johan skriver:

    http://failblog.files.wordpress.com/2010/04/129152542268836069.jpg

    nån mer som blir sugen på en sån där bad boy?

  615. teg skriver:

    MIA! Ojojajajaja! Undrar vad som händer med världen om radion börjar spela den? Kan det hända?

  616. Benny skriver:

    Tyckte det var rätt lamt.

  617. matti skriver:

    P: Ok.

    Alltså, jag har lyssnat på Stornoway i flera dagar nu. Har inte brytt mig om en ny engelsk skiva såpass på flera år. Än mindre en popskiva. Jag har dessutom inte lättat upp med black metal emellan.

    Jag måste nog sätta ihop en sptfylista för att förklara.

  618. matti skriver:

    Skamsen, jag kommer till Malmö. Även till Göteborg och Pustervik dagen efter. Det är dagarna EFTER dessa som gör att jag inte pratar så mycket om det här, för om dessa vet jag ännu inte nog. Men jag uppdaterar spelningarna där uppe till höger närsomhelst. Den här veckan (som kommer) i alla fall. Hänt lite mer också. Kanske gör ett nytt inlägg.

  619. matti skriver:

    En grejv till: MIAlåten är ju asbra. Ösiga trummor.

  620. Benny skriver:

    Benny and The Number of The Beast.

  621. Benny skriver:

    Mötte en man i seriepremiären idag som ser EXAKT ut som Conny, men är två meter lång. Bizarro-Conny.

  622. vp skriver:

    tack för tipset matti (om det nu kom från dig, jag har inte hängt här på ett tag). stornoway är fan det bästa sen rimmat Fläsk.

  623. Benny skriver:

    Förutom en Michelin-stjärna, ska jag ha ett sånt här innan jag dör:

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ig_Nobel_Prize_winners

  624. matti skriver:

    För en Michelinstjärna måste du fört toppa det här: http://xrob.blogg.se/images/2009/food2_27229827.jpg

  625. hans skriver:

    för den som vill dö en smula på ettermiddan.

    http://www.youtube.com/watch?v=TXPQY_VRP6M&feature=player_embedded

  626. hjort skriver:

    hans: BWAHAHAHAHAAH!

  627. hans skriver:

    det bästa är när han när det för andra gången är hans tur, byter träsked, för han tror att det är DET det hänger på. hohoho. det är så många små detaljer i det korta klippet som är hysteriska. som hans egna taffliga små försök att skada kompisen…

  628. hjort skriver:

    Hahaha! Att killen längst till höger verkar ge honom små tips om hur han ska gå till väga när han börjar bli frustrerad gör ju inte saken sämre.

  629. hans skriver:

    hjort: precis, det är så jävla mycket med det där korta klippet som är hysénklass. typ hur den utsatte liksom bara vispar runt med sin sked i håret på kompisen. och verkligen tror att det kan smälla så jävla rejält när kompisen kör sin grej. oh fy fan alltså. vad ont i magen jag har av allt skratt. franshumor.

  630. teg skriver:

    ALLTSÅ.

    VIDEON TILL MIAs BORN FREE.

    ALLTSÅ.

    http://vimeo.com/11219730

  631. hjort skriver:

    Rätt bra som kortfilm, men inget vidare som musikvideo annat än som ett statement, tycker jag. Känns som att musiken gör filmen en större tjänst än tvärtom.

  632. Anonym skriver:

    vilken musik lyssnar ni på när vardagen har varit skit på precis alla fronter? jag hör lite på nina simone nu, och hon lägger ju om såren fint osv, men ja, vad mer kan ni skriva ut recept på?

  633. matti skriver:

    Lyssna på Burzum eller Big Black i hörlurar. Det liksom tvättar hjärnan på mig i alla fall. När det är skit.

  634. skräddarn skriver:

    eller kolla som sagt på mias nya video. herre gud.

  635. hans skriver:

    eller kolla på min länk. herregud.

  636. Anonym skriver:

    Lyssnade på Big black. Sjukt bra. Speciellt Kerosene. Såg sedan: http://www.foriegnmoviesddl.com/2010/04/children-underground-2001-edet-belzberg.html — och sänktes längre ner i någon sorts allmän förruttnelseprocess. Imorgon är en ny jävla dag!?

  637. marcus skriver:

    Alltså, vad ska man tycka om Darkthrone? Senaste alltså. Är det bra eller dåligt.

  638. matti skriver:

    Bo Hansson. Gud vad sorgligt. Vi kan väl försöka tänka på honom som pigg och nyfiken, som en kanin: http://open.spotify.com/album/3syfO5kGAAeQh6ge2Du8Dv
    istället för bara deppigt och vinare och hemlöshet?

  639. Conny skriver:

    bo hansson har ett b mindre men ett stort a mer i min bok än han jag nu undlåter att nämna.

  640. Conny skriver:

    Musik när allt är skit? Inspirerande tema! Här är mina 13 som funkar. Vissa är bättre när man vill att någon annan ska dö, andra funkar bättre när man själv vill dö!

    http://open.spotify.com/user/annakarinunger74/playlist/4bXjd327tNzbAozAausld6

  641. Conny skriver:

    Hade den här funnits på spotify hade den varit med på förra listan. Det är låten ”Killed in jail” som är klassikern.

    http://www.kbdrecords.com/2007/11/07/the-latin-dogs-warning-ep-7/

  642. matti skriver:

    Tack Conny. Jag kontrar med 15. Fuck the world.

  643. skräddarn skriver:

    peter brötzmann sa nån gång att machine gun är ämnad att lyssna på då man är nere. nere och bakfull tror jag till och med att han sa.

  644. Benny skriver:

    Med Slowdive eller BQ? Slowdive-låten är något av en favorit. Och när man tjurat färdigt kan man lyssna på Machine Gun Ibiza med Prefab, dansa med riktigt mycket höfter.

  645. Benny skriver:

    Annars Dinosaur Jr, Hüsker Dü, Franke, Pistepirkko och Go-Betweens.

    http://www.youtube.com/watch?v=eNuMDgEDpko

  646. Anonym skriver:

    May Blitz! Bra skit! Jag lyssnar förutom på Nina S även på Gil Scott Heron när det viner runt öronen:

    (Äldre)

    http://www.youtube.com/watch?v=i4CChz4DjQE

    (Nyare)

    http://www.youtube.com/watch?v=sESkfMfqEeQ

    Och så kan man ju inte sticka under stolen med att Nerverna funkar som handen i handsken när det är ångestgospel som står på schemat. Senaste skivan är ju så förbannat bra, Matti! (Connys skiva likaså.)

    Det enda kravet är att saker och ting är autentiska, liksom att ångesten, hatet är äkta skit. Iggy Pop’s The Idiot är ju en annan skiva som funkar fullständigt sjukt bra. Världen behöver fler blodhundar som sniffar fram Norénska julaftnar, dvs utökar ångestvokabuläret.

  647. Anonym skriver:

    Det här är förresten jag, när jag var på skivsignering senast:

    http://www.youtube.com/watch?v=A1faoreMaZQ

  648. skräddarn skriver:

    benny: med peter och hans gäng själv förstås! men jag tror nog du drog mitt ben.

    förresten så är ju 22-pistepirkko senaste, den som kom 2008, oväntat bra. de har ju annars liksom blivit sämre och sämre på senare tid tycker jag.

  649. Jonas skriver:

    Vare nån som nämnde Sly Stone här inne?

    http://www.youtube.com/watch?v=uN5CpjQ4A7Q

  650. matti skriver:

    Å jesus, Sly. Tänkte först att han sjöng ok. så jag såg att det gjorde han ju inte. Sjöng.

  651. Conny skriver:

    May Blitz – helt nytt för mig, och ”So Your Heart” hade jag heller aldrig hört. Mycket bra grejer på Mattis lista. Synd bara att det finns så lite TG på Spotify.

  652. Conny skriver:

    Gil Scott Heron, fan vad bra. Och honom har de mycket med på Spotify!

  653. matti skriver:

    So Your Heart har jag kört som extranummer sen typ 91. Den är fin.

  654. hans skriver:

    är det inte stefan & krister-onsdag???

  655. matti skriver:

    Du blandar ihop det med din sida. Här är det Magnus & Brasse-dagen. Faderittan.

  656. Benny skriver:

    Shredder: Ja, mycket bra. Jag tycker nog att det bara är Drops and Kicks från 2005 som inte riktigt håller måttet. Men den har några fina den också, I Knew, Sister May och Hello Sunshine är München. I övrigt tycker jag inte dom gjort en dålig skiva.

  657. stalle skriver:

    sly. fi fan fick en tår i ögat.

  658. matti skriver:

    Fan, kolla. Lille många spelningar i sommar. Jag blir lite yr i huvet.

  659. matti skriver:

    Annars är det jag tänker mest på nu: basketfinalerna (tror Dolphins vinner, men jag hoppas ju) och om inte Slip It In är Black Flags bästa album i alla fall, kanske inte lika bra som First Four Years men det är ju ingen riktig skiva. Men det är nog fan nästan bättre än Damaged. På samma sätt som Raw Power är bättre än Funhouse.

  660. matti skriver:

    Två grejer till jag tänker på: Varför är inte singeln Lyser med Commando M Pigg vidare spridd, exemplelvis på CD? Och hur Kebnekajses första låter som Meat Puppets. Vet att kronologin är felvänd, men det var så jag upptäckte dem.

  661. Viita skriver:

    Hej! Är Matti fortf chäf på kuriren? Jag behöver ett jobb! Kan skriva om ”vad som helst”.

  662. matti skriver:

    Hehehe. Näe Viita, det är jag inte längre. Hade jag vetat hade jag tatt dig derekt.

  663. Conny skriver:

    Abba snodde friskt från ”Frestelser i stan” när de gjorde ”Ring ring”:

    http://open.spotify.com/user/annakarinunger74/playlist/0rD01qvGdVHxyjjWtnERop

    Ett annat ämne. Musik som inte borde vara bra men som är det: Jex Thoth.

    http://open.spotify.com/album/14uLZqbAEA1Vhv8o88X4sW

  664. Viita skriver:

    Dangit! Nåja, Jag kan börja jobba här, som troll i kommentarerna. Fria arbetstider och möjlighet att knyta kontakter.

  665. FRANS skriver:

    Jaaaaaaaaaaaa, inter… Fy fan va skönt,

  666. matti skriver:

    Ägnar den här dagen åt galenskap/anal introspektion av den sort jag visade exempel på tidigare, när jag jämförde Black Flag-skivor. Nu sitter jag och lyssnar igenom den era som kallades britpop och fi in i helvete vad lite som var bra. Fyra, fem låtar med Suede, tio med Blur, fem med Oasis, tre med Pulp men sen är det inte mycket mer. Om man drar lite i begreppet, töjer på innehållet kan man nämna Denim och Auteurs också. Men de höll egentligen på med nåt annat. Jag bestämmer mig för att eran startar med Pop Scene med Blur och tar slut när Oasis släpper Be Here Now. Det är inte lång tid det handlar om, men det kom många dåliga skivor. Samma som nu, när jag tänker efter. Samma som innan också.

  667. Anonym skriver:

    Musik när allt är skit
    http://www.myspace.com/notrendmusic

  668. matti skriver:

    Frestelser i stan: den är ju lite lik In The Street också. Som vi pratat om nån gång har jag för mig. Big Star alltså.

  669. Benny skriver:

    Jag ska mörda min frisörska. Fy fan, glöm allt jag sagt om att lita på andras kompetens inom sitt område.

  670. Fredrik B skriver:

    Ang Britpop: Jag tror jag tycker Lush gjorde en par bra låtar också, fast de kom kanske också från ett annat håll från början. ”Love at first sight”-covern tycker jag t.ex är minst lika bra som originalet.

  671. matti skriver:

    Lush var lite tidigare, tänker jag. Kom väl mer i slutetav en annan ”våg”. Pale Saints, Ride, Kitchens of Distinction etc. Nån slags post-shoegazing. Men alltså, det är ju helt subjektivt. Jag tänker på de här banden som hade union jack-flaggor på kuken, typ. Bluetones, Menswear, Shed Seven, Sleeper etc etc. Förutom de jag nämnde, de som gjorde några bra grejer under den perioden.

  672. FRANS skriver:

    OOOOOOOOOOOOOOO… elastica, those were the days

  673. hans skriver:

    det var roligt när liam konsekvent refererade till shed seven som shit seven i intervjuer. lite stefan å krister sådär.

  674. matti skriver:

    FRANS: Just ja…

  675. matti skriver:

    Liam är ju den roligaste rockstjärnan genom tiderna. Inte bäst på nåt men roligast. Roligare än Lennon och Steve Jones t o m.

  676. hans skriver:

    asså, från det ena till det andra, är kajsa grytt nått att lägga en kväll och lite slantar på? hon lirar på ett lokalt etablissemang i min närhet snart. jerry lirar gura. eller trummor. fan vet jag.

    så, jag skulle kunna skämta om elastica (och göra någon sexistisk anspelning till elastisk), eller ordvitsa om ”ja, från brittpop till ….-pop”, men jag orkar inte.

  677. hjort skriver:

    Är man inte bäst på att vara rolig om man är roligast?

    Visst fan, bara torsdag än så länge. My bad.

  678. Torsten Flink skriver:

    Kuken står! Våren är här!

  679. matti skriver:

    Du kan lägga alla dina pengar på Kajsa. Hon är bäst.
    Några som var sämst ikväll var Plannja. Huvva. Måstematch på lördag. Kan vinna, men troligen inte. Norrköping är bättre.

  680. matti skriver:

    Helt annan grej. Jag har äntligen bildat mig en uppfattning om Lars Vilks. Han är hur grym som helst.

  681. Conny skriver:

    Vilks? Vafalls? Ledsen Matti, jag orkar inte göra mig någon uppfattning om honom. Berätta varför han e grym om du orkar nån dag.

    Black Sabbath gör ”War Pigs” live i Paris 1970. Usch va bra:

    http://www.youtube.com/watch?v=xtqy4DTHGqg&feature=player_embedded#!

  682. matti skriver:

    Vilks, vid första påseendet idiotiska, uttalande om att vi borde avskaffa det mångkulturella är något helt annat än man kan tro. Han menar att tanken på denna är helt styrt av västerländska värderingar och sålunda ”rasistiska” (mina citationstecken, min formulering). På samma sätt som väst fått för sig att muslimer är särdeles religiösa och därför bör representeras av religiösa ledare i väst. När det faktiskt finns ett intellektuellt liv, bortom religionen hos dem likaväl som hos oss sekulariserade kristna/atister/kättare. Bara som exempel. Han för långa resonemang om det här på sin sida, http://www.vilks.net/ , långa debatter ikommentarsfälten där han utvecklar resonemangen och han har rätt, han och många av de han debatterar med också.
    Exempelvis rondellhundshistorien har så många bottnar när man sätter sig in i den. Framför allt ställer den frågan om vad som är god konst och inte, om objektivitet och de här som vi pratade om för ett tag sedan, relativism. Bland annat skriver han att den första definitionen av en bra provokation måste vara att den är dålig. Han har så intressanta saker att säga om sådant att jag har suttit i tre-fyra timmar och läst. Är lite snurrig nu, men det sjunker väl in ordentligt vad det lider.

    Han pratar också mycket om ”Särskildheten”, det som gör att exempelvis det sociopolitiska ser annorlunda i konsten än vad det gör inom andra områden. Lite det Benny var inne på i slutet av vår tidigare diskussion, men som han inte formulerade lika klart som Lars Vilks. Eller om det var jag som inte förstod då men förstår nu.
    Han är en av mina (svenska, manliga) hjältar märker jag. Däruppe med Horace Engdahl, Mats Wikström, Stig Larsson, Lars Norén och Ulf Linde. Alla sanningssägare på sina olika sätt, aldrig opportuna, aldrig rädda för att ifrågasätta rådande normer och smak. Vilks skiljer sig lite från exempelvis Larsson, i det att han inte hävdar en objektiv kvalitet, men han är inne på något liknande, nämligen hur kvaliteten i sig alltid bestäms av en elit och förändras långsamt, långsamt. Han tycker sig ha denna elits redskap, om än inte deras erkännande (tycker jag det verkar som), och det hedrar honom.

    Pallar inte skriva mer om det just nu, mer än att det han håller på med inte har ett smack med de där skämtteckningarna i Danmark att göra.
    Han håller på med konceptuell konst och han har trappor ända upp.

    Sabbath är alltid bra. Till och med utan Ozzy.

  683. stalle skriver:

    vilket bra band de var sabbath.

  684. hans skriver:

    nästan lika bra som malcolm middleton. nästan.

  685. stalle skriver:

    hans: nästan.

  686. Benny skriver:

    Klart och klart, jag vet inte om jag ens nämnt något sånt. Men det är intressant.

    Valborg ger mig anledning att tveka till om jag verkligen ska bli fosskningsfosskar-assistents-assistents-assitent i Uppsala. Det råder undantagstillstånd i stan, så pass allvarligt att jag inte kommer åt mitt arbetsrum. Jag drar till grannlänet, tar med mig konjaken.

  687. vp skriver:

    är det så att folk som hänger här gillar aik?

    själv gillar jag: MAAAALMÖÖÖÖ!

  688. Benny skriver:

    Det är någon slags krauttillställning i Stockholm ikväll som verkar bra, bl.a. ska Paper spela. Och Etienne Jaumets band. Jag går dit, så då kan man ringa mig på 070-1020100. Ring mig.

  689. P skriver:

    Conny: Nya bud! Enligt ny running order hinner du på Siesta se Pascal, Dinosaur JR och merparten av BQ som nu spelar till precis när Ossler kliver på. Serru.

  690. matti skriver:

    Benny: Du skrev att det var skillnad på konst och vetenskap. Du skrev mer än det, men du gjorde en ansats att förklara skillnaden som jag uppskattade.

  691. Benny skriver:

    Haha, jag hade just en staredown med Frans på stan. Han kände säkert inte igen mig, eftersom jag ser ut som skit i håret (och är en nobody). Hade jag hejat hade jag säkert åkt på en hurvel.

  692. Conny skriver:

    vp: nej.

  693. Conny skriver:

    Är P PÖ?

  694. hans skriver:

    P: på tossdan? håller tummarna. det bara då mitt skitviktiga och extremt välbetalda jobb tillåter min närvaro.

  695. Conny skriver:

    P: Ok. Bra. Nu är jag helt förvirrad.

    hans. sjukskriv dig redan nu! säg att du kommer få ont i ryggen den dan.

  696. martin skriver:

    fina bitar:
    http://open.spotify.com/user/boyomega/playlist/0LcuEW2llH32SQA7hDJmq9

    fler fina bitar:
    http://open.spotify.com/user/boyomega/playlist/3mFnGsLqnDLHOKhYwhZm4S

    ”the lost kid office” heter fortfarande ”the lost kid dance” på spotify. fråga mig inte varför. fråga mr och mrs spotify.

  697. Daniel skriver:

    Det låter lite som Hooligans on E med Killcity/Pete Doherty

  698. Anonym skriver:

    Matti, helt ärligt vad tycker du om att NSD´S politiska korre, är dotter till Kommunalrådet..?elmo/maguns all respekt! men ngn måtta på nepotismen måste det väl vara…

  699. Anonym skriver:

    Vem ska granska makten

  700. Benny skriver:

    Jag ska. Watch out.

    Paper och Zombie Zombie är några av de bästa spelningar jag sett i mitt livslånga liv. Två dubbeltummar upp, som vi säger i Docksta.

  701. hans skriver:

    herregud, hjort! perfekta presenten till vp när han blir jubeldoktor. Fläskväckarklockan!

  702. hjort skriver:

    Absolut. Fast jag skulle vilja gå ett steg längre och påstå att det är en perfekt universal-present. ”Tack för 30 underbara år tillsammans”, ”Grattis till det nya jobbet”, ”Tråkigt det där som hände med din mormor under älgjakten”. Man kan säga allt med fläsk.

  703. hjort skriver:

    Jajajaja. ”Fläsk”, för fan. Självspäkning inledes.

  704. matti skriver:

    Anonym: Ja, vad ska jag säga? Jag gillar Åsa Petersen, hon är en bra människa. Luleås kommunalråd ger INTE ut NSD. Du har fått nepotismen om bakfoten här, är jag rädd.Eller menar du att en sosse inte bör skriva i en sossetidning?

    Och vad i herrans namn har Magnus med det här att göra? Tycker du han borde välja sitt umgänge utanför den politiska sfären?
    Alltså, jag vill inte påstå att du är dum i huvet, eller, jo, jag gör nog det.

  705. Conny skriver:

    Ja, herregud. Det heter inte ”demonstration” längre här i Stockholm, lattevänstern kallar det för ”demo”. Jag ska kräkas i en hink.

  706. hjort skriver:

    Conny: Kräks på lattevänstern istället.

  707. Conny skriver:

    Nu är den klar. Det var mycket som inte fanns på spitofy. Som

    Roy Wright – Hook, Line & Sinker
    Edwin Starr – You’re My Mellow
    Bob Kuban & The In Men – The Cheater
    Frankie Beverley & The Butlers – If That’s What You Wanted
    Furys – Since I Lost My Baby
    Satisfactions – Take It Or Leave It

    Värst av allt är att N.F. Porter inte finns där alls med världens bästa singel. För B-sidan ”If I Could Only Be Sure” är lika fantastisk som A-sidan ”Keep on keeping on” (vilken ni känner till era indie-grisar, för att det är den som JD gör ”Interzone” av).

    Ibland kallar jag det Soul. Ibland säger jag Rythm & Blues. Har aldrig hajjat riktigt vad som är vad. När polletten trillade ner, och jag fattade storheten med ”I Heard It Through The Grapewine” blev jag helt besatt. Jag lyssnade bara på den här musiken en hel varm sommar i mitten av 80-talet, på en bärbar bandare på typ 3 watt som jag tryckte mot vänsterörat.

    Ingen artist är representerad med mer än en låt. Några megahits var jag bara tvungen att ta med. Och vissa grejer är ju egentligen mer country, jazz, gospel och pop. Men ändå:

    Här får ni två och en halv timme rythm & blues. Varje låt är helt oumbärlig, varje låt ett mästerverk.

    http://open.spotify.com/user/annakarinunger74/playlist/1phQCWcePSxhql1TVfPMUr

  708. Conny skriver:

    Och tack Benny! Tack vare ”Treme” och New Orleans-musiken där återupptäckte jag Irma Thomas – ”Ruler Of My Heart” och Professor Longhair – ”Big Chief” igen!

  709. Conny skriver:

    Fan. Helvete. Jag skrev nyss ”återupptäckte igen”. Och till Benny av alla… Vilken sopa man e.

  710. stalle skriver:

    grym lista.

  711. skräddarn skriver:

    jag håller med. som en present.

  712. john ausonius skriver:

    matti.. gör mer sånt här så har du råd med blöjor och sånt:

    http://www.youtube.com/watch?v=tJs94wKy2ak

    eller inte.

  713. bb skriver:

    crappers! rahsaan roland kirk! tack conny.

  714. Benny skriver:

    Professor Longhair är chäf. Det enda jag skulle kunna hålla emot dig Conny är att du inte gick på Zombie Zombie. Tjofadderittan!

  715. Benny skriver:

    http://www.youtube.com/watch?v=uS6bHlr36zU

    ”Swisside, ah löv verri much ze coveur”.

  716. Benny skriver:

    Jag måste ju skaffa det här spotify som alla pratar om, jag verkar gå miste om mycket gotta.

  717. Benny skriver:

    Martin Revs skiva från förra året är helt fantastisk, har inte lyssnat på den förrän nu.

  718. erich skriver:

    Fungerar mailformuläret på sidan (med matti som menyval) rent tekniskt?
    Vill inte tjöta om svarskriveri, men.. dumt om nåt bara gått fel.
    Mer specifikt än jag skrev där (nu när jag ÄNDÅ tjötar): vill ha med en animation gjort till Battle Hymn på en lokal utställning, men behöver nån sorts rättighets-OK isåfall.
    Vet inte ens om jag börjar fråga i rätt ände, det känns ju rätt skivbolagsbusinessigt egentligen

  719. matti skriver:

    erich: Det funkar säkert, jag kollar aldrig det är mest det. Gör vad du vill, låter roligt.

  720. djungeljimbo skriver:

    connys blandband är ju så jävla bra. vem tar på sig uppgiften att skapa ett svensk svar på wfmu där typer som conny kan ratta skivorna dagarna i ända? varför har vi inte ens en förnimmelse av en radiostation som liknar wfmu i sverige? det är ju skamligt. men ja, förbaskat skönt att få lite nytt blod i blandbands-ådrorna.

    conny für president!

    (det känns som att du, conny, har stenkoll på garagerocken också, så det vore ju värsta julklappen om du kunde styra upp något dylika också. jag snackar i tungor alltså, famlar liksom i önskemål… men ja,,, och sedan kunde ju calle o styra upp en alldeles egen best of kraut…!@# thomas öberg kunde få göra en samling av klassisk musik, matti en progg-samling, osv osv… hahaha,)

  721. Conny skriver:

    djungeljimbo: garagerocken är jag bara novis i… har typ nuggetsboxen bara. den räcker iofs väldigt långt. men garagerockens mästare är nog nomads-nix. eller kanske nån i hellacopters.

  722. matti skriver:

    Jag har lekt med tanken på ett svenskt WFMU länge nu. Det vore det grymmaste som kunde hända, allvarligt. Lite svårt bara med tillstånd och finansiering. Om det ska bli bra alltså, på riktigt och inte bara en massa playlists som man typ mailar till de närmast sörjande.

    Det finns så många möjligheter. Tänk om exempelvis SR skulle vara intresserade, det är ju inte omöjligt att genomföra rent fysiskt i alla fall.

    Fan, sitta sömnlösa nätter och spela obskyr musik och surra lite. Ååååååh vad jag vill det.

  723. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.

    I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about.
    You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig